Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

SEÇİM GÜNÜ, ÖNGÖRÜLERİM

SEÇİM GÜNÜ, ÖNGÖRÜLERİM

Seçim sonuçlarının açıklanmasına saatler kaldı. Sonuçlar belli olmadan seçimle ilgili tahminlerini burada kaleme almak istiyorum. Seçimler açıklanınca ben de sosyal medyadan yazımı paylaşmak istiyorum.

Bir kere Saadet Partisi bir varlık bu seçimde gösteremeyecek. Oyları yüzde 0,2 seviyesinde olacağını düşünüyorum. Saadetin oyları YRP'ne kayacaktır. YRP'nin oyları % 5'in üzerine çıkacaktır. Oylarını en çok yükselten parti konumuna gelecektir. Şanlıurfa, Yozgat illerinin belediye başkanlığını kazanacağını tahmin etmekteyim. Konya, Elazığ, Erzurum...gibi illerde oyları % 10'nun üzerine çıkma ihtimali yüksek görünüyor. Seçim sonrası AKP ile YRP arasında mücadele büyüyerek devam edecektir.

İP hiç bir ilde başarı gösteremeyecektir. Oyları % 5'in altına düşecektir. Türkiye'de bazı ilçe ve beldelerde adaylardan kaynaklanan durmlardan dolayı belediye başkanlığı kazanabilir.

Memleket Partisi Türkiye'de bir varlık gösteremiyecektir. Türkiye genelinde % 1 seviyelerinde ancak oy alabilir.

MHP ise oy aralığı % 6 civarında olduğunu düşünüyorum. Hangi belediye başkanlıklarını kazanabileceği konusunda bir araştırma yapmadım doğrusu.

AKP' Türkiye genelinde oyları düşecektir. Ankara, İzmir, Muğla, Antalya illerini kaybedecek. Mansur YAVAŞ açık ara ile seçimi Ankara'da kazanacak. İstanbul'u ise AKP kıl payı da olsa kazanacaktır. Zira bütün plânlar İstanbul üzerine kurulmuştur. AKP eğer İstanbul'u kaybederse kıyamet kopmayacaktır. Aynı milval üzere hükümet devam edecektir. Diğer illerde Ak Parti eskiden göstetdiği performansın aynısını gösteremeyecek, lakin belediye başkanlıklarını az fark da olsa kazanacaktır.

CHP'ye sıra gelince İMAMOĞLU, kazansa da, kaybetse de "kazanan adam" olarak tarihe geçecektir. Bu seçim daha doğrusu; YRP ile İMAMOĞLU'nun zaferini getirecektir. CHP' Türkiye genelinde oy kaybına uğrayacaktır. Oyları % 20'lere gerileyecektir. Kıyınillerin çoğunu gene kazanacaktır. Özgür Özel bir varlık gösteremeyecektir.

Gelecek Partisi ve Deva Partisi bu seçimde bir varlık gösteremeyecektir. Her birinin oyu % 1'in altında olacaktır.

Tabi ki bu açıklamaların her biri bir tahminden ibarettir. TV kanallarından ve Samsun'dan edindiğim izlenimlerimdir. Tutar ya da tutmaz sonuçlar açıklanınca belli olacaktır.

Bilindiği gibi Türkiye bugünün seçimlerine kilitlenmiş durumdadır. Aslında biz yerel seçimleri batılı ülkelere göre çok büyütüyor ve çok abartıyoruz. Tam bir hukuk devleti olsak, yöneticiler de yasalara bağlı kalsa A partisi gelse ya da B partisi gelse ne farkederdi ki?

Bizim ülkemizde siyaset daha çok etrafını zengin etme, kendi cebini doldurmak için yapıldığından bunca siyasetin diğer adı rant siyaseti ( rant kavgası)

olmuş oluyor.

Kısaca tahminlerini aktardım. Seçim sonuçlardan sonra dikkatler piyasaya, üç kağıt oyunu dediğimiz; faiz, borsa, dövize yönelecektir. Bu üç oyuna bağlı olarak yeni zamları da halkımız, dikkatlice takip edecektir. Verdiği oyların karşılığını peşin olarak alacaktır kanaatimce. Senaristler nerde ise 6-7 aydan beri 31 Mart'tan sonrayı göstererek piyasaların dalgalanacağını, ülkenin ekonomik yönden düşüşe geçeceğini, fakirin daha fakir, zenginin daha zengin olacağını belirttiyorlar.Bakalım senaristlerin senaryoları tutacak mu? Bizim temennimiz ülke, seçimden sonra daha güzel yerlere gelsin, sorunlar bir bir çözülsün, çağdaş uygarlık seviyesine çıksın yönündedir.

Seçim sonuçları açıklandı. Benim tahminlerimin çoğu tutmadı. CHP'li temsilciler bile bu sonuçlara şaşırıp kalmışlar. İktidar partisiyle ilgili tahminlerim de tutmadı. Ben doğrusu iktidar partisinden bu kadar büyük hezimet beklemiyordum. İktidar olma gücünü kullandıkları halde önemli büyük şehirleri büyük oy farkıyla kaybetmeleri düşündürücüdür. Temennimiz ve duamız bu seçim sonuçlarından parti yetkilileri gerekli dersi çıkarırlar.

Şu aşamada piyasada söylendiği gibi bir dalgalanma vuku bulmamıştır. İnşallah önümüzdeki dönemde de önemli bir ekonomik kriz yaşanmaz. Senaryocuların senaryoları diskalifiyeye uğrar. Özellikle iktidar partisi gerekli dersi çıkarır ve gerekli adımları en kısa zamanda atar.

Belediyeleri kazanan partiler de bundan böyle güzel hizmetler yapar. Yoksullukla, yolsuzlukla ve yasaklarla mücadele ederler. Bu millet biraz nefes alır. Seçim sonuçları hayırlı olsun. Selâm ve dua ile...

02.04.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.