Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

KÜRTÜN-ÖZKÜRTÜN, KADIRGA GEZİSİ

KÜRTÜN- ÖZKÜRTÜN, KADIRGA GEZİSİ

Gezme turumuza devam ettik. Foleya Otel-Erikbeli-Kürtün-Öz Kürtün ve Kadırga gezimizden akılda kalanları satıra aktarmaya çalışalım. Gezide Samsun İlkadım 30 Ağustos İmam -Hatip Ortaokulu Müdürü Mustafa Gödek Kardeşim, Emekli Sağlık Teknisyeni Miraç Caner ağabeyimiz, Emekli Öğretmen Bayram Ayvaz Hocamız bulundular. Öncelikle beni kırmayıp Samsun'dan Tonya/ Sayraç Köyüne- Mahallesine teşrif edip misafirimiz olmaları, beni ve ailemi onurlandırdılar. Hoşgeldiler, sefalar getirdiler. Sağ olsunlar, var olsunlar.

Gezimizi kısaca özetlemek isterim. Amacım tarihe not düşmek, gezilerden dersler çıkarmak, dostlarla gezinin güzelliğini ve önemini ortaya koymak, bizim bu yöreyi birazcık tanıtmaya çalışmak, gezmek isteyenlere yol haritası çizmektir. O yüzden kendi çapımda önemli bulduğum buluşmaları ve bilgileri hafızalarda taze iken kayda geçmeyi doğru bir seçenek olduğunu düşünüyorum.

Tonya Canikdere Şelalesi' ni gezerek geziye başladık. Şelale hakkında kısa bilgi paylaşmak isterim.

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, , turizm cenneti Canikdere Şelalesi'ni tanıtma yazısını okumuştum. Eserin meydana gelmesinde en çok katkı sağlayan başkanın açıklamalarından özet sunmak istiyorum.

Beşel, ilçe merkezine 800 metre uzaklıktaki şelalenin çok önemli bir rekreasyon, dinlenme ve gezinti alanı olduğunu ifade etti.

Beşel, "İçişleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının desteği ve belediyemizin imkanlarıyla temin ettiğimiz ödenekle 650 metre uzunluğunda çelik konsorsiyum üzerine ahşap, devamında 1900 metrelik kauçuk zeminli yürüyüş yolu yaptık ve ilçemize kazandırdık." açıklamasında bulundu.

Evet, Canikdere Şelalesi hakkında kısaca bilgi aktarmaya çalıştım. Burayı gezerek geziye başladık. Daha sonra Erikbeli Yaylası'na doğru yol aldık. Erikbeli Yaylası'nda kısa bir çay molası verdik. Erikbeli'nden Gümüşhane İlçesi olan Kürtün'e bağlı Özkürtün' e geçtik. Orada Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Kürtün Barajı ve Kürtün'ü gezdik. Sonra Erikbeli üzerinden Kadırga Yaylası'na geçtik. Havanın çok sisli olması nedeniyle etrafı ve tabiat harikası yerleri görmeden geriye dönmek durumunda kaldık. Kadırga Yaylası'nın rakımı 2300 m yükseklikte bir yerdir. Buraya sis çökmeden açık havada gitmek lazım. Açık havayı da bulmak zordur. Siz çökünce görme mesafesi azalıyor, araba kullanmak zorlaşıyor.Gezimizin son durağı Kadırga Yaylası'ydı. Geri dönüşte Erikbeli mevkiinde bulunan Foleya Oteli' ni gezdik. Orada kalma fiyatlarını sorduk. Otelin etrafında lüks villalar var. Lüks villaların bir gecelik kalma ücreti 45 bin lira olduğu ilgili tarafından söylenince çok şaşırdık.

Foleya Mountain Resort Hotel hakkında merak edenler için bilgi paylaşımında bulunmak isterim.Otel 159 dönüm yer üzerine kurulu 52 villa tarzında odaları ile hizmet vermektedir. Aktiviteleri arasında fırlatma salıncağı,zıplıne, macera parkuru, tırmanma duvarı, serbest düşme kulesi, tubbing, kızak ve yürüyüş yolu bulunmaktadır. Burada paranıza göre yedi farklı oda tipi mevcuttur. Ayrıca farklı willa tipleri mevcuttur. Kamelya willa, dubleks willa, sultan suite willa, dream suite willa, king suite willalar burada bulunmaktadır. Tabi ki bu willalarda bir gece kalabilmenin ücreti rahat bir memur maaşı kadar vardır. Bu willaların her biri 140 metrekareden oluşmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın burada da bir willası mevcuttur. Orada otel hizmete açıldığından bu yana yanılmıyorsam ancak bir gece kalabilmiştirtir.

Otel sahil yoluna 40 km, hava limanına 90 km, Tonya'ya 18 km'dir. Trabzon'a Düzköy yolundan 62 km'dir.

Merhum Turgut Özal'ın "Orta Direk" tabiri vardı. Orta direk ve alt grubun bu ve bu tip otellerin yanından bile geçemez. Yukarda saydığım willaların bir gecelik kalma ücreti nerde ise SSK ve Bağ-Kur emeklisinin dör maaşı kadardır.

Son çeyrek asır zengin- fakir arasında makas iyice açılmıştır. Hızlı bir şekilde daha da açılmaya devam etmektedir. Biz elimizden geldiğince rıza-i bari için bildiğimiz doğruları söyleyebildiğimiz kadarıyla söylemeye çalışacağız inşallah.

Gezimizi sağ- salim bir şekilde nihayetlendirdik. Sevilen arkadaş ve dostlarla yapılan geziler ve diğer etkinlikler hep güzeldir. Hem de Salih Ameldir. Tek başına insan dünyanın en muhteşem tatil beldelerine gitse ne derece mutlu olur bilmiyorum. Bizim kültürümüze tek başına gezme kültürü yoktur. Dostlarla gezmek, eğlenmek, dertleşmek, yürümek, beraber ibadet etmek, yemek- içmek kişideki mutluluğu ve muhabbet duygusunu artırıyor. Bu tür etkinlikler kolay kolay hafızalardan silinmiyor. Çünkü kaplere iz bırakıyor.

Dostların kalplerine güzel izler bırakmak müminin vasıflarındandır. Diğer bir ifade ile bu diyardan giderken 'hoş bir seda" bırakarak gitmek en büyük şiarımızdır. Rabbimiz cümlemize nasip eylesin. Amiin.

29.07.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.