Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

İLGİNÇ DEĞİL Mİ?

İLGİNÇ DEĞİL Mİ?

Farklı konu nasıl bulabilirim muhakemesini yaparken ilginçtir, yazının başlığındaki konu aklıma geldi. Aslında aklıma gelmedi. Whatsapta n bir arkadaş bir yazı göndermişti bana. Bu başlığı taşıyordu. Bir hayli ilginç haberler vardı yazının içinde. Ben deniz, başkasının yazısını asla almam. Yalnız okur istifade etmeye çalışır, aldığım ilhamı kendi cümlelerimle ifade etmeye çalışırım.

Sizin için derlediğim ilginç konu ve olayları buraya aktarmata çalışacağım.

Parmak izi herkesin farklı olduğunu biliyoruz. Kıyameh Süresinde Cenab-ı Hâk;

1 - Hayır, yemin ederim o kıyamet gününe.

2 - Yine hayır, yemin ederim o sürekli kendini kınayan nefse.

3 - İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya toplayamayacağımızı mı sanıyor?

4 - Evet, bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter. Buyurmaktadır.

4. Ayet-i Kerime'de Cenab-ı Hak "parmak izlerine varıncaya kadar" cümlesiyle neyi vurguluyor. Açıkça bellidir ki, hiç bir insanın parmak izleri birbirinin aynısı değildir.

Bilim dünyası bu hakikate ne zaman erişti derseniz, şu bilgiye dikkatinize sunalım.

Purkinje (1823) gibi anatomistler insanların parmaklarındaki kıvrımların bazı özellikleri bulunduğuna dikkat çekmekle beraber, bu izlerden faydalanma metotlarını belirtmemişlerdir. Modern manada parmak izi tespiti ve faydalanma konusunda ilk adım 1880'de atılmıştır.

Kur'an Allah Teâlâ kelâmı (hâşa) değildir diyenler bu Ayet-i Celile-ye ne diyeceklerdir?

İlginç olan konu şudur. İnsanların dil izleri de tıpkı parmak izleri gibi birbirinden farklıdır.

Bir başka ilginç konu, insan bir yılda en az 1460 rüya görür. Nerde ise herkes iki günde bir rüya görür. Rüyayı boş görmüyoruz. Bize ahiret yurdunu işaret ediyor. Bedenin yatakta ruhun yaylada olabiliyor. İlginçtir: ben rüya görürken her şeyi aslı gibi görüyorum. Rüya mantığıyla o esnada hiç olaya yaklaşmıyorum. Ben kendim olduğuma eminim, ama rüya esnasında bedenimi gördüğümü hiç hatırlamıyorum. Rüya esnasında ruhumla dolaşıyorum anlamına gelmez mi acaba?

İnsanoğlu uzun süre, bir böbrekle, bir ciğerle, hatta dalaksız ve midesiz yaşayabilir, lâkin karaciğersiz bir dakika bile yaşayamaz.

Dünyada en büyük canlı varlık denizde yaşayan balinalar bilinir.140 tonu geçebilen ağırlığı ile mavi balinanın gelmiş geçmiş en büyük hayvan olduğuna inanılmaktadır. 30 ton yüklü bir tırdan nerde ise 5 kat daha ağır bir hayvan. Onların yanında insan sinek misalidir. 140.000 kilogram ağırlığında mavi balina. Ortalama insanın ağırlığını 80 kg kabul etsek; 140.000:80=1750 insan ağırlığına tekabül eder. İlginç olan konu ise, mavi balinaların kalbi çok büyük olması, kalplerinin atardamarlerın içinde insanın yüzebilecek genişlikte olmasıdır.

Bir başka ilginç olaya geçelim.

Bal Ekşir mi?

Türk Gıda kodeksi bal tebliğine göre balın içerisindeki nem oranı en fazla %20 olabilir bunun üzerinde nem yani su balda bulunamaz. Maksimum %20 nem içeren bal ekşimez. Ama bazen balı arı iyice olgunlaştırmadan arıcı sağmışsa veya istemeden balın içerisine bir miktar su karışmış ise bal ekşime yapar. Balın içerisindeki su miktarı %20’nin üzerine çıktığı için ekşir. Çok fazla açık havada kalmış ballarda da bazen nemli havadan dolayı nem oranı %20’nin üzerine çıkabilir. Bu durumda da bal ekşiyebilir. Balı saklarken içerisindeki nem oranının artıp balın ekşimemesi için kavanoz kapaklarını sıkıca kapalı tutmak gerekir.

Bal Sıcakta Bozulur mu?

Bal 25 derecenin üzerindeki sıcaklıkta yapısı değişerek içerisinde HMF değeri artar. Bu durum beş yada on dakika da olmaz. Saatlerce veya günlerce yüksek ısıya tutulmuş bal bundan zarar görür. Kristalleşmiş bir balı çözmek için 45 derece suda yarım saat bir saat tutmak balı bozmaz, balın tamamını çözene kadar sıcak suda tutabilirsiniz.

İlginç olan konu şu. "Güneş girmeyen yere doktor girer" atasôzü bal için geçerli değildir. Uzun süre güneş gören bal bozulur.

Bir başka enteresan olay ve ilginç konu ise gökyüzündeki yıldız sayısının, tüm plajlardaki kum taneciklerinden fazla sayıda olmasıdır. Bu muhteşem bilimsel bilgi aslında Kur'an'ı Kerim'de ki şu muhteşem Ayet-i Kerimesi'ni hatırlatıyor. Ali İmran Suresi'nde Cenab-Hak;

190 - Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için gerçekten açık, ibretli deliller vardır. Buyurmaktadır.

Bir başka enteresan ve düşündürücü bir bilgi daha paylaşmak istiyorum. Konu ekonomi, dikkatlice okuyup üzerinde düşünmek gerekiyor. Dünyanın en zengin üç zengin ailesinin serveti, 48 fakir ülkenin toplam servetinden daha çoktur. Böyle bir paylaşımı "kurt kuzuya" yapmaz. Yıkılası böyle bir düzen.

Diğer bir konu çöl konusudur. Çöl, Yerküre'de yer alan ana biyom tiplerinden birisidir. Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir terimdir. Libya'nın % 99' u çöllerle kaplı olduğunu biliyor muydunuz?

M.S. 755 yılında Çin'de çıkan Lushan isyanında 30 milyonun üzerinde insan ölmüştür ki bu rakam o günkü dünya nüfusunun 6'da biridir.

İlginç bulduğum olayları burada paylaşmaya çalıştım..Liste elbette uzatılabilir. Umarım faydalı bir yazı olmuştur..Bir başka yazımla buluşmak üzere, saygı ve sslâmlarımla...

23.09.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.