Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

CİNLERİN YARATILIŞI VE ŞEYTAN.

CİNLERİN YARATILIŞI VE ŞEYTAN.

Allah teala şöyle buyurdu:

Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım(Zariat suresi 56)

Allah teala insanları ve cinleri hiçbir şey için yaratmamıştır.ancak Allahı emrini büyüklüğünü yerine getirmek için yaratmıştır.Ne yazık ki, insanoğlu dünya ve mal peşinde gece gündüz demeden hesap yapmaktadır.bile kendini tanımaz hale gelmiştir.Nefsini ilah edenler,mal mülk ve evlat çoluk çocuğuna tapanlar yaşı olmuş 50 ve 60 utanmadan usanmadan gece gündüz dünya hesabıyla yatıp kalkıyor,ve yaş 60’e gelmiş ne fayda gördüyse akıl ermiyor.

Allah teala şöyle buyurdu :Rabbin meleklere demişti ki: 'Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Onu tamamlayıp, içine de ruhumdan üfürdüğüm zaman, derhal ona secdeye kapanın!' Bütün melekler toptan secde ettiler. Yalnız İblis secde etmedi. O, büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu. Allah, 'Ey İblis! İki elimle yarattığıma secde etmekten seni men eden nedir? Böbürlendin mi, yoksa yücelerden misin?' dedi. İblis, 'Ben ondan hayırlıyım! Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın', dedi."(sad suresi 71-78;araf suresi 7)

Cinleri de daha önce zehirli ateşten yaratmıştık." (Hicr, 15/27);
Cinleri öz ateşten yarattı." (Rahman, 55/15)

Hani biz meleklere: Âdem'e secde edin, demiştik; İblis hariç olmak üzere, onlar hemen secde ettiler. İblis cinlerdendi; Rabbinin emrinden dışarı çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da onu ve onun soyunu mu dost ediniyorsunuz? Oysa onlar sizin düşmanınızdır. Zalimler için bu ne fena bir değişmedir!" (Kehf, 18/50)

Bir rivayete bildirmiştir ki:Şeytan (iblis) suranicede ki, adı Azazil,Arapçadaki adı Haristi.İsyanın dan sonra onun adı Şeytan ve iblis konuldu.

Bir kitab ta okudum ve şöyle anlatiyordu :Şeytan sözlük anlamı olarak,Allahu teala nın yaratığı mahluklardan birisidir.İblis kibir ve gururu sebebiyle Allahu tealanın Rahmetinden uzaklaştıran,kovulan şeytan ve ona tabi olanların bir sıfatıdır.Bu sıfat ilk defa iblis için kulanılmış olduğundan,onun adı olarakta meşhur olmuştur.İblis cinlerin babası olup,melekler arasında bulunmakta ve onlardaki itiati kamileyi görmekteydi.Allah teala ya itaat noktasındaki gafletini mazur gösterecek hiçbir sebeb mevcut değildir.çılgın bir ateşten yaratılmıştır.çılgınca hareketi yüce Allah’a malum idi.Allah teala iblisi ilahi bir imtihana geçireceğini malumdu.Adem (a.s.) önünde secde ile emredince büyüklük ve gurur taslayıp ilahi emrine karşı gelmişti.ve bu sebeble Allahın lanetine maruz kaldı.

Hz. Enes’ten (r.a.) nakledildiğine göre Allah Resûlü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
Şeytan, kanın dolaştığı gibi insanın içinde dolaşır. (Müslim, Selâm, 23: Buhârî, Bed’ü’l-halk, 11)
Ebû Saîd el-Hudrî’nin (r.a.) işittiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
İblis, Rabbine ‘Senin izzetin ve celâlin üzerine yemin ederim ki ruhları (bedenlerinde) olduğu sürece âdemoğullarını saptırmaya devam edeceğim.’ demiş, Allah da ‘İzzetim ve celâlim hakkı için, onlar af diledikleri sürece ben de onları bağışlayacağım.’ karşılığını vermiştir.” (İbn Hanbel, III, 29)


Abdullah b. Mes’ûd’dan (r.a.) nakledildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
Gövenilir Kitablarda aldığım bilgilere Göre : Âdemoğluna şeytan da melek de yaklaşır. Şeytanın yaklaşması, kötülüğe yönlendirmek ve hakkı yalanlatmak şeklindedir. Meleğin yaklaşması ise iyiliğe yönlendirmek ve hakkı doğrulatmak şeklindedir. Kim böyle (meleğin telkinini) hissederse bunun Allah’tan olduğunu bilsin ve Allah’a hamdetsin. Kim de diğerini (şeytanın vesvesesini) hissederse, taşlanmış ve kovulmuş şeytandan Allah’a sığınsın.” (Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân, 2)


Sebre b. Ebû Fâkih’in (r.a.) işittiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
Şeytan, her fırsatta âdemoğlunun karşısına çıkar. İslâm’a giden yolda da önüne çıkar ve ‘Sen şimdi Müslüman olup dinini, babanın ve atalarının dinini terk mi edeceksin?’ der. O kişi şeytanı dinlemez ve Müslüman olur...” (Nesâî, Cihâd, 19)
Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
Mümin, tıpkı sizden birinin yolculukta devesini yorduğu gibi, şeytanlarını yorar (zayıf düşürür).” (İbn Hanbel, II, 380)

Ey aziz kardeşlerim ; bildirilmişerdir ki,Allah teala yer yüzünde hikmetiyle rengsiz,dumansız ve hareketsiz ateşten Canı yaratt,adını Mirac koydu.Sonra onun karısını yarattı,ve ona da Marice adını verdi.Onların izdivacından cin taifesi hulk etmiştir.İblis bunlardandır.(Şeytanın da can kavminde Leyla adında bir karısı vardır).zamanla bu cin taifesi öyle çoğalmıştır ki,yer yüzünü doldurmuş.onların asıl süreti insanların kine benzer.fakat bedenleri,meleklerin ki gibi latif olduğu için diledikleri şekilere girebiliyorlar.

Nihayet dünyaya sığamiyacak kadar çoğalan cinler,Allahın emriyle dünya semasına çıkmış ve orada yaşamaya başlamışlardır.Bütün cinler,gece gündüz Allaha ibadet eder,emirlerine asla karşı gelmezler.(Hasani basri nin rivayetinde,İblis yedinci kat göklerde 70 bin yıl ibadet etti ve hatta bin yıl kadarda cennet hazinedarlığı yaptı.Bir defa cennetin kapısında,Allaha yakın olan kullardan birisi Allaha isyan edecek ve Allah teala onu kapısından kovup Cenneten uzaklaştıracak diye bir yazı gördü.bu kimseyi lanetlemek için Allahtan izin istedi.Bunun kendisi olacağını bilmedi ve Allahtan Aldığı müsaade ile bin yıl kendi kendini lanetledi durdu.Allah teala şöyle buyurdu : İblis cinden olduğu için Rabbinin emrinden dışarı çıkmıştır.(kehf suresi 50)).

Fakat 7 bin yıl sonra,cinlerin yer yüzünde kalanları kötülük yapmaya ve kan dökmeye başladılar.ibadeti terk edip Allaha isyan ettiler.Allah teala her yüz yılda kendilerine bir peygamber gönderdi ve onlar o peygamberi şehit ettiler.Böylece 12 bin senede 120 peygamberi katlettiler.(Bir rivayete göre 800 peygamber gündermiş).Sonra Allah onlara gazap edip dünya semasında yaşayan iblis ile çocuklarını yer yüzüne göndermiş ve dünyadaki cinlerle birlikte toplandıkları yerde,tümünü ateşle yakmış.Sonra başka bir gökten gönderdiği iblisin torunlarını,bir denizin adalarına yerleştirmiş.

O Zaman iblis Allaha çok itaat ve ibadete bulunduğundan dolayı Allah teala,onu yedinci kat göğe çıkarmış,nihayet ondan razı olmanın karşılığı olarak cennete sokmuştur.Yer yüzünüde boş kalmasın diye dünya semasından gönderdiği meleklerle doldurmuş.bunlarda bin yıl Allaha ibadet etmişler,böylece cinlerin yaratılışının üzerinden 20 bin yıl geçmiş.Sonra Allah teala Adem aleyhi selamı yaratmak istemiş ve şeytan Adem aleyhi selamın yaratmasına karşı secde etmeyip Allahın Rahmetinden kovulmuştur.

Bir kitab okudum iblis hakında şöyle yaziyordu :Bunlar yer yüzüne indikleri vakit cinleri çöllere ve dağlara dağıttılar.Ondan sonra Alla ü teala yerde,göklerde ve her istediği yerde ibadet etmesi ve uçması için iblise izin verdi.İblis,kendi kendine,Allah (c.c.) beni yarattı,herkesten üstün kıldı ve dilediğim yerde bana ibadeti emretti diyerek böbürlemeye başladı Allah teala,sizin bilmediğinizi Ben bilirim buyurunca melekler korktu ve her gün kabe yi tavaf etmeye başladılar.

Allah (C.C.) yalvardılar ve Allahtan rahmet dilediler.Allahü teala da,Arşın altında Ab-ı Hayat adında bir ırmak var.orada üç kere el,yüz ve ayaklarınızı yıkayın buyurdu. Onlar da Allah teala nın emrettiği gibi bu sudan alıp el,yüz ve ayaklarını yıkadılar.bunun üzerine Allahü teala Ben sizi yarlığadım buyurdu.

Not:Halbu ki,secde ademe değildi yüce Allaha idi.Sadece şeytan yününü ademe çevirerek secde edecekti.Şeytan zanettiki,Ademe secde götürecek.Halbu ki,insanoğlu kabe ye dönerek Allaha secde götürüyor.o zaman bizim kabeye dönüp ibadetlerimiz,kabeye değil,Allaha dır. (son)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.