Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

CELLADINA ÂŞIK OLMAK

CELLADINA ÂŞIK OLMAK

Bizim halk dilinde bu tabir ara ara geçer. Toplumda olup biten olayları, deyimlerle, atasözlerle, özdeğişlerle halk edebiyatı çok güzel izah eder. Zuhur etmiyorsa bir mes'ele pek de izaha gerek kalmaz. Zuhur ettiyse bir mes'ele ya da bir olay çok tekerrür ettiyse, farklı anlatımlar beyda oluryor. Halkta karşılık bulanlar kalır, gerisi ölür. Celladına âşık tabiri halkta meşru nema bulmuş, kullandığımız özlü bir cümledir. Bu mesaimi bu söz üzerine bina etmeye çalışacağım. Tevfik bizden takdir Allah Teâlâ'tandır.

Liderine, önderine büyük değer verenler, bir zaman sonra bir sevdaya, bir âşk duygusuna döner bu işlem. Nasıl ki aşık- maşukunun eksiklerini görmez ya da hatalarını hayra yorumlarsa, tıpkı bunun gibi liderinin/ önderinin her yaptığını reva görürler, ya da hayra yorumlarlar. Basında sızdığı habere göre Adıyaman'da depreme maruz kalan vatandaşlarımıza konut çıkma oranı 9/100 iken, şeyh hazeratları için bu oran 7/20, yani 35/100 olmuştur. Menzil tarikatının üst düzey yetkililerinin her birinin altında 500 bin dolarlık araba olduğu halde, depremzede imiş gibi konutlara başvuru yapmaları ayrıca bir komediir, ayıptır, depremzedelerin hakkına girmektir, rezilliktir. Ayrıca kurada da büyük bir torpil olduğu açıkça ortadadır. Şimdi bu durumu sofilere sorsanız; celladına aşık olmak misali, herkes; şeyhlerimize yakışır derler. İleri gider konuyu sorgulamaya da müsaade etmezler. Tarikat liderleri için her türlü fedakârlık yaparlar.

Toplumda böyle olayları çok iyi farkedem Ömer Hayyam, bu konuyu dizelerine ne güzel yansıtmıştır.

Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan, ister çan dinlet,

İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.

Konunun özetini üstât çok izah etmiş.

Psikologlar bu durumu şöyle izah ediyorlar:

Kurtarılma umudunu kaybeden bireyler kendilerine psikolojik ve duygusal şiddet uygulayana muhtaç olduklarını düşünürler, tam da bu yaklaşıma dayanarak halk arasında bu sendroma celladına âşık olmak denir. Psigologlar buna Stockholm sendromu diyorlar.

"Stockholm Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Minnet duygusu besleme

Şiddeti ve kötü muameleyi yok sayma

İstismarcı ile empati kurmaya çalışma

Gerçeklik ile bağını kopararak kendi bakış açısını kaybetme

Şiddetten korunabilmek için karşısındakine yaranma çabası içinde olma

Yaşadığı durumun suçlusu olarak kendini görme

İstismarcıya yardım etme noktasına kadar getiren duygusal bağ kurma.

Gibi nedenleri vardır. Bu maddeler aynı zamanda başlığımızı da güzel açıklıyor.

15 Temmuz 2016 tarihinde Feto Terör Örgütü darbe girişiminde bulunmuştu. Terör örgütünün başındaki zat, Amerika'da saraylarda yaşarken burada bir çok zevat yıllarca hapishanede yatmasına rağmen halâ söz konusu örgütün savunuculuğunu yapmaktadır. Bu duruma "celladına aşık olmak" demek gerekir. İşinden oldun, eşinden oldun, terör damgasını yedin, hapse düştün, halâ Fetonun savunuculuğunu yapıyorsun. Bir de buna hak dava diyorsun. Terör örgütünün başındaki zat, azıcık vijdanı olsa, Türkiye'ye döner, yargılanır, cezası ne ise çekerdi. Milyonlar, bu terör örgütü yüzünden memlekette, hesap veriyor, ceza çekiyor, hapiste hayat sürüyor.

CHP yüz yıllık bir partidir. 74 yıldan bu yana tek başına iktidar olmamış. En az 50 yıldan beri CHP'ye oy veren milyonlar var. Bu partiye oy vererek binlerce kişi diyet ödemiştir, milyonlar da aslında CHP'den faydadan çok zarar görmüştür. Bu vatandaşlarımız her olmumsuzluk duruma rağmen partilerini adeta dinselleştşrmişler, öldürsen başka partiye eli gitmez. Buna benzer durumlar, sağcı partileri destekleyen milyonların içinde de çok kişi vardır. " Elimi asla sol partiye gitmez" derler. Bu durumu celladına aşık olma şeklinde izah etmek mümkündür.

Hak dava uğruna diyet ödemek, hapiste yatmak, makamından ve servetinden olmak başka bir şeydir. Lideri, ülkeyi nasıl yönetirse yönetsin, her yapılanı hoş görmek, şerri hayra yorumlamak, zarar görmesine rağmen asla liderinden vazgeçmemek konusu başka bir şeydir. Bu iki kavramı karıştırmamak gerekir.

Hak dava uğruna verilen her mücadelenin karşılığı sevaptır, sonu cennettir. Diğer durumda ise yapılanların sonu tevbe edip hakka yönelmediği sürece sonu hüsrandır. Selâm ve Dua ile...

19.02.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.