Bismil'de 2 Kamyton Geçişiyle Köprü Çöktü
DİYARBAKIR - Diyarbakır’da bir köprünün çökmesi olayında DBP'li Büyükşehir Belediyesinin ihmalkârlığına tepki gösteren vatandaşlar, insan hayatının ucuz olmaması gerektiğini belirttiler.
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 2 kamyonun geçişi sırasında ağır yüke dayanamayan köprünün çökmesi sonucu araçlarda maddi hasar meydana gelmiş, olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı.
Seki köyü yakınlarında bulunan ve yaklaşık 35 köyü güzergahında olan köprünün yıkılması nedeniyle araçların, köprünün altında bulunan çaydan zorlukla geçmeye çalıştıkları gözlendi.
1986 yılında inşa edilen bazı yerlerinde döküntüler olduğu gözle görülebilen köprünün çökmesinde Büyükşehir Belediyesinin ihmalkârlığı olduğu savunan araç sahipleri ile köy sakinleri, insan hayatının ucuz olmaması gerektiğini söylediler.
2 kamyonun geçişi sırasında ağır yüke dayanamayan köprünü çökmesiyle büyük hasar gören araçlar olay yerinden kaldırılmaya başlandı.
Kaza geçiren kamyon şoförlerinden İhsan Gülören, “Yol yapımı için malzeme getirdik. Yükümü boşaltıp karşıya geçtim. Dönüşümü aldım, eve doğru giderken başka bir aracın geldiğini gördüm. Yol vermek için aracımı sağa çektim. Yüklü araba yanımdan giderken köprü çöktü. Yaklaşık 10 dakika şok geçirdik. Arkadaşların yardımıyla çıktık. Çok şükür, bize bir şey olmadı.” dedi.
Yol çalışmasının belediye tarafından yapıldığını söyleyen Gülören, çalışmalara başlamadan önce köprünün denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
“Allah’tan korksunlar biraz, paralar hep cebe mi inecek?”
Söz konusu ihmalkârlık nedeniyle insanların hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Gülören, şunları söyledi:
“Bu yol belediye tarafından yapılıyor. İhaleyi belediye yapıyor, müteahhitler de ondan alıyor. Müteahhit ihaleyi aldığı zaman neden köprüyü denetlemedi? Bunun sorumlusu yok mu? Paralar hep cebe mi inecek? Köprünün altında gölgelenmek isteyen bir vatandaş da olabilirdi. Önemli olan yol değil, köprüdür. Köprünün denetimi ve bakımı yapılmadan yol yapacaklardı. Allah’tan korksunlar biraz. Yetkililere sadece bir şey söylemek istiyorum. İnsanların hayatına biraz önem versinler.”
“Şoförlerimiz ölümden döndü, davacı olacağız”
Kamyonların sahibi Abdulkadir Uğur ise yaklaşık 150 bin TL civarında zararının olduğunu ifade ederek, zararının karşılanması için Büyükşehir Belediyesi ve diğer sorumlulardan davacı olacaklarını dile getirdi.
Uğur, “Şoförlerimiz köprüden geçerken köprü çöküyor. Köprünün çürük olduğu her halinden bellidir. Buraya yıkma kararı verilmelidir. Demiri eksik, betonu çürük olan köprünün topraktan ve çamurdan farkı yok. Şoförlerimiz ölümden döndü. Karayolları Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinden davacı olacağız.” şeklinde konuştu.
“Büyükşehir Belediyesi ve diğer yetkililerden zararımızın karşılanmasını talep edeceğiz”
Sanayide tamirleri yapılacak kamyonlarını en az bir ay kullanamayacaklarını sözlerine ekleyen Uğur, “Bir arabamız hurdaya döndü. En az 150 bin TL civarında zararımız var. Ayrıca işimizden de olduk. Arabalar tamir için bir ay sanayide kalacak. Zararımızın karşılanmasını talep edeceğiz. Zararımızı Büyükşehir Belediyesi ve diğer yetkililerden talep edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Köprünün sağlam olarak inşa edilmediğini belirten köy sakinleri ise yolu kullanamadıkları için büyük mağduriyet yaşadıklarını vurguladılar.
“Buğdaylar kapı önlerinde kaldı”
Yetkililerin bir an önce köprüyü onarmalarını isteyen köylüler, “Köprüye kazık vursanız yıkılır! Köylüler perişan oldu. Zamanında müteahhit gelmiş ve köprüyü sağlam yapmadan gitmiş. Şimdi ne olacak? Bu yol Sivan’a kadar gidiyor, onlarca köyün güzergâhıdır. Buğday ve arpa hasadının yapıldığı günlerdeyiz. Herkesin buğdayı kapının önünde kaldı. Buraya kamyonlar gelemiyor. Çünkü araçlar rampadan çıkamıyor. Köprü yapılmazsa buğdaylar burada kalacak. Yetkililerden bir an önce köprüyü yapmalarını istiyoruz.” dediler.