Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

Bilgilerin Davranışa Dönüşmesi

BİLGİLERİN DAVRANIŞA DÖNÜŞMESİ

Değerler eğitimi hayat boyu devam eder. İbadetlerimiz ve bayramlarımızın da en büyük amacı insanı erdemleştirmektir. Öğrendiğimiz ahlâki kurallar yeri ve zamanı gelince uygulamak önemlidir. Aksi halde ne olur derseniz, cevabı Kur'an'dan alalım.

Cuma Suresi 5. Ayet-i Kerimesi'nde Cenab-ı Hâk; - "Kendilerine Tevrat yükletilip de sonra onu taşımayanların durumu, kitaplar taşıyan eşeğin durumu gibidir. Allah'ın âyetlerini yalanlayanların durumu ne kötüdür. Allah zalim toplumu doğru yola iletmez." buyurmaktadır.

Bizim en büyük handikapımız öğrendiğimiz bilgileri sahada gösteremeyişimizdir. Sahada öğrenilen bilgiler nasıl kullanıldığına dair bir örnek verelim:

Bir şoför düşünelim. Arabasının bakajında arabanın herhangi bir durumda arızalandığında onu onarscak edevat mevcuttur. Lakin bu şoför araba arızalandığında hangi edevatı kullanıp arızayı giderebileceğini bilememektedir. Halbuki edevatların ve araba aksamlarının özelliklerini ezberlemiş, sorduğunuzda dökümünü rahatlıkla yapabilmektedir.Burada bir eksiklik var, değil mi? Eksiklik nedir derseniz, bilgileri nerede ve nasıl kullanacağını pratik hayatta yeterince uygulama yapmamasıdır. Bizim eğitim- öğretim sisteminin zaafiyetinden kaynaklanan bir durumdur. Öğrencilere yüzlerce alış-veriş sorusu çözdürürüz, bir kere alış- veriş yerlerine gönderip alış-veriş yaptırmayız. Para kazanmanın zor olduğunu anlatırız, diğer taraftan "18 yaş altı çocuklar çalıştırılması yasal değildir" deriz.

Tebliğ ettiklerinizi temsil etmeyiz. Anlatarak, örnekler vererek işin hallolacağını zannederek kolaya kaçarız. Cihad konusu aklıma geldi.

Etrafımızı ateş çemberi sardı. Emperyal güçler din kardeşlarimize saldırarak her türlü zulmü uyguluyor. Bu durumda sahaya inip cihat edilmesi gerekirken biz kolaya kaçarak muhteşem dualar yapıyoruz. Buradaki dua fiili olmalıdır halbuki. Fiili duaya yani sahaya inmediğimizden son 20 yılda 20 milyon din kardeşimiz katledildi. Şehirler yerle bir edildi, milyonlarca yaralı ve sakat kardeşimiz var maalesef. Zalimler zulümlerine bütün hızlarıyla devam etmektedirler. Bütün müslüman ülkeler sadece yapılanları kınıyorlar. Mitingler düzenleyip lânet okuyoruz. Düşman güçten anlar.

Sahaya inmeyen bilgi ezberi bilgidir ve orada kalır. Adamlar bilgi ve teknolojileriyle sahadadırlar. Bilgiler eyleme dönüşüyor, bizde ise dilde kalıyor.

Bu konuya girmenin sebebi şudur. Başarılı olabilmenin yolu yapılan faliyetlerin finali yapılmalıdır. Bunca ahlâki değerler öğrencilere öğretiliyor. Bu değerler sahada kullanılıyor mu? Okulda yapılan bu değerli çalışmalar, ailede, çevrede, okulda, sokakta, medyada desteklenmediği sürece istenilen sonuca ulaşılamaz. Ama bu yolda kararlı adımlar atıldığında, çalışmaların finali yapıldığinda, duyan, haberdar olanlar destekliyor ve taktir ediyor.

Ne gibi meselâ, yaptığımız etkinliklere davet ettiğimiz veliler bir kere çok mutlu oluyorlar. Sosyal medyada olumlu tepkiler alıyoruz. Her şeyden önce Rabbimizin rızası benim için çok önemlidir..Onun rızasını kazanmaktan daha büyük ödül düşünülebilir mi hiç. Sınıfça değerler eğitimi ile ilgili yaptığımız etkinlikleri bir sonraki yazımda ele alacağım.

Bu yazımda aslında vermek istediğim mesaj net olarak şudur. Öğrencilerin öğrendiği bilgileri davranışlarına yansıtmasının önemini vurgulamaktır. Bilgilerin davranışlara dönüştürme sürecinde neler yapılmalıdır? Bu konuyu hep beraber irdeleyeceğiz. Biraz ara verelim. Sonra devam edelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.