Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

Finale Yaklaştık

FİNALE YAKLAŞTIK

Öğrencilere öğrettiğimiz değerler sadece hafızalarda bir bilgi olarak kalmamalıdır, yeri ve zamanı geldiğinde eyleme dönüştürülmeli, hayatın her aşamasında bu bilgilerden yararlanılmalıdır.

Ben 1. Sınıftan itibaren değerler eğitimine yer verdiğimi, sloganlarla işe başladığımı belirtmiştim. Sınıf içerisinde meydana gelen olumlu veya olumsuz olaylar üzerine bu cümleleri söyleyip tektarlıyorduk ya! Uygulama alanında da diyelim ki, Ali veliyi incitti. Bu durumda " Sana yapılması istemediğin bir şeyi başkasına yapma" sözünü" ben değil" öğrenciler söylüyordu. Bunu öğrenciler söylüyorsa konu eyleme dönüşmeye başlamıştır demektir. Öğrenciler de arkadaşları arasındaki ilişkilerde bu esasa uyuyorlarsa amaç hasıl olmuştur demektir. Böylelikle arkadaşlarımızı incitmiyoruz/incitmeyeceğiz sonucuna hep birlikte ulaşıyoruz.

Bir başka uygulama örneği:

Diyelim ki 1. Sınıfta metin okuma çalışması yapıyoruz. Çalışmamıza uygun düşen cümleyi öğretmen tahtaya yazar. Cümle çocukların ezberinde olduğu için çok dikkatlerini çeker. " Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz" cümlesini "ğ ve z " seslerini verirken tahtaya yazmıştım. Çocuklar sesleri hem fark ettiler, hem de hızlıca okudular.

Böyle çalışmalar öğrencilerde kitap okurken göz sıçratma ile beraber cümlenin tamamını daha sonra da paragrafı görmeyi sağlıyor. Çocuklar daha ilkokul 1. Sınıfta iken yürüyerek değil, koşarak okuyorlar.

Bu icraatlerımı geçmişte zümre arkadaşlarıma ara ara anlatırken; "bu uygulamaların hangi kaynakta yer alıyor? diye soruyorlardı. Ben de cevaben " kaynak hafızam ve uygulamalarım, bunları yazıya döküp kitap haline dönüştürsek kaynak olmaz mı? diye cevap veriyordum. Nitekim bilimsel veriler ortada . Akademik bir dil oldu mu iş tamamdır.

Değerli Dostlar: Saha çalışmaları aslında bilimsel veri elde etmenin en önemli argümanlarıdır. Sonra ömrünün yarıdan fazlasını öğrencilerin arasında geçiren öğretmenlerimizin özel uygulamalarının her biri kıymetlidir. Bu çalışmaların bilimsel gerçeklerin ortaya çıkmasında önemli veriler olduğunu belirtelim.

Değerlerimizin önemini vurgulama açısından teknolojinin imkânlarını da kullanmamız gerekir. Skeçler, piyesler, koro solo çalışmaları, milli ve manevi değerlere yer veren diziler, filimler, haberler, yarışmalar, resim çalışmaları gibi imkânlardan istifade edilir.

Şahsi uygulamalarım içerisinde şiir ezberleme ve şiir dinletisi programları büyük ölçüde yer almaktadır. Her yıl en az sınıfça saatler süren ve zevkle izlenen şiir dinletisi programı yapardım/ yapıyorum. Geçen sene okuttuğum 1. Sınıf ile de Şiir Dinletisi Programı yaptım. Program fazlasıyla amacına ulaşmıştı. Öğrenciler bu tür faaliyetlerden çok şey kazanıyorlar.

Bu tür faaliyetlerden öğrenciler, bir kere ezberleme kabiliyetleri artar. Kendilerini ifade etme becerisi kazanırlar. Öz güvenleri artar. Bir şeyi gerçekleştirme mutluluğunu yaşarlar. Benlik duyguları gelişir. Sorumluluk duyguları artar. İlerki zamanlarda iyi hitap eden hatipler olurlar. Anlama ve kavrama yönünden akranlarına göre üst seviyeye çıkarlar. Beraber iş görme becerileri gelişir. Topluca öğrenme fırsatı doğar. Daha neler neler!!!

İstikläl İlkokulu'nda çalışırken okuttuğum 1. Sınıf öğrencileri ile yaptığım programa "Miniklerin Dev Programı" ismini vermiştim. Neden bu ismi verdiğimi bir konu başlığı halinde sizlere sunacağım. Başlığımı merak ettiğinizi düşünüyorum. En etkili anlatma biçimi kısa ve öz olanıdır. Biraz dinlenelim, çay ve Türk kahvesi içelim. Sonra da sohbetimize devam edelim inşallah. Tamam mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.