Batman'da Ay tutulması gözlemlendi

Batman'da Ay tutulması gözlemlendi

Nadir görülen ‘Süper Ay’ ve ‘Ay Tutulması’ 33 yıl aradan sonra bu gece gerçekleşti. Ay’ın kızıl hali, dünyanın birçok ülkesinden izlendi. Türkiye’de de havanın açık olduğu illerde Süper Ay ve Ay Tutulması dakika dakika takip edildi.

Nadir görülen ‘Süper Ay’ ve ‘Ay Tutulması’ 33 yıl aradan sonra bu gece gerçekleşirken, tutulma Batman’da da gözlemlendi.
 

Nadir görülen ‘Süper Ay’ ve ‘Ay Tutulması’ 33 yıl aradan sonra bu gece gerçekleşti. Ay’ın kızıl hali, dünyanın birçok ülkesinden izlendi. Türkiye’de de havanın açık olduğu illerde Süper Ay ve Ay Tutulması dakika dakika takip edildi.

Batman Mezopotamya Astronomi Derneği (MAD), 04.00 ile 06.00 saatleri arasında gerçekleşen ay tutulmasını Batman’da gözlemleyerek tutulmayı kayıt altına aldı.

Denek Başkanı Mahmut Tekeş, “Bölgemizde gelişen bu üzücü ve olumsuz olaylardan dolayı halka açık kapsamlı bir etkinlik yapamadık.” dedi.

Tekeş, bu doğa olayıyla ilgili olarak sosyal medya ve basında yer alan bazı yalan yanlış bilgilere de şöyle açıklık getirdi: “Bu tutulmaya özellikle basında “Kanlı Ay Tutulması” dendiğine de tanık olduk. Bunun Ay’ın kırmızı renkte görünmesi ile hiçbir ilgisi yoktur. Zira Ay her tam tutulmada bakır renkte görünür. “Kanlı Ay Tutulması” terimi ise uydurulmuş bir terim ve bir başka inanışa dayanıyor. Bu inanışa göre altı ay arayla gerçekleşen 4 tam tutulmadan (TETRAD) dördüncüsüne “Kanlı Tutulma” deniyor. 27/28 Eylül Tam Ay Tutulması ardışık 6 dolunayda bir gerçekleşen bir tam tutulma serisinin dördüncüsü. Ay, yörüngesi eliptik olduğundan ötürü Dünya’ya zaman zaman daha yakın, zaman zaman daha uzak olur. Dolayısıyla ay, en yakın konumundayken gökyüzünde biraz daha büyük görünür. Ay hem en yakın konumunda olur, hem de ay tutulması gerçekleşirse biz bu duruma Süper Ay Tutulması deriz.”

Süper Ay Tutulması nedir?

Süper ay tutulması, ayın Dünya'ya en yakın olduğu ve çok daha parlak göründüğü zamanda meydana geliyor. Ay tutulmasında Dünya, Güneş ile Ay'ın arasına girip, Ay'ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor. Süper Ay tutulması ise bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Bu tutulma sırasında Dünya'nın arkasından gelen Güneş ışınları Ay'ın kızıl renge bürünmesine neden oluyor. Bu nedenle bu olay, 'Kanlı Ay tutulması' olarak da biliniyor.

Süper Ay Tutulması kaç yılda bir oluyor?

Ay tutulmaları her dönemde insanların ilgisini çekti. 1900 yılından bu yana ise 5 kez süper ay tutulması yaşandı. Son Süper Ay tutulması ise bundan 33 yıl önce, 1982'de meydana geldi. Uzmanlar, bir sonraki tutulmanın ise 2033 yılında gerçekleşeceğini belirtiyor.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.