Başkanlık sistemine geçilmeli mi?

Başkanlık sistemine geçilmeli mi?

Başkanlık Sistemi Anketimiz yayında! Başkanlık Sistemi nedir Türkiye Başkanlık Sistemine hazır mı, Başkanlık sistemi Türkiye'ye ne gibi faydalar sağlar, Vatandaş başkanlık sistemi hakkında ne düşünüyor.

Başkanlık Sistemi Anketimiz yayında! Başkanlık Sistemi nedir Türkiye Başkanlık Sistemine hazır mı, Başkanlık sistemi Türkiye'ye ne gibi faydalar sağlar, Vatandaş başkanlık sistemi hakkında ne düşünüyor. Detaylar ve neden Başkanlık Sistemine geçmeliyiz ya da geçmemeliyiz  cevabı haberimizde!

ANKETE KATILMAK İÇİN TIKLA

Başkanlık Sistemi genellikle, ileri ülkelerde uygulanan hızlı karar almayı sağlayan gelişmiş bir sistemdir. Ülkemizde her ne kadar bu sistem "diktatörlük"le eş değer bir sistem hatta bazılarına göre "padişahlık" olarak görünse de için iç yüzü aslında öyle değildir. Milli çıkarlar ya da milletin menfaatine her türlü icraatta çeşitli çıkar çevreleri ya da sözüm onaaydınlar, bir takım baronların finanse ettiği çeşitli sözde sivil toplum örgütlerinin çomak sokmalarına engel olacak bir yönetim biçimidir, başkanlar seçimle işbaşına gelir. 

Son günlerde çok tartışılan ve birlerinin benimsediği birileri de sırf muhalefet olsun, onun istediğini ben istemem adına benimsenmekten kaçındığı Başkanlık Sistemi'nin ne olduğu ve hangi ülkelerde yürürlükte olduğunu daha doğrusu hangi ülkelerin başkanlık sistemi ile yönetildiğini vermeye çalışacağız.

İlk önce; Başkanlık sistemi nedir, Başkanlık Sistemi özellikleri nelerdir ve başkanlık sistemine geçiş ne zaman olacak gibi merak edilen tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız. 

ANKETE KATILMAK İÇİN TIKLA

basbakanlik.png
 

Öncelikle Başkanlık Sistemi; yasama ve yürütme organlarının tamamen ayrıl olduğu bir yönetim sistemidir. Kararların hızlı alınması ve ülkenin menfaatleri açısından günümüzde de bazı ülkelerde örneklerini gördüğümüz bir bizimde karakterimize uyan bir sistemdir. 

 

Başkanlık Sisteminin kısaca özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yürütme organı tek kişiliktir ve Başkan halk tarafından seçilir.
- Başkan yasamayı feshedemez, aynı kişi hem yasamada, hem yürütmede görev alamaz ve Başkan yasama işlerine karışamaz.
- Yasama ve yürütme güçlerinin birbirinden ayrıldığı başkanlık sisteminde yasama yürütmeyi, yürütme de yasamayı feshedemez.

 

Başkanlık Sistemi'nin faydalarını şu şekilde sıralamamız mümkündür:

 

Doğrudan Yetki: Geçen sene temelleri atılan ve Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile ön hazırlığı yapılan Başkanlık Sistemi'nde başkan doğrudan halk tarafından seçilir ve devlet başkanın yaptığı icraatları daha meşru kılar. Örnek olarak Amerika verilebilir, Amerika'da devlet başkanı halk oylamasından hemen sonra toplanan Seçiciler Kurulu tarafından seçilir.

 

Kuvvetler ayrılığı: Başkanlık Sitemi'nde oluşturulacak iki birim birbirini denetleyerek oluşacak suiistimalin ve makamın kötüye kullanılması engellenmiş olur.Başkanlık sisteminde başkanlık ve yasama meclisi iki paralel yapı olarak işlev görür.  

 

Hızlı karar alma: Başkanlık Sitemi'nde güçlü yetkilerle donatılmış bir başkan kararları daha hızlı alır, çabuk karar verir!  

 

İstikrar: Sabit bir görev süresi olan devlet başkanı her an değişebilecek bir başbakana kıyasla daha istikrarlı bir ortam temin edebilir.

 

Parlamenter sistemde birden fazla parti meclistedir ve hükûmetin koalisyon ile kurulmaya zorlandığı durumlarda hükûmeti oluşturan herhangi bir parti koalisyonu her an terk etmekle tehdit edebilir. Bu da istikrarsızlığa ve sermaye kaçışına zemin hazırlar, ülke bu şekilde çalkantılı bir süreçten geçerken hazırda bekleyen çevreler tarafından her zaman iç savaş gibi tehditlere maruz kalabilir.

 

Bilinidği gibi pek çok siyaset bilimci aydın kişi başkanlık sisteminin zor durumlarda daha ayakta kalıcı güçte olduğunu ifade etmektedir.  Fransa Cezayir Bağımsızlık Savaşı esnasında  ve Sri Lanka sivil savaş esnasında yarı başkanlık sistemine geçmiştir. Fransa ve Sri Lanka'da yarı başkanlık sistemine geçişin olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.

 

Başkanlık Sistemi İle Yönetilen Ülkeler, Devletler Hangileridir?
Afganistan
Amerika Birleşik Devletleri
Arjantin
Azerbaycan
Belarus
Bolivya
Brezilya
Dominik Cumhuriyeti
Endonezya
Ermenistan
Ekvator
El Salvador
Filipinler
Guatemala
Güney Kore
Haiti
Honduras
İran
Kazakistan
Kenya
Kıbrıs
Kolombiya
Kosta Rika
Liberya
Meksika
Nikaragua
Nijerya
Panama
Paraguay
Peru
Seyşeller
Sierra Leone
Sri Lanka
Sudan
Surinam
Şili
Tanzanya
Türkmenistan
Uganda
Uruguay
Venezuela
Zambiya

 

Başkanlık sistemine geçilmeli mi?

ANKETE KATILMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.