Ağrı’nın sorunları tartışıldı
AĞRI – Ankara’da Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen “Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Ağrı’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” yapıldı.
3 oturumda gerçekleştirilen program akademisyenler tarafından yönetildi. Programda konuşan Federasyon Başkanı Nuri Aydemir, üçüncüsünü yaptıkları çalıştayda; amacın Ağrı’nın sorunlarına çözüm önerileri sunmak ve sorumluluğu paylaşmak olduğunu söyledi.
Programın sonunda koşan Ağrı Valisi Musa Işın, programı organize ettiklerinden dolayı federasyon yönetimine teşekkür etti.
Vali Işın, “Toplumun tüm katmanlarının bir şekilde organize olması ve bir araya gelmesi gerekiyor. Teşkilatlanması özellikle Türkiye’de henüz sosyal akışkanlığının çok fazla olduğu bir toplumda bireylerin kültürel değerlerini korumaları elbette ki çok elzemdir ve gereklidir. Aksi takdirde şehirlerden şehirlere köyden şehre geldiğinde insanlar kendi özlerini kaybetmektedirler. Hemşerilik ruhu ortadan kalkmaktadır ve bir süre sonra insanlar annelerini, babalarını, evlatlarını, memleketlerini, esas itibariyle öz değerlerini kaybetmektedirler. Dolayısıyla ben sosyal, toplumsal kuruluşların gerçekten toplum için olmazsa olmaz dinamikler olduğunu, özellikle yirmi birinci asırda çok elzem olduğuna inananlardan birisiyim.” diye konuştu.
Ağrı’nın gelişmesine yönelik çalışmalara daha fazla zaman ayrılması gerektiğine vurgu yapan Işın, “Söylenecek çok söz var. Ağrı için ne yapılsa azdır. 1927 yılında il olan Ağrı’nın halen bir imar planı yok. Birçok konuda eksiği var. İnşallah dördüncü toplantıyı Ağrı’da yaparız. Ben inanıyorum ki, bu mümtaz heyet Ağrı’da olsa onlarcası, yüzlercesi ve binlercesi sizi dinleyecektir. Ben şahsen konuşulanlara önem veriyorum. Ama aynı zamanda önemli olanın icraat olduğunu düşünüyorum. Bu konuşulanların ne kadar sahaya yansıdığı önemlidir. Yoksa bilimsel araştırmalar, toplumsal dayanışmalar, yemekler, toplantılar çok fazla bir anlam ifade etmez. Ben şahsen çivi çakılmasından yanayım. Ben tuğla örülmesinden yanayım, üst üste taş konulmasından yanayım. Bizim toplumumuz çok konuşur ama az iş üretir. Burada çok değerli sunumlar yapıldı. İnşallah bunlardan istifade edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.
Ağrı’nın 3 temel problemi olduğunu anlatan Vali Işın, sözlerine şöyle devam etti:
“Birisi güvenlik problemidir. Çok ciddi bir güvenlik probleminiz söz konusudur. Ağrı Dağı ve Balık Gölü gibi alanlarda çok güzel projelerimize güvenlik mani olmuştur. Dolayısıyla birinci meselemiz güvenlik meselemizdir. İkinci meselemiz eğitim meselesidir. Eğitim ile beraber cehalet de söylenebilir. Üçüncü ve son problemimiz ise yatırım ve istihdam problemidir. Hükümetin, sivil toplum kuruluşları ve devletin temel organları ile bizim Ağrı’yı yaşatmamız lazım. Elbette ki Ağrı’ya çok hizmeti olan çok değerli bakanlarımız vardır. Herkes bir şeyler yapmıştır ama bugün baktığımız zaman Ağrı daha 79’uncu sıradadır. Ağrı’nın bir dezavantajı da eğitim açısından bir kaymak tabakası yoktur. Hali vakti yerinde olan, zengin olanlar Ağrı’dan göç edip gitmişlerdir. Köylerden şehre göç olmuştur.”
Ağrı’nın yatırımlar konusunda pozitif bir ayrımcılığa tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Vali Işın, çok ciddi kaynakların aktarılmasının yanında çok emek verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Program sonrasında Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Nuri Aydemir tarafından Vali Işın’a katkılarından dolayı plaket verildi. Programa akademisyenler, çeşitli kurumların amirleri ve STK temsilcileri katıldı. (İLKHA)