Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

ZEKAT

ZEKAT,TİCARET MALI VE ZEKATI.
Ticaret kazanmak maksadıyla elde edilen mallardır.Ticaret malları ise gümüş,altın ve para olmayan mallardır.Ticaret,muayyen olmayan bir malın çeşidine mahsus olmayıp,kar elde etmek amacıyla elden ele değiştirilen,taşınır taşınmaz her çeşit meşru maldır.

Ticaret mallarında zekatın farziyetine delil.Allahu teâlâ şöyle buyurmuştur: Ey iman edenler kazandıklarınızın helal ve iyisinden verin.(Bakara 267).Semure bin cündüp (Ra)şöyle demiştir: Allah Resulü ticaret malı olarak kazandığımız herşeyden zekat vermemizi emrederdi.(Ebu Davut 1562).

Altın Nisab miktarı : 80.18 Gr.dır.
Gümüş miktarı : 561 Gr.dır.
Kadınlara mubah olan altın ve gümüş süs neyetine göre olursa böyledir.Eğer niyet biriktirme kar etme amacıyla olursa zekatını vermek vacip olur.

Her çeşit araç ve gereç kar amacıyla olursa zekat verilmesi farzdır.her taşınır ve taşınmaz mal kar amacıyla olursa zekat verilmesi farz olur.Her fazlalık mal ve eşya ısraf olduğunu bilip haram maddesine girmesini dikat edilmelidir.her fazlalık zekata tabi olduğunu mutlaktır.bu ısraf ve fazlalık amacı hangi niyet isede zekat verilmesi vacip olur.

Bu saydıklarımız taşınır taşınmaz vede ısraf veya fazlalık şeyler üzerinde bir yıl geçtiğinde zekata tabi tutulur.Hz.Muhammed (sav) 'in şu sözüyle sözü ne güzeldir.İnemel e-a malu bineyetin.Ammeler niyetlere göredir.Allah dış gürüşünüze vesüretinize bakmaz Kalbinizdeki taahümülüne ve niyetine bakar...doğrusunu Allah bilir...

Ticaret mallarında zekatın vucubunun şartları:
1-satın alma gibi bir alış verişle o mala sahip olmak.
2-tutarını öderken bu alış verişi ticaret niyetiyle yopmış olmak.
3-sırf biriktirmek niyyetiyle alınmamış olması.

4-ticaret mallarına sahip olduktan sonra üzerinden bir yıllın geçilmesi.
5-yıl sonunda bu malların değerinin nisana ulaşması.
6-yıl içerisinde kendisiyle değerlendirildiği paraya dönüşüp bu paranın Nisab miktarından aşağı olmaması.

Din işleri yüksek kurulu fetfasında araçlar hakında fetva şöyledir.
Üretim araçları zekâta tabi değildir. Ancak bunlarla elde edilen ürün veya gelirler, tek başına ya da diğer birikimlerle birlikte nisap miktarına ulaşır ve üzerinden bir yıl geçerse kırkta bir (%2,5) oranında zekâta tabi olur.
Din İşleri Yüksek Kurulu

Denilmiştir ki;Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir..

Mesela bir araçın alınacağı niyete ve amaca bağlı olarak hüküm verilir.aracın fiyatı ve o kişinin niyetine yani samimi bir niyetle hangi amaçla o aracı alacağına bağlı olarak hüm verilir.

şuan ki amaç görülüyor ki,aldığı araç yatırım veya paranın değerlendirilmesine bağlı olarak düşüncesiyle alınıp üstelikle bahane arayarak insanları kandırıp sofi,hacı ve hoca hepsi islamı hafife alarak menfaat için kılıçını alıp İslama karşı savaşmaktadırlar.

Zekatın verilmesi gereken yerler:
1-FAKİR
Hiç bir malı veya kazancı olmayıp,yiyecek ve giyecek ve mesken gibi zaruri ihtiyacını karşılayacak miktarın yarısından daha az bir mala sahip bulunan kimsedir.

2-MİSKİN
Malı ve kazancı zaruri ihtiyacını karşılayacak miktarda olmayıp yarısını aşan kimsedir.
3-ZEKAT TOPLAYICILAR
Zekatı toplayan,dağıtan,yazan ve bekçiliğini yapan kimselerdir.

4-KALPLERİ İSLAMA ISINDIRILMAK İSTENEN KİMSELER.
Yeni müslüman olmuş,imanı zaif olan kimse veya yeni müslüman olmuş kimsedir..

5-Zekat alıp onunla azat olabilme ihtimali olan kölelerdir.
6-BORÇLULAR.
Mubah bir şekilde borç altına girenlere zekat verilir.

7-ALLAH YOLUNDA SAVAŞANLAR.
Bunlar zenginde olsa savaşta dönene kadar kendilerinin ve aile fertlerinin nafaka elbise vb.gibi zaruri ihtiyaçlarını temin edebilmek için kendilerine zekat verilebilir.

8-YOLDA KALMIŞLAR.
Bunlar,hac veya herhangi bir mubah seferde iken parası kaybolan veya tükenen kimselerdir.

Kardeşlerim: şu kimselere zekat verilmez.
1-Mal ve servet varlığı ile zengin olanlara
2-Kölelere.
3-Beni Haşimi ve Beni Mutaliblere.
4-Fakir ve miskin ismi altında nafakası kendisine ait olanlara.
5-Fakir bile olsa bir kimseye zekat verilmez.

Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v) Zenginlere ve uzuvları sağlam olan kuvvetlilere zekat helal olmaz buyurmuştur.(Ebu Davut 1634.turmizi 652)...Hadisi şerifte geçen Mirret kelimesi kazanabilen ve güçlü kişi demektir.şu halde iş sahası bulunduğu halde çalışmayan kişiye zekat verilmez..

Fahişelikten,hırsızlıktan ve faiz kazancından zekat düşermi?
Bir kişi fahişelikten topladığı altın ve ticari maldan zekat verilmesinden bir mahsuru yoktur.
Hırsızlıkla topladığı altın ve ticari maldan zekat verilir.faizle topladığı altın ve ticari maldan zekat verilir.

Müslüman olan fakir,miskin ve yoksul kişiye zekat verilmesi farzdır.Ama bu saydıklarımız kişiler Allahın emrini ne kadar inkar etmesede yerine getirmediği sürece zekat verilmezi uygun değildir.

Zekat verilecek kişiyi tanımadığın sürece zekat verilemez.Zekatın verilecek kişinin neyin ne olduğunu bilmek zekatı verenin üzerinde farzdır.
Camilerin inşasına ve Kur'an kurslarına zekat verilmesi uygun değildir.

Dul kadın ve erkeklere zekat verilmesi farzdır.Ama dul kadın ve erkeklerin gelirleri varsa zekat verilemez.dul bir kadına anne babası varsa zekat verilemez.çünkü onun nafakası anne babaya vaciptir.anne babası hayata yoksa zekat verilmesi farzdır.

Her ısraf olan bir malla zekat verilmesi İslam dininde makbul görülmüştür.Oturduğun evin zekatı yoktur.Ne kadar evin üzel veya pahalı yapıldıysada zekat döşmez.ikinci bir evin ihtiyaç dışında yapıldıysa zekata tabi tulması en iyi bir İslami adabı olduğunu unutmamalıdır.

Zekat verilmesi Adem (a.s.)dan bu yana farz kılınmıştır.Amaç Fakirlere sahip çıkmak ve yardımlaşma sebebi doğarken insanın birbirine ısındırıması ve kalplerin yumuşaması namertliklerin ortada kaldırılmasına sebebiyet verilmesidir.zekat ısrafa,harama ve hırsızlıga kargaşaya büyük bir engel olduğunu bilmek gerekir.

Zekat sadakası malın kirini temizler.malın kurumasına sebeb olur.malın çoğalmasına bereketine sebeb olur.(Doğrusunu Allah bilir.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.