Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

ZAMAN SEL GİBİ AKIP GİDİYOR

ZAMAN SEL GİBİ AKIP GİDİYOR

Daha dün gibiydi, çocukluğumu hatırlıyorum. İlkokul 5. Sınıftaki, siyah önlüklü beyaz yakalıklı öğrencilik yıllarımı hatırlıyorum. Turalı İlkokulu, öğretmenimiz İbrahim Günaydın'dı. Sınıfımızda 16 öğrenci vardı, numaram 99'du. Sınıfımızda Fatma, Ayşe, Emine, Ahmetler, Muhammetler ve daha niceleri vardı. 70'li yılların sonlsrıydı. Nerde ise yarım asır geçti aradan ve dün gibi o günleri hatırlıyorum. Eminim benim yaşlarda olanlar benim gibi o yıllarını hatırlıyorlardır. Daha yaşlı olanlar da öyle tabi ki

Şimdi kendime soruyorum. Bu kadar zaman nasıl geçti diye? Dünya Güneş etrafında dönerken 940 milyon km yol katetmektedir. Saatte 107.627 kmm, günde yaklaşık olarak2,6 kmm yol almaktadır. 40 küsür yıl oldu ilkokulu bitireli. Dünya trilyonlarca kmm yol aldı bunca yıllar içinde. Daha neler neler oldu. Bana dün gibi geliyor. Çok enteresan bir durum.

Doksan yaşına gelmiş bir insana sorsanız bile benzer şeyler size anlatır.Zaman geçtikten sonra geriğe dönüp baktığımız zaman kısa gibi gelir, ileriye baktığımız zaman uzun gibi gelir.

Bilim ve teknoloji çok hızlı gelişiyor, bu hızla beraber insanoğlunun meşguliyeti de artıyor. Meşguliyetimiz maalesef hep dünyalıktır. Meşguliyet içerisinde iken zamanın nasıl geçtiğini hiç farkedemiyoruz. Her şey rüya gibi sanki. Sabah oluyor, bi bakıyorsunuz akşam ışıkları yanıyor, bir bakıyorsunuz müezzin sabah namazına çağırıyor. Saniyeler, dakikalar, saatler, günler, aylar...birbirini kovalıyor. Zamanı durduracak bir teknik geliştirilemedi. Zamanı durdursan hayat durur. Her şey Rabbul âlemin tarafından mükemmel programlanmıştır. O proğram çerçevesinde kainat hareket ediyor

Kıyamete kadar da bu devran böyle dönecektir. Yaşımız Kemal'e ermiştir. Daha dün gibiydi sanki. Minicik yavrulara tanışmıştık. Yaşları 7 civarıydı. 1. Sınıfa başlamışlardı. Okulun en küçük öğrencileriydi. 2, 3 ve 4. Sınıflar onların ağabeyleri ve ablalarıydı.Aradan tam 4 yıl geçti. 1. Sınıf öğrencilerim 4. Sınıf öğrencileri oldu. Okulun alt sınıftaki öğrencilerin ablaları ve ağabeyleri oldular. Bir hafta sonra ayrılık vakti geliyor. Onlar okuldan mezun olacaklar, her biri önümüzdeki eğitim- öğretim yılında otraokul öğrencisi olacaklardır. Her başlangıcın bir zevali vardır. Hayat boyu çok ayrılıklar yaşadım, sizler de yaşamışsınızdır. Ayrılıklar insana elbette üzüntü veriyordur. Her ayrılık bir başka hayatın başlangıcı oluyor. En büyük ayrılık bizim için dünyadan ayrılma vaktimiz olacaktır. Daha hayırlı bir hayat olsn bizim için ahiret hayatı inşallah.

Zaman, yazının başlığında ifade ettiğim gibi "su gibi" bir döngü misalii akıp gitmektedir. Bizim için zaman kavramı çok önemlidir. Geçen zamanı geri getirme imkanımız yoktur. Allah Teâlâ zamandan ve mekandan münezzehtir. Bu dünya hayatında bizlere bir ömür biçilmiştir.O yüzden zamanımızın kıymetini bilelim. Zamanımızı en güzel şekilde değerlendirelim.

Kıyamette sorulacak bercestte sorulardan birisi de "ömrünü nerede harcadın" olacaktır. Zamanımızı iyi değerlendirirsek hem dünyada hem de ahirette kazananlardan oluruz inşallah. Peygamberimiz (sav) bir Hadis-i şeriflerinde "İki günü eşit olan aldanmıştır"buyuruyor. Bu itibarla her günümüze hayır adına mutlaka bir şeyler katalım. Aldananlardan olmayalım. Sonradan pişmanlık fayda vermez. Selam ve Dua ile...

09.05.2023

Başöğretmen

Mustafa Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.