Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

YARIN RAMAZAN BAYRAMI

YARIN RAMAZAN BAYRAMI

Bir ay boyunca sırf Allah Teâlâ'nın rızasını kazanmak için imsak vaktinden iftar vaktine kadar, yemekten, içmekten ve cinsel mukarenetten uzak turularak oruç tutulmuştur. İftar sofralarına misafirler davet edilmiş, iftar sonrası teravih namazı için camiye koşulmuştur.

Bedensel ve ruhsal olarak tutulan oruçlar insanı daha da insanlaştırmış, vijdanlar harekete geçmiş, nefis muhasebesi yapılmış, fakr-u zaruret içinde olanlara yardımeli uzatılmış, Kur'an'ı Kerim diğer zamanlara göre daha çok okunmuş, yardımlaşma ve dayanışma örnekleri her platformda gösterilmiş, Allah Teâlâ'nın bizlere ihsan etmiş olduğu sayısız ni'metlerin kadr-i kıymeti daha iyi anlaşılmış, işlenen kusurr ve günahlar azaltılmış, toplumun seyri içerisinde manevi hava tahakkuk etmiştir.

Ramazan ayı münasebetiyle yapılan salih amaller aslında bir kaç makaleye sığmayacak kadar çoktur. İnsanlar kul olduklarını farkedip kulluklarını 7/24 saat/gün sergilemişlerdir. Buna mukabil olarak Cenab-ı Hak kullarına; hesapsız mükâfat vereceğini beyan ediyor. İnşallah "İnanarak ve sevabını Hâk Teâlâ dan umarak Ramazan Ayını oruçlu olarak geçirenlerin geçmiş günâhları af olunur" Hadis-i şerifin müjdesine her oruç tutan müslüman kardeşlerimiz, mazhar olurlar.

Ramazan Ayı boyunca kazandığımız bütün güzel hasletleri yılın diğer aylarında devam ettirmek çok önemlidir. Ramazan Ayı bu manada bir eğitim ayıdır, islâmi hassasiyetleri tatbikata sokan bir aydır. Diğer bir ifade ile bir ay boyunca bize uygulamalı seminer verilmektedir. Maksat Ramazan'ın güzelliklerini diğer aylara taşımaktır. Eğer diğer aylara taşımaz isek hedeflenen amaç gerçekleşmemiş olur. Özellikle bu hususiyeti vurgulamak isterim.

Rabbimiz bir ay boyunca yaptığımız ibadetlere karşılık Ramazan Bayramını bizlere ikram ediyor. Nu mutlu bizlere!!! Ne büyük bir ni'met Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nın önemi er geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Bayram vesilesiyle millet, yollara dökülmüş, bayramı memleketlerinde geçirmek üzere yollara revan olmuştur. Bayramların önemini anlatmak mümkün değildir. Bayramlar ancak yaşanırsa mahiyeti anlaşılır, önemi ortaya çıkar

Her Ramazan Ayı özeldir. Bugün iftarla beraber uğurlayacağımız ay bir daha geri gelmeyecektir. 11 Ay sonra başka bir Ramazan Ayı gelecek. Bu ayı hakkıyla değerlendiren netice itibarıyla kazançlı çıkacaktır. Değerlendirmeyenler ise havasını alacaktır. Rabbimiz tarafından zaman zaman kurtuluşumuz için bizlere fırsatlar sunulmaktadır. Bu fırsatları değerlendirenlere ne mutlu!!!

Ramazan Ayında bir mazereti olmadığı halde inanç konusunda zaafiye yaşayanların ve dolayısıyla oruç tutmayanların bayramı değildir bu bayram. İslâma saygısı olmayan, islâm, "Arapların örf ve adetidir" diyerek hakaret edenlerin bayramı hiç değildir. Dini bayramlarımıza örf ve adet çerçevesinden bakanların bayramı da değildir.

Dinimiz islâm Hak Teâlâ'dan nazil olan evrensel bir hayat nizamıdır. İslâma bu çerçeveden bakmayanların bayramı kutlamadan önce imanlarını sorgulamaları gerekir. İslâmı ve bize buyurduğu ibadetleri örf-adet çizgisinden bakanlar en hafif tabirle " İslam'dan habersiz gafil kimselerdir" o kimseler.

Günümüzde bu pencereden bakan çok insan var yerin üstünde. Bu zihniyet bir zaman sonra taraftarları çoğalacak, gelenekler zamanla değişir diyerekten dinin hükümlerini ortadan kaldırmaya yöneleceklerdir. Ellerine fırsat geçtiği zaman tabi ki.

Son zamanlarda yeryüzünün her tarafına yayılan bir uygulama daha var. Oruç tutmayanların iftar sofraları tertip etmeleri konusu; Oruç tutmayanların iftarı olamaz. Düzenledikleri yemek sofralarına "akşam yemeği' adı verilir. İftar sadece oruçluya ait bir kavramdır. İftar "orucu açma" anlamına gelmektedir. Burada da bir istismar var. Lâkin başta dinimizin temsilcileri olmak üzere müslüman cemaatten tık yok arkadaş. Bu gerçeği ifade etsen kötü oluyorsun ne yazık ki!!!

Ramazan Ayının son günü olan bu arefe gününde tüm okuyucu kardeşlerimin Ramazan Bayramlarını tebrik ediyor, nice böyle bayramlara daha kavuşmaların Cenab-ı Halk'tan niyaz ediyorum. Böyle bayramların bütün yeryüzündeki müslümanların şuurlanmasına vesile olması duasıyla Allah Teâlâ' ya emanet olunuz.

09.04.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.