ŞEHİR HASTANELERİ PROJESİNDE KAÇIRILAN TARİHİ FIRSAT
Şehir hastaneleri hükümetimizin 2002 yılında uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile başladı. Bu proje kapsamında 27 ilde toplam 33 adet şehir hastanesi yapılması planlandı.
Dr. İlhami Pektaş.
Şehir hastaneleri hükümetimizin 2002 yılında uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile başladı. Bu proje kapsamında 27 ilde toplam 33 adet şehir hastanesi yapılması planlandı.
Devletin hem kiracı hem de hizmet alıcı olacağı bu sistemde,"devlet" hastanesini “şirket” yönetecek ve Personel maaşları dışında şehir hastanelerindeki hizmetlerin önemli bir kısmı özel sektör tarafından yürütülecekti. Laboratuvar hizmetinden ameliyat hizmetine, yatak hizmetinden kantin, otopark işletmesine, hastane dışında taksi durağından kreşe kadar tüm iş ve işlemler özel sektöre bırakılacaktı.
Bu projede Kamu araziyi veriyor. Bu arazi üzerine projenin ihalesini alan şirket sağlık bakanlığının istediği planda hastane inşaatını yapıyor. Hastane binalarının yanına ayrıca çok iyi bildiğimiz AVM, otopark, eğlence merkezleri, oteller de inşa ediyor. Sağlık bakanlığı hastanede 25 yıllığına kiracı oluyor. Hastanenin bütün cari giderleri (bakım, onarım, yemek, temizlik, bilgi işlem gibi) de sağlık bakanlığı tarafından üstleniliyor. Bakanlık görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerini de şirketten alıyor.
Fakat 15 yıl önce planlanan Şehir Hastaneleri Sağlıkta Dönüşüm Projesinde çok önemli bir şey ihmal ediliyor. Bu hastanelerde kullanılacak cihazların yerli ve milli marka olarak üretilmesi, bu cihazlar için gerekli ARGE destekleri ve teşviklerin o tarihte başlatılması ve üretilen yerli ürünlerin hastanelerde öncelikli kullanılması zorunluluğu getirilmesi !!!
Bu hastanelerde kullanılacak olan MR, Tomografi, Röntgen ve Ultrason gibi ileri teknoloji ve pahalı görüntüleme sistemleri, Koter Cihazları, EKG Cihazları, Hasta başı Monitörler, Anestezi Cihazları, Ventilatörler, Kuvözler, Fototerapi Cihazları, Labaratuar Cihazları,Test Cihazları ve diğer medikal ürünlerin Türkiye’de üretim çalışmalarının başlatılması ihmal edildi.
Fakat maalesef şimdi Yozgat, Mersin, Isparta, Kayseri ve Adana şehir hastaneleri açıldı. Ankara Bilkent, Manisa, Eskişehir ve Elazığ’daki şehir hastaneleri de hizmete girmek için gün sayıyor. Fakat maalesef hastanelerimizi donatacak yerli ve milli markalı ürünler o tarihte planlanmadığı için hala ortada yok ve hala yurt dışından ithal ediliyor.
Bu ürünlerin Türkiye’de üretimi o zaman planlansaydı, gerekli ARGE destekleri ve teşvikler o tarihte başlatılsaydı emin olun şimdi sanayicilerimiz bu cihazların hepsini üretiyor olacaktı. Şehir hastanelerimiz yerli ve milli marka ürünlerimizle donatılacaktı. Hiçbirini yurt dışından almayacaktık. İşsizlik ve cari açık kısmen de olsa azalacaktı ve ihracatımıza da büyük katkısı olacaktı.
Ama maalesef bu fırsat kaçırıldı. İnşallah yeni projelerde gerekli tedbirler alınır ve yerli cihaz üretimi için gerekli planlamalar yapılır.