Ruslar ve Rus Devleti Osmanlıca Dilini Nasıl Öğrendiler
Bir Zamanlar Geçmişe Dair Geri Adımlar Attığımızda Osmanlılar Dünyaya Hükmetmişti ve Tüm dünya osmanlıca öğrenmek için dersler yapıyordu. Bu Ülkelerden biriside Rusya . Rusya Osmanlıca Öğrenmek İçin Dersler Yapıyordu
Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Balıkesirin Ayvalık ilçesinde, Rus doktora öğrencisi ve akademisyenlere Osmanlıca öğretiyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ait Cunda Uygulama Otelinde 15 gün sürecek Osmanlıca derslerine, Rus doktora öğrencileriyle Moskova Devlet Üniversitesinden akademisyenler de iştirak ediyor. Eğitimlere şu anda 8i doktora öğrencisi 4ü akademisyen olmak üzere, toplam 12 Rus katılıyor.
Prof. Dr. Ortaylı, yaptığı açıklamada, Rus öğrencilerinin Osmanlıca öğrenme konusunda çok başarılı olduğunu, kısa zamanda önemli aşama kaydettiklerini söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin uzun süre kopuk olduğunu hatırlatan Ortaylı, şöyle konuştu: Birkaç yıldır biz bununla uğraşıyoruz. Çünkü uzun yıllar boyunca Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok kopuktu. Bizde Slavistikin olduğu gibi, orada da Türkolojinin kendi problemleri oldu. İnsanlar gelip gidemedi. Arşivlere bırakılmadılar, biz de oradaki arşivlerde çalışamadık. Ben bile çok geç kaldım, yani 40 yaşımdan sonra, izin öyle çıkıyor çünkü. Şimdi onu telafi etmek için böyle bir program yapıyoruz. Hakikaten de çok hızlı netice alınıyor. Çünkü Rus öğrencilerin lisan bilgisi iyi. Kendilerine göre çalışma metotları var, gramer bilgileri var. Türkçeyi de çabuk öğreniyorlar. Metinleri okumayı kolayca sökebiliyorlar. İyi netice alınıyor.
Rus-Türk ilişkilerini daha iyi anlamak için eski tarihlere gitmek lazım
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evgeniya Larionova da aslında kendilerinin de Rusyada Türkçe öğrettiklerini söyledi. Larionova, diplomat öğrencilerinin olduğunu belirterek, şunları kaydetti: Şimdi burada çok enteresan bir ders alıyoruz İlber hocamızdan, Osmanlıca dersi. Aslında Neden Osmanlıca? diye sorarsanız, şunu söyleyebilirim; Rus-Türk ilişkilerini daha iyi anlamak için eski tarihlere de gitmek lazım. Bunun en güzel yolu aslında arşivlerde bulunan bilgileri okumak ve incelemektir. Tabii Osmanlıcamız olmadan bunu hiçbir zaman anlayamayız. Günümüz Türkçesi için çok büyük bir kaynaktır o, çünkü gerçekten modern Türkçeyi çok geliştiriyor, yani daha çok kelime öğrenebiliriz.
Bu okul çerçevesinde inceledikleri dokümanların da çok enteresan olduğunu ifade eden Larionova, şöyle devam etti: Hocamız bize sadece dil değil, daha çok tarihte geçen olayları anlatarak ders vermektedir. İlber hoca, aslında Osmanlıca öğretiminde çok aktif biri. Ben aslında Osmanlıcayı 2000 yılında öğrenmeye başladım, bu Moskova Devlet Üniversitesinde oldu ve ilk hocamız İlber Ortaylıydı. O zaman Moskova Devlet Üniversitesine gelip bize bir haftalık kurs düzenledi ve o kursta biz harflerden başlayarak Osmanlıcayı yavaş yavaş öğrenmeye başladık. Ayvalıktaki okul benim için çok faydalı olacak
St. Petersburg Devlet Üniversitesini tamamladığını ve halen Moskovadaki Asya ve Afrika Enstitüsünde doktora öğrencisi olduğunu belirten Elena Çepilçenko ise tezini yazmaya başladığını söyledi. Çepilçenko, gelecekte Osmanlıca eski belgelerle arşiv çalışmaları yapacağını belirterek, Neden Türkçe? Çünkü, son zamanlarda Türkiye gelişmeye başladı. Hem de Rus-Türk ilişkileri tarihi çok zengin olduğu için tabii ki. Fakat önce Türkçe şimdi Osmanlıca. Ben açıkçası Osmanlıca derslerine St. Petersburgda girmeye başladım ama bu Ayvalıktaki okul benim için çok faydalı olacak ifadelerini kullandı.