ROTARY VE LİONS KLÜPLERİ (7) / Kolları
Soroptimist Klüpleri Rotary Klüplerin Kadınlar Koludur.
Soroptimist Klüpleri
Rotary Klüplerin Kadınlar Koludur. Beynel-mileldir. Türkiye'de ilk defa 1948 yılında Müfide
Ferit Tek tarafından kurulmuştur.
1981 yılı itibariyle Türkiye'deki Soroptimist Klüp sayısı (18) dir.
Bu klüp hakkında Rotary Dergisi şu malumatı vermektedir:
"(Çankaya Soroptimist Klübünün .K.'da (Türk Tarih Kurumu) 6 No: lu Çalışma Toplantısı Zabıtları 4/4/1981):
Soroptimist sözcüğü şu iki látince kelimeden oluşmuştur: SOROR-OPTIMA. Anlamı; «En iyi olma yolunda kızkardeşlerdir.
Meslek ve iş yaşamında yüksek ahlâk ilkelerine bağlı kalmak. Tüm ülkelerin Soroptimistleri arasında birlik ve beraberlik duygusunu ve dostluğu geliştirmek.
İnsanlığa hizmet ve anlayış zihniyetini devamlı korumak.
Uluslararası anlayışa yardım etmek."
Klüpler kendi ülkelerindeki "birlik"e, "birlik" ler de kendi taraflarındaki "federasyonuna bağlıdır. Böylece oluşan üç federasyon; Amerika - Avrupa ve Britanya Federasyonları da «DÜNYA FEDERASYONU na (SIA) bağlı bulunmaktadır.
Soroptimist klüplerin Türkiye'deki Başkanı olan Sadun Katipoğlu 1984 yılında DÜNYA SOROPTİMİST FEDERASYONU (SIA) Genel Başkanlığına seçilmiştir.
LEO Klüpleri
Leo klüpleri Lions klüplerin Gençlik Kollarıdır. Suat Ballar Leo klüplerini şöyle tanıtıyor:
"Bu klüpler Lionizm Dünyasında Lions klüpleri tarafından kurulmakta; ve Leo klüplerinin üyelerini 15-20 yaş arasındaki gençler oluşturmaktadır.
Leo Klüplerinin amacı, genç insanlara kendi toplumlarındaki hizmet çalışmalarında yer alma fırsatı vermektir.
Kızlar da erkekler gibi klübe üye olabilirler... Her yıl yaklaşık olarak 1000 Leo Klübü kurulmaktadır...
Leo Klüplerinin tek amacı, dünyadaki gençlere gelişme ve yetişmeleri için fırsat tanımak, onları kişisel ve toplumsal yönden çevresinde, ulusunda ve uluslararasında sorumlu kişiler durumuna getirmektir."
Leo Klüplerinin mahiyetini açıklıyan bu kısa bilgiden anlaşılacağı gibi Lions International ken- di ideallerinin müstakbel bekçisi ve geliştiricisi olan gençlerini, belirli vasıfları haiz olacak şekilde yetiştiriyor. Gençlere kazandırılmak istenen vasıf- lar ise oldukça ilgi çekici :
Önderlik - Görgü - Yaratıcılık - Sorumluluk - Ulus İçinde ve Uluslararasında Mevki Sahipliği
Bu vasıflar önce mahalli sonra da evrensel yönetim dizginlerini ele geçirmeyi tasarlayanlara kazandırılacak vasıflardır.
Lions, elemanlarının eğitimini bu gayeye göre yapmakla, önce ülkeleri ve sonra da bütün dünyayı kendi ideolojisine göre yönetme hazırlığı içinde olduğunu göstermektedir. Bu suretle klüplerin, Devlet içinde devlet gibi çalışmalarının sebebi gene kendileri tarafından açıklanmış oluyor.
Uluslararası Lions Yönetim Çevresi 1976 Ankara Forumu ile ilgili aşağıdaki tesbitimiz söylediklerimizi teyid etmektedir:
«Sabahki oturumun son programını Almanya 111. Yönetim Çevresi Ahen Leo Klübü 1. Başkan Yardımcısı Ilya Kohen'in «Leo Klüpleri kuruluşu, yöntemi ve hedeflerin konulu etüdü oluşturmuştur. Harbiye Lions Klübü Başkanı Hayim Kohen'- in oğlu İlya Kohen'in etüdünü Leo Aydın Alsaç sunmuştur.»
Lions Klüplerin 1975 Nice Avrupa Forumundaki çalışmalarına her forumda olduğu gibi "Leo"lar yine katılmıştı. Bu konuda klübün yayın organında çıkan yazıdan bir bölümü ikinci olarak veriyoruz:
örnek «2 Ekim 1975 Perşembe. Leolar Kültür ve Uluslararası Merkezin eski üyeleri çalışmalarına öğleden önce ve sonra devam edeceklerdir.»
Kaynak:
Görünmeyen Önderler
Ali Uğur
1984