ROTARY VE LİONS KLÜPLERİ (6)
Rotary'nin yan kuruluşları:1- INTERACT2- ROTARACT3- SOROPTİMİST Klüpleridir.
Rotary'nin yan kuruluşları:
1- INTERACT
2- ROTARACT
3- SOROPTİMİST Klüpleridir.
Lions'un yan kuruluşları
1- LEO
2- LIONESS Klüpleridir.
1- Interact
Interact, Rotary Klüpleri tarafından kurulan (kurdurulan) ve himaye edilen bir «Gençlik Teşkilatıdır.
Interact Klüplerine lise ve muadili okul öğrencileri alınır. Bu klübün organizasyonu bilhassa Rotary ve Lions klüplerinin vesayeti altında bulunan bazı kolejlerle, Azınlık Okullarında oldukça kuvvetlidir.
Interact'm amacı Kozmopolitizme meyyal gençler yetiştirerek Rotary ve Lions ideallerinin istikbalini teminat altına almaktır.
2 - Roteract
Bu teşkilât da genellikle üniversite çağındaki gençler için kurulmuştur. (17-25 yaş arası) Rotaract'e umumiyetle lider olma özelliğini haiz olan gençler üye edilir.
Bu yüzden üye seçiminde oldukça titiz davranılır. Bu gençlik örgütü de tıpkı Interact gibi Rotary'nin himayesinde kurulur.
Gayesi; «uluslararası ahlak ve anlayış ile barışın teminine yardımcı olmaktır(!)
Tüzüğünün amaç maddesinde yazılan bu kav- ramlardan «uluslararası ahlâk» üzerinde biraz duralım:
Bu terimi ilk defa klüpçüler kullanmışlardır. Uluslararası Savaşlar, Uluslararası Barışlar, Uluslararası Maçlar olduğunu duyduk, gördük ve biliyoruz da Uluslararası ahlak meselesine yeni muttali oluyoruz. Rotaryenler bu terimi ortaya attıklarına göre, muhtevasını da tesbit etmişlerdir. Eğer bu muhteva milli olsa idi, uluslararası ahlâk diye yeni birşey icad etmiyeceklerdi.
O halde bunların ahlâk anlayışları «gayr-ı milli»dir. Yani Türk - İslâm ahlâkını oluşturan «norm»lar; «uluslararası ahlakın normlarından ayrıdır.
Demek ki bu teşkilatın gayesi gençleri Türklük ve İslâmiyetin değerlerinden uzaklaştırmaktır.
Peki, klüp milli ahlâkımızdan tecrit edeceği gençlere uluslararası ahlak adına hangi anlayış ve yaşayış tarzını benimsetmeğe gayret ediyor?
Bunu da yine kendi beyanlarından öğrenelim:
"Roteract'ın kuruluşu, ona VAFTİZ BABALIĞI yapan bir veya birkaç klübün destek ve himayesiyle gerçekleşiyor."
Evet, bakla Rotary'nin ağzından çıkmıştır: VAFTİZ!... Batı Dünyasının Sembolü haline gelmiş bir hristiyanî kavram...
Bu durumda, Rotary'nin bir kilise, Rotaryenlerin de bir nevi papaz hükmünde oldukları kabul ve itiraf edilmiş oluyor. Yukarıdaki ifadeleri mecâzî anlamda almış olsak dahi, Rotary'nin memleketimizde batı kültür ve ahlâkını yerleştirme çabası içinde olmadığı sonucunu çıkarmamız gene de mümkün değildir.
O halde bu klüple yapılacak mücadelede, onların en azından - batının birer kültür ajanı- oldukları hususu gözden uzak tutulmamalıdır.
Kaynak:
Görünmeyen Önderler
Ali Uğur
1984