Kurtulmuş, 'Teklifimiz masada, görüşmeler sürüyor'
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriye'de ABD ile ortak operasyon konusunda açıklama yaptı.
Türkiye, Suriye'deki gelişmeleri en başından bu yana takip ediyor. Bölgedeki sıcak duruma göre adımlar atılıyor. DAEŞ'e yönelik son kara operasyonu ile ilgili Ankara-Washington arasında görüşme trafiği hızlandı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine ABD'yle yapılan görüşmeleri anlattı.
Kurtulmuş, "Cerablus hattının batısına yani Türkiye'ye yakın ve birebir Türkiye'yi ilgilendiren noktanın Türkiye'nin öncelikli ulusal güvenlik hattı olduğunu Amerikalılarla ve diğer müttefiklerimizle sürekli konuştuk. Bu hattın batısına hem PYD'nin hem DAEŞ'in geçmesinin Türkiye'nin güvenliğini tehdit edeceğini ifade ettik. Ne yazık ki bu hassasiyetimiz ciddiye alınmadı, dikkate alınmadı" dedi.
ORTAK OPERASYON TEKLİFİYLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Türkiye Mare-Cerablus hattının temizlenmesini ABD'ye önerdi. Bölgeye iki ülkenin özel kuvvetlerinin gönderilmesi ve terörist unsurlardan bölgenin arındırılması için girişimler yapıldı. Ortak operasyon teklifi ile ilgili görüşmeler sürüyor.
Ortak operasyon konusunda henüz verilmiş bir karar yok ancak tüm teklifler masada. Ayrıntıların operasyon kararlılığının ortaya konulması sonrası netleşeceğini belirten Kurtulmuş, "Bıçağın kemiğe dayandığı nokta olarak bunu görmek lazım. Burada Türkiye maceracı bir şekilde davranmaz. Oradaki dengeleri herhalde herkesten, diğer bütün ülkelerden daha iyi biliyoruz" dedi.
Türkiye'nin, Kilis'in bombalandığı, Gaziantep havalimanına roketin atıldığı bir ortamda bundan sonraki gelişmelere seyirci kalmasının mümkün olmadığını belirten Kurtulmuş, "Böyle bir teklifin masada olduğunu biliyoruz ama teferruatını isterseniz ifade etmeyeyim" diye konuştu.
ABD ÖNCE BUNUN KARARINI VERECEK
Kurtulmuş terör örgütü YPG'ye açıktan destek veren ABD'nin bir konuda karar vermesi gerektiğini de açık bir dille ifade etti. Kurtulmuş, "ABD'nin çok açık söyleyeyim, vereceği bir karar var. Yani, Türkiye gibi uzun yıllardır NATO kapsamında müttefik olduğu bir ülkeyle mi ittifakını sürdürecek, yoksa Türkiye'ye karşı olduğu bilinen güçlerle yeni ittifaklar mı geliştirecek?"
Türkiye'nin teklifinin ikinci aşaması ise Suriyelileri de rahatlatacak bir güvenli bölge oluşumu. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş bu konuda da şöyle konuştu: "O bölgede bir güvenli bölgenin oluşturulması, keşke 2 sene evvel, 3 sene evvel oluşturulabilseydi. Sonuçta bundan sonra böyle bir güvenli bölge oluşturulma imkanı olursa bunun Türkiye'nin menfaatine olduğu açıktır."