Türk ekonomisinin potansiyeli yüksektir. Bu gerçeği, her platformda dile getirdim. Çünkü, sanayileşmede KARTOPU KANUNU vardır. Sanayileşme bir kere başladımı, kartopunun yuvarlanarak büyümesi gibi büyür.
Ekonomik göstergeler bu durumu açıkça ifade ediyor.
Bu yılın ilk dört ayında istihdam edilen kişi sayısı 436 bine ulaştı. İstihdamdaki artış ve kapasıte kullanım oranlardaki artış devam ediyor.
Türkiye yüzde bir büyüdüğü zaman, 170 bin kişiye iş veriyor. Uzun vadeli büyüme oranımız yüzde 5 dir. Yüzde beş büyüme 850 bin ilave emeğe istihdam yaratır.
Türkiye yıllık ilave istihdamın yarısını, dört ayda gerçekleştirmiş. Yüzde beşten daha yüksek bir büyüme hızına doğru koşuyor.
TUIK verilerine göre 835 bin kadro boş. Bu kadrolara, işçi aranıyor. Bulunamıyor. En çok hizmet sektöründe boş kadro var. Onu, imalat sanayi takip ediyor.
İşsizlik oranları ile durumu değerlendirdiğimiz zaman bir gerçek ortaya çıkıyor. Eğitim sistemi, ekonominin talep ettiği vasıflı elemanı yetiştiremiyor. Nitekim, 835 bin kadro boş. Eğitimli işsiz oranı yüzde 20 leri aşmış. Sistem üniversite bitirene iş veremiyor. Üniversite bitiren de mevcut boş kadroları beğenmiyor.
Boş kadrolara bakıldığı zaman, ara elemana ihtiyaç duyulduğu görülüyor. Ekonomi, ara eleman yetiştiren okullara önem vermemiz gerektiğini gösteriyor. Ki bunların başında meslek okulları ve teknik liseler geliyor.
Bu aşamada Türkiye, üniversite mezunu olup da masa başı iş bekleyenlere iş vermiyor. Makinenin başında duracak adam arıyor. Aşçı arıyor. Garson arıyor. Güvenlikçi arıyor…
Istihdamdaki artış, işlerin yoluna girdiğini gösteriyor.
Şinasi Kara