Mustafa Cemal TOMAR
DÜNYAYI ÖNE AHİRETİ ARKAYA ATIYORUZ
DÜNYAYI ÖNE AHİRETİ ARKAYA ATIYORUZ
Kıyamet Sursinde Cenab-ı Hak: 20 - "Hayır, siz peşin olanı (dünyayı) seviyorsunuz da
21 - Ahireti bırakıyorsunuz". buyurmaktadır.
Mü'min / 39. Ayet
Şu dünya hayatı, gelip geçici bir avuntudan ibarettir. Âhiret ise, asıl yerleşilecek ve ebediyen kalınacak yer orasıdır.”
45﴿ Onlara dünya hayatına dair şu örneği de ver: O gökten indirdiğimiz su gibidir; o su sayesinde yerdeki bitkiler gelişip birbirine karışır, sonra da bu bitkiler rüzgârın savurduğu çerçöp haline gelir. Allah her şeye muktedirdir.
Kehf Suresi - 45-46 . Ayet-i celilelerde Cenab-Hak;
﴾46﴿ "Servet ve oğullar, dünya hayatının süsüdür; kalıcı olan iyi davranışlar ise rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı hem de ümit bağlamaya daha lâyıktır.buyurmaktadır".
Bu ayet-i kerimede Cenab-ı Hak bizlere Dünya hayatının geçici olduğunu, esas gerçek hayat ise ahiret olduğunu bize beyan ediyor. Dünyanın süslü varlıklarına gönlümüzü kaptırıp ahireti ihmal etmememiz gerektiği bildirilmektedir.
Her gün hayat yaprağımızdan bir yaprak kobup gitmekte, ömrümüz kısalmaktadır. Her gün minarelerden okunan selalar birilerinin ömür yaprakları tükendiğinin ilânıdır aslında. Bu ilân bir gün bizim için de yapılacağı gün gibi aşikârdır. Hal böyle iken bizler dünyayı öne, ahireti arkaya atıyoruz. Kıyameh suresinin 21 ve 22. Ayetlerinde belirtildiği gibi. Halbuki tezekkür ve tefekkür eden insan ahiretini öne, dünyasını arkaya atan insandır. Namaza durup tekbir alırken ellerimizi yukarıya kaldırıp "Ellahu Ekber" diyoruz ya! o ellerimizin hareketinin bir anlamı da "Dünya işlerini ellerimin tersiyle geriye itiyorum demektir. Bu hareketimizin anlamına uygun yaşamamız gerekmez mi?
Kim dünyasını öne, ahiretini arkaya çekerse bu ticaretten zararlı çıkacaktır. Tersi durumunda kârlı çıkacaktır.
Zaman zaman çeşitli meclislerde bulunuyor, oradaki sosyal ilişki ve konuşmaları gözlemliyorum.. Emekli ve çalışan din görevlilerimiz, sosyal demokratlar, emekli ve çalışan öğretmenler, çiftçiler, esnaflar, işçiler, yaşlılar, gençler hemen hemen herkes ne yazık ki gündemlerinde para vardır, mal vardır, serveti ve dünyayı ve dünyalık işler vardır. Piri faniler de buna dahildir. İçimizi ve dışımızı maddiyat hastalığı kaplamıştır. Kapitalistçe düşünüyor olduk. Arabamızı, yazlığımızı, kışlığımızı konuşur olduk. Ölüm sonrası başlayacak olan ahiret yurdunu aklımıza maalesef getirmiyoruz. İstisnalar mutlaka vardır. İstisnalar kaideyi bozmaz.
Mekki surelerin hemen hemen hepsinde iman, ahiret ve kıyamet konularına yer verilmektedir. Bakara Suresi'nin ilk sayfadaki 3. Ayet-i Kerime'de gayba inanmanın ehemmiyetinden 4. Ayeti Kerimesi'nin sonunda ahirete kesin inanılması gerektiği vurgulanmakta, 5. Ayet'in sonunda da saydığı özellikleri taşıyanların kurtuluşa ereceğini belirtiyor.
Bizler ise torunlarımızın geleceğini de ekonomik yönden karanti altına almanın hesaplarını yaparken ahireti unutarak kendimize yazık ediyoruz. Geçiciğiz aziizim bu dünyada. Yunus EMRE'nin dediği gibi;
Sular hep aktı geçti,
Kurudu vakti geçti,
Nice han nice sultan,
Tahtı bıraktı geçti,
Dünya bir penceredir,
Her gelen baktı geçti
Gidenler hiç geri gelmiyor, giderken buradan sadece yaptığı güzel ya da kötü ameller kişi ile beraber gider. Bu konuyu Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ne güzel açıklıyor:
Enes -radıyallahu anh-'den rivayet olunan bir hadiste Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdular ki: "Ölüyü, (mezara kadar) üç şey takip eder: Ailesi, malı ve ameli. Bunlardan ikisi geri döner, biri (onunla) kalır; ailesi ve malı geri döner, ameli kendisiyle kalır."
Cenazemizle beraber bizi takip edip de bizimle kalacak olan güzel amellerle gitmek varken, bizi terkedeceklere hendimizi heba etmeyelim diyor, Rabbena duasının anlamıyla sözlerimi noktalamak isterim.
Allah’ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru. Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.Amiin, amiin.
20.09.2023
M. Cemal TOMAR