Mehmet KAÇAR
Duaları ve Namazlarımızı Neden "Rabbena" Duaları İle Mühürleriz?
Namazların ve normal şartlarda yaptığımız duaların sonunda kapanış duası olarak okuduğumuz "Rabbena" duaları, bizler için bir ihtardır, bir ikazdır; belki de ahirette de bir kurtuluş vesilesidir. Şahsi kanaatimce, en mükemmel duaların başında gelmektedir.
Bunun böyle olduğunu tam anlamıyla kavramak için, İslam'dan önceki cahiliye dönemine, o aydınlanmayı bekleyen çağa bir göz atmak; Rasulullah (S.A.V)'ın hayatına ve cahillerin yaptığı dua ritüellerini nasıl engellediğine bakmak lazımdır.
Cahiliye Döneminde Sadece Dünyalığa Yönelik Dualar
İslam'dan önceki karanlık ve firavuni dönemde, Mekke'ye (Bekke) hacı olmaya gelen kabileler ve fertler, kabile başkanları ile beraber Kabe'nin etrafında dünyaları için şöyle dua ediyorlardı:
"Allah'ım bana ve bizlere çok mal ver, çok deve ver, çok evlat ver, daha çok dünya gücü nasip eyle. Bizi ve kabilemizi, diğer kabilelere üstün kıl. En güçlü kabile ve birey bizim kabilemiz ve ben olayım. Bizlere şöhret ver, çocuk verirken daha çok erkek çocuk ver ve onlarla gücümüzü artır..."
Erkek çocuğunun çokluğu, o dönemde adeta "Ben bir ilahım" demeye, yani Allah'a şirk koşmaya vesile oluyordu. İşte bunun için Rasulullah (S.A.V)'a "çocuksuz" dediler ve alay ettiler. Zenginlik dileyip, bununla beraber diğer kimselere hükümran olalım diye dua edip şirk koşuyorlardı. Bu kimselerin duaları tamamen dünyaya yönelik dualardı ve dünyalık şeyleri Kabe'de isterler, onun yüzü suyu hürmetine diyerek dilerlerdi.
Kur'an-ı Kerim'in İkazı: Bakara Suresi 200. Ayet
İşte böyle bir zihniyete karşı nazil olan ve onunla aydınlanıp şirk batağından kurtulan Müslümanlara Kur'an-ı Kerim, Bakara Suresi 200. ayet-i kerimesinde mealen şöyle seslendi:
"İnsanlardan öyleleri vardır ki, onlar sadece dünyalık isterler. Onların ahirette ise hiçbir nasipleri yoktur."
Yüce Allah, bu uyarının hemen ardından Müslümanların aydınlanarak nasıl dua edebileceklerini öğretti ve işte o an "Rabbena" duaları ayetleri nazil oldu.
Sadece Dün İçin Değil, Kıyamete Kadar Bir İhtar
Burada şunu asla unutmamalıyız: Bu ayetler sadece o günler için nazil olmamış, kıyamete kadar Müslümanlara eşsiz bir dua kapısı olmuştur.
"Rabbena" okuyan bir kimseye Rabbil Alemin adeta şöyle buyurur:
Faiz alma, faizle ev ve araba alma.
Haramlardan, sadece dünya hırsı barındıran işlerden uzak dur.
İç huzurunun açılacağı bir kapın olsun ve sen benden onu iste.
Zina olduğunu bildiğin halde, bile bile o erkek ve kız ile gezme, oturma; seni sadece dünyaya çeken kişileri "Rabbim bana nasip et" diye duana katma.
Buna karşılık kul, Rabbena dualarıyla aslında şöyle yakarır: "Benim ruhumu ahirete ulaştıracak, Allah'ı yani Seni bana hatırlatacak ellerle doldur ve ben yalnızca sana dünya sevgisinin üstünde olan bir sevgi ile geleyim. Dünyamı da, ahiretimi de senin yolunda, senin sevginle doldur ve güzel eyle."
Cehaletten Kurtuluş Mührümüz
İşte "Rabbena" duaları, bizim aydınlanış ve cahillikten kurtuluş mührümüzdür. Müslümanlara bu derin hakikatleri hatırlatır ve her daim hatırlatmalıdır.
İşte tam da bunun için en güzel kapanış ve en anlamlı mühür duasıdır.