Mehmed Sıddık ALADAĞ
BÖLÜM:1 HELAK EDİCİ 7 ŞEY.
Helak Edici 7 Şey
Ebû Hüreyre'den ( r.a. ) rivayet olunmuştur : Peygamber ( s.a.v. ), Helak edici yedi şeyden çekinin. buyurunca, Ashap :Ey Allah'ın Resulü ! Onlar nelerdir?dediler.
Resûl - i Ekrem : Allah'a şirk koşmak, sihir yapmak, Allah'ın ha ram kıldığı bir canı öldürmek . Meğer ki bir hak sebeple olsun. Faiz yemek, yetim malı yemek, düşmana hücum gününde savaş sahasından kaçmak; namuslu, mümin, hiçbir kötülükten habersiz kadınlara ( zina iftirası ) atmak tır. buyurdu.( Buhari 195)
Bu hadis - i şerifte büyük günahların en önde ge lenleri sayılmış ve bunlar " helak edici" olarak vasıflandı rılmıştır.
1-Allah'a Şirk Koşmak
Muhakkak ki, Allah kendine ortak koşanları ba ğışlar .
Kim Allah'a eş koşarsa, doğrusu çok uzak bir ğışlamaz, bu günahtan başkasını dilediği kimseden ba" Oğulcağızım! Allah'a ortak koşma . Çünkü O'na". sapıklığa sapmıştır." ortak koşmak, elbette büyük bir zulümdür.(Sûre - i Lukmán , 13 )
Doğrusu Allah , kendine eş koşulmasını bağışla maz. Ondan başkasını, dilediği kimse için bağışlar ve mağfiret buyurur. Kim de Allah'a eş koşarsa , gerçekten pek büyük bir günah uydurmuş olur.(Sûre - i Nisâ , 48)
Bu hususta ayetler pek çoktur. Bu ayetlerden çı kan hüküm ise, şirkin, günahların en büyüğü olmasıdır. Büyük günahların başında Yüce Allah'a ortak koşmak gelir.Çünkü O'na ortak koşan, inkar etmekle kalmayıp uluhiyet ve rububiyetinde Allah'a misiller(eşler, benzerler )kabul etmiş olur.
Şirk iki kısımdır :
1- Şirk - i Ekber ( Büyük Şirk ),
2- Şirk - i Asgar ( Küçük Şirk ).
Bir Allah'a taş, ağaç, güneş, yıldız, nebi, şeyh, kral gibi bir şeyi ortak koşarak ona tapınmaktır ki, Yüce Al lah'ın yukarıdaki ayetlerde belirttiği şirk çeşidi bu kısım dandır .
Kim Allah'a ortak koşarak ona ibadet eder ve bu inanç üzere ölürse, mutlaka Cehennem'e gider. Ay nen mümin olan kişinin mutlaka Cennet'e gideceği gibi. Mümin olan kişi günahkar olduğu nispetinde Cehen nem'de kalıp sonra Cennet'e gidecek olsa da bu sonuç kesindir, yani mutlaka Cennet'e gidecektir.
Müşrik ola rak ölen kişinin Cehennem'e gideceğini ve bunların günahlarının affedilmeyeceğini ilahi kitabımızdan öğ renmekteyiz, bu konuda pek çok ayet vardır.
İki Şirk - i Asgar ( Küçük Şirk ): Amellerde samimi olmayıp riya karıştırmaktır .
Yüce Allah bir ayet - i keri mede şöyle buyurmaktadır:Her kim Rabbine kavuşmayı arzu ederse, salih bir amel işlesin ve Rabbine yaptığı ibadete hiç kimseyi ortak etmesin.(Sûre - i Kehf , 110 )
İbadetlerde Allah'tan başka bir şey düşünmek caiz değildir .
Peygamber Efendimiz ( s.a.v. ) şöyle buyurdu : Küçük şirkten sakınınız.
Küçük şirk nedir yâ Resûlullah ? dediler. Riyadır buyurdu.Yüce Allah kullarını amelleri ile hesaba çektiği gün : Dünyada iken amelleriniz ile gözettiklerinize gidiniz . Onlardan bir karşılık bulabilecek misiniz, görünüz? buyurur.
Yüce Allah şöyle buyurur:Kim bir amel işler de ona Benden başkasını ortak ederse,o amel ortak kıldığı içindir.Ben ondan uzağım."Nice oruç tutanlar vardır ki,oruçtan hiçbir nasipleri yoktur. Ancak açlıkları ve susuzlukları vardır .
Gece leri nice namaz kılanlar vardır ki, uykusuzluktan başka namazdan faydalanı yoktur. Yani bunların namazları ve (10) oruçlan Allah rızası için değildir. Sevabı da yoktur.Kıyamet gününde bir grup insana Cennet'e git meleri emredilir. Oraya yaklaşır ve kokusunu duyarlar .
Saraylarını görür, Allah'ın hazırladığı nimetlere bakar lar. Bu kadar yaklaşmalarına rağmen,Onları oradan gönderiniz!Çünkü onlar orada nasibi olmayanlardır. diye çağrılır.Bunun üzerine üzüntü ve pişmanlık ile öncekilerin ve sonrakilerin döndüğü gibi dönerler ve şöyle derler :
Ey Rabbimiz ! Keşke bizi daha önce, sevgili kulların için hazırladığın nimetleri göstermezden evvel Cehennem'e koysaydın , bu bize daha kolay gelirdi. Yüce Allah onlara şöyle cevap verir ;
Benim sizin için istediğim budur .
Yalnız kaldığı niz zaman Benim uluhiyetimi ve azametimi gözetmi yordunuz, insanlarla karşılaştığınız zaman kalplerinizde kinin zıddına olarak amellerinizi onlara gösteriyordunuz. insanlardan korkuyor Benden korkmuyordunuz . Onları büyültüyor, Benim büyüklüğümü kabul etmiyordunuz, insanlar için terk ettiniz, Benim için terk etmediniz.
Bu gün Ben de size çetin bir azap tattıracağım , nimetlerimi de size yasak kıldım .(11)
Bir kişi Resûlullah'a ( s.a.v. ):Kurtuluş nedir ? diye sordu,O da: Allah'ı aldatmamandır, buyurdu. Adam: Allah nasıl aldanır ? dedi.Efendimiz:
Allah'ın ve Rasulü'nün emrettiği bir işi yapman ve onunla Allah'ın rızasını gözetmemendir.
Gösterişten sakın, riyadan kork, çünkü riya küçük şirktir. Gösteriş yapan kişi kıyamet gününde,mahlukatın başları üzerin den dört isimle çağrılacak:Ey Riyakar! Ey Aldatıcı! Ey Günahkar! Ey Ziyankar!Amelin boşa gitmiştir, sevabın yok olmuştur,senin için bizim katımızda bir sevap yok tur.
Git ve sevabını,kendisi için amel yaptığın kişiden al, Ey Aldatıcı!
Bazı hikmet sahiplerinden soruldu: Muhlis kimdir? Cevap verdi: Kötülüklerini gizlediği gibi iyiliklerini de gizleyen dir .
Soruldu : İhlasın şekli nasıldır? Cevap olarak; İnsanların hoşuna gitmek için sevmemendir , de
di. Fuzayl bin Iyaz ( r.a. ) riyayı şöyle tarif etti:İnsanlar için ameli terk etmek riyadır.İnsanlar için amel yapmak ise şirktir.İhlas,yüce Allah'ın seni bunların ikisinden de korumasıdır." Ey Allah'ım! Bizi bunların ikisinden de muhafaza
eyle!
10 İbn - i Mace ve Beyhaki.
11 İbn ebi d dünya
12 Taberani ve Beyhaki rivayet etmişlerdir .
(DERS: 1 SONU)...