Mustafa Cemal TOMAR
BİZ VE KEŞKELERİMİZ
BİZ VE KEŞKELERİMİZ
Bütün mükevvenatın yaratıcısı ve yaşatıcısı Allah Teâlâ'ya sonsuz hamd-u senalar olsun. Başta sevgili peygamberimiz sav olmak üzere bütün peygamberlere de "salât ve selâm olsun, cümle din kardeşlerimizin de cuması mübarek olsun.
Böyle bir cumaa sabahında hafızamı maziye doğru bir evirip- çevirirken hülyalara daldım. Geçmiş yaşanmışlıklarımdan ve deneyimlerinden dersler çıkarmaya çalıştım, şunu şöyle ya da böyle yapsaydım daha kazançlı çıkardım dedim kendi kendime. Kendimce kendi öznel tarihimden dersler çıkararak önümü tayin etmeye çalışmayı, akıllıca bir eylem olarak görüyorum kendimce.
Öyle ya devletler kendi tarihlerine bakıp kendilerine yön vermeye çalıştıkları gibi kişiler de mazilerine bakıp geleceklerine yön vermeliler.
Geçmişini ve geçmişteki yaşayışlarını iyice hatırlayanların hayatlarında mutlaka artıları da vardır eksileri de vardır. Zira insanoğlu "artılarıyla ve eksileriyle" " günahlarıyla ve sevaplarıyla" vardır. Artılarımız ve sevaplarımıza şüphesiz ki eyvallah! diyoruz da, ya eksilerimize ne demeliyiz?
Tam da bu noktada mazimize yönelik her birimizin "keşke" ile başlayarak kurduğumuz cümlelerimiz vardır. Örneğin/ Keşke! şu iş şöyle değil de böyle olsaydı, keşke! borsaya girmeseydim de şu kadar para kaybetmeseydim, keşke! filanın kızını gelin yapmasaydım, keşke! oğlumu-kızımı bir yıl daha dershaneye verseydim, keşke! çocuğumu filan öğretmene verseydim...gibi listeyi uzatıp durabiliriz.
Burada farkında iseniz keşke ile kurulan cümlelerde bir pişmanlık söz konusudur. Bazı imkanlar insana dünyada ansızın ve bir kere verilir. O anda kullandın kullandın, kullanmadın mı fırsat elden gider. Bir daha da karşına öyle bir fırsat çıkmayabilir. Öyle inanıyorum ki, herkesin mazisinde böyle "fırsatı kaçırma" örneklikleri vardır. Yorum bölümünde örneklemelerinizi bekleriz inşallah.
Bütün bu keşkelerimizin zararı dünyada iken az zararla ya da çok zararla telafi edilmesi mümkündür. Bizim bir KEŞKEMİZ daha olacak ki, işte o keşkenin geri dönüşü yoktur. Sonradan telâfisi mümkün değildir. İşte bu yazımda geri dönüşü aslası mümkün olmayan "keşkeden" bahsetmek ve dikkatinize sunmak istiyorum.
Kur'an'ı Kerim'de Nebe Suresi vardır. 30. Cüzün başında yer alır. İmam Hatip Liselerinde bu sure öğrencilere ezberlettirilir. 40 ayetten ibarettir. Ezberlemeyenlere ezberlemelerini, ezberinde olup da anlamını bilmeyenlere anlamını öğrenmelerini ivedilikle tavsiye ederim. Cenab-ı Hak bu surenin 40. Ayet-i Kerime'sinde şu mesajı veriyor.
40 - Biz sizi yakın bir azap ile uyardık. O gün kişi ellerinin ne takdim ettiğine bakacak ve kâfir diyecek ki: "Ah ne olaydı, ben keşke bir toprak olaydım.
Burada iman etmeden vefat edenlerin çarpılacakları şiddetli azabı görünce "keşke toprak" olsaydım da insan olarak yaratılmasaydım diyerek ortaya koyacakları pişmalık duygusunu ve çaresizliklerini, Kur'an'ı Kerim çarpıcı bir şekilde bize haber vermektedir.
. Kur'an'ı Kerim'deki sıralanışa göre Yasin Suresi 36. Suredir. Bu sure en çok okunan surelerden birisidir. Mezarların başında, vefat eden kardeşlerimiz için ilk üç gün içinde okunur. Cuma akşamları yatsıdan önce camilerde okunur. Bazı sosyete ailelerde " bizim evimize ünlü hocalar getirir "Yasin" okuturuz" derler. Hiç ummadığın insanlar " ben her hafta cuma günü Yasini okumadan yatmam" diyenler de var. İstanbul'da yabancıların mezarlarına ücret karşılığı Yasini okuyarak geçinenler de var. Bu konular farklı mercilerde ele alınmalıdır. Konumuz bu değildir.
Burada şunu söylemek istiyorum. Çokça okuduğumuz Yasini Şerifin manasını da okuyalım. Mealini de çok iyi öğrenelim. Rabbimiz bizlere müthiş mesajlar veriyor. Konumuzla alakalı olan ayetleri burada oaylaşmak istiyorum.
20 - O sırada şehrin ta ucundan bir adam koşarak geldi ve: "Ey kavmim! Uyun o elçilere!"
21 - "Uyun sizden hiçbir ücret istemeyen o zatlara ki, onlar hidayete ermişlerdir."
22 - "Bana ne oluyor da kulluk etmeyecekmişim beni yaratana? Hep döndürülüp O'na götürüleceksiniz."
23 - "Hiç ben O'ndan başka ilâhlar edinir miyim? Eğer O Rahman, bana bir zarar dileyecek olsa, onların şefaati benden yana hiçbir şeye yaramaz ve onlar beni kurtaramazlar."
24 - "Şüphesiz ki ben, o zaman apaçık bir sapıklık içinde olurum."
25 - "Şüphesiz ki ben, Rabbinize iman getirdim, gelin dinleyin beni."
26 - (Sonra ona) "haydi gir cennete!" denildi. O da dedi ki: "Ne olurdu kavmim bilseydi!"
27 - "Rabbimin beni bağışladığını ve beni kendilerine ikram edilen kullarından kıldığını."
. Kur'an'ı Kerim'de keşke kelimesinin geçtiği.çok Ayet-i Kerime vardır. Bir kaç örnek verelim:
Bakara Sûresi : 103
“Eğer onlar iman edip Allah'ın emirlerine karşı gelmekten sakınmış olsalardı, Allah katında kazanacakları sevap kendileri için daha hayırlı olacaktı. Keşke bilselerdi.”
Hicr Sûresi : 2
"İnkar edenler, "Keşke müslüman olsaydık" diye çok arzu edeceklerdir."
Furkân Sûresi : 28
"Yazıklar olsun bana, keşke falanı dost edinmeseydim!"
Şuarâ Sûresi : 102
"Keşke (dünyaya) bir dönüşümüz olsa da inananlardan olsak."
Ayet-i Kerime'lerdeki anlam oldukça sarihtir. Dünyada iman etmenin önemine özellikle vurgu yapılmaktadır. Öbür dünyada keşkelerim hiş mi hiç faydası yoktur.
Yalnız karıştırmayalım, dünyadaki pişmanlıkların faydası çoktur. Her keşkemiz bir pişmanlıktır, her pişmanlık bir tevbedir, tevbe kurtuluş umududur. Her olumlu keşkemiz Hak'ka yaklaşmaktır. Yöneticiler de keşke hatalarını anlasalar da "keşke" deyip hakka yönelseler de şu güzelim dünyayı zulüm mekanı olmaktan kurtarıp Yaşanabilir Bir Dünya haline dönüştürebilselerdi!
İnkârcılar da ölmeden evvel keşke iman etseler de sonradan " keşke toprak olsaydık" demeseler.
Bizler de her birimiz bu dünyada keşke kusurlarımızı anlasak da Tevbe edip kurtulanlardan olsak!!! Selam ve dua ile...
16.08.2024