Arabuluculukla 100 kişiden 96'sının davası çözüldü
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından adliye saraylarındaki davaların daha hızlı çözülmesi için kurulan “Arabuluculuk Bürosu” hizmete başladı.
Adalet Bakanlığı tarafından adliyelerde davaların daha hızlı sonuçlanması için Türkiye genelinde kurulan ‘Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın Kocaeli ve Gebze’deki şubeleri açıldı. Kocaeli ve Gebze’de adliyelerdeki şubelerin açılışını gerçekleştiren Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, uygulama hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Türkiye genelinde iki yıldır uygulanan sistem sayesinde taraflar müzakere sonucu birbirleri ile görüşüp, dava açılmadan sorunlarına çözüm arıyorlar. Arabuluculuk sistemi ile adliyedeki davalardan daha hızlı sonuç alınmaya başlandı.
Konuyla ilgili konuşan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Bugün dava yoluyla bir uyuşmazlık 200 ile 400 gün arasında sonuçlandırılabilmektedir. Arabuluculuk sisteminde şu anda çözmüş olduğumuz 2 bin 500'e yakın uyuşmazlığın başarı oranı yüzde 96’dır. Her 100 kişiden 96'sı arabuluculuk sürecinde anlaşarak masadan kalkmış durumda. Bunun daha ötesinde çözülen 2 bin 500 uyuşmazlıktan yüzde 87'si bir günde ve bir günden daha az bir sürede çözümlenmiş. Bu çok önemlidir. Hiçbir uyuşmazlığı bir günde ve daha kısa sürede çözemezsiniz ama arabuluculukla bunu çok daha kısa sürede çözebilirsiniz." dedi.
"Tüm davalar önce arabuluculuğa gidecek"
Uyuşmazlıklarda kısa sürede çözümün, adalete hızlı erişim sağladığını ve arabuluculuk sistemiyle ilgili 6 aylık bir eylem planı olduğunu belirten Öztatar, "Kanunumuz, Meclis tarafından yasalaştırıldığı takdirde bireysel iş uyuşmazlıkları, işe iade davaları dâhil olmak üzere miktar belirlenmeksizin tüm davalar önce arabuluculuğa gidecek. Bu da yaklaşık 400 bine yakın iş uyuşmazlığında işçinin önce arabuluculuğa gitmesi, çözüm bulamazsa dava yoluna gitmesi demektir. İnşallah yakın zamanda Kocaeli ve Gebze Adliyesinde arabuluculuk büroları kuracağız. Yani vatandaşımız adliyeye girdiğinde oradaki büroya başvuracak. Şu anda zaten Kocaeli'de 70 arabulucumuz var." diye belirtti.
Arabuluculuk sisteminde çok güzel örnekler ortaya çıktığını anlatan Öztatar, "İşçi ve işveren arabulucuya gidiyor. İşveren 25 bin lira ödeyeceğini söylüyor, işçi ise 190 bin lira istiyor. Bu arabulucunun dikkatini çekiyor 'Niye 190 bin lira?' diye soruyor. Diyor ki 'eşim vefat etmeden evvel hep bir evimiz olmasını isterdi bir evle ilgili de pazarlık yapmıştık fiyatı 190 bin liraydı' deyince işveren 'Bir tek şartla kabul ederim, o evi ben alıp tapuda devrini size ben yapacağım' diyerek iki tarafta uzlaşıyor. İşte böyle arabuluculuk işçi-işveren arasındaki barışa da hizmet eden bir süreç oluyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)