Tarihte Türkçülük günü olarak yer alan 3 Mayıs günü aynı zamanda 1944 yılında görülen Türkçülük-Turancılık davasının dönüm noktasıdır.
İnönü dönemindeki uygulamalara tepki gösteren bir gurup milliyetçi genç, dönemin sol görüşlü yazarlarıyla basın üzerinden tartışmalara girer. Tartışmaların en hararetlisi Milliyetçi-Türkçü Nihal Atsız ile solcu Sabahattin Ali arasında geçer. Sonunda Sabahattin Ali, Nihal Atsız hakkında, çeşitli suçlamalarla şikayette bulunur.
Bu şikayetin sonucunda Nihal Atsız, yargılanmaya başlar. Mahkeme günü olan 3 Mayıs 1944 yılında milliyetçi gençler büyük bir gösteri düzenler..
Sonrasında aralarında birçok önemli ismin bulunduğu kişiler için tutuklama kararları çıkar.
İstanbul 1 Numaralı Örfi İdare Mahkemesinde görüşülen ve 65 oturum süren davada Hasan Ferit Cansever, Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Nurullah Barıman, Zeki Özgür Sofuoğlu, Fazıl Hisarcıklı, Hüseyin Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun, Nejdet Sançar, Saim Bayrak, İsmet Rasin Tümtürk, Cihat Savaş Fer, Muzaffer Eriş, Fehiman Altan, Yusuf Kadıgil, Cebbar Şenel, Zeki Velidi Togan, Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Reha Oğuz Türkkan, Hamza Sadi Özbek, Cemal Oğuz Öcal, Sait Bilgiç olmak üzere toplam 23 sanık yargılanırlar.
Tutukluluk esnasında , tutuklular ağır işkencelerden geçirilir.
O gün işkence gören isimlerden biri olan Reha Oğuz Türkkan’ın anlattıkları İnönü döneminin aynası gibi;