YURT DIŞINDA YATIRIM YAPAN TÜRK FİRMALARI
Uluslararası bir kuruluş olan Deloitte’nin Türkiye bölümünün derlediği bilgilere göre Türkler; 2013 yılında yurt dışında 41 birleşme ve satın alma için 6.5 milyar dolar, 2014 yılında 35 işlem için 3.5 milyar dolar yatırım yaptı. İşte detaylar..
Uluslararası bir kuruluş olan Deloitte’nin Türkiye bölümünün derlediği bilgilere göre Türkler; 2013 yılında yurt dışında 41 birleşme ve satın alma için 6.5 milyar dolar, 2014 yılında 35 işlem için 3.5 milyar dolar, 2015 yılında 76 işlem için yaklaşık 10 milyar dolar, 2016 yılında 42 işlem için 2.3 milyar dolar yatırım yaptılar. Son 10 yılda Türk yatırımcılar yurt dışında 292 satın alma ve birleşme işlemi ile 26.3 milyar dolarlık yatırım yaptı.
Üretim, altyapı-inşaat, enerji, gıda-içecek, internet ve mobil hizmetler, gayrimenkul alanları Türk firmaları tarafından yurt dışında en çok yatırım yapılan sektörler.
Küresel çapta başarılı olan ve oldukça önemli cirolar elde eden Türk firmalarından akla ilk gelenlerden birisi, hiç şüphesiz, Getir. Getir, son bir yılda 2 milyar dolardan fazla yatırım alarak büyümeye devam ediyor.
Godiva’yı 850 milyon dolara satın alan Ülker’in 2022 yılının ilk 9 ayında yurt içi ve yurt dışı satış cirosu tam olarak 17 milyar TL. Bu rakamın %38’lik kısmını ise yurt dışı satışları oluşturuyor.
8 ülkede toplam 15 havalimanı işleten TAV, uluslararası alanda faaliyet gösteren bir Türk firması. 2022 yıl sonu itibarıyla 1.051 milyar euro ciro elde etti. 2022’de toplamda 78 milyon yolcu taşıyan şirket, kârını ve yolcu sayısını önemli ölçüde artırdı.
Anadolu Grubu; bünyesinde barındırdığı 6 grup şirketi, 86 üretim tesisi, 80 binden fazla çalışanıyla Türkiye dâhil 19 ülkede faaliyet gösteriyor. Başta bira ve meşrubat olmak üzere otomotiv, tarım, kırtasiye, enerji, perakende ve hızlı servis restoranı hizmeti sunan Anadolu Grubu, dünyanın önde gelen markalarıyla iş birliği içerisinde çalışıyor.
Tosyalı, İspanya’nın önde gelen çelik boru üreticilerinden Baika Steel Tubular System (STS) fabrikasını satın aldı. İspanya’daki bu satın alma ile birlikte global büyümesini sürdüren Tosyalı, STS’de yapacağı yeni yatırımlarla tesisin kapasitesini 240.000 ton/ yıl’a çıkarmayı hedefliyor. Cezayir, Senegal ve Angola’da yatırımları bulunan Tosyalı, dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olma hedefini güçlendirmek üzere Afrika, Körfez Bölgesi ve Avrupa’da değer yaratabilecek yatırımları radarına aldı.
Diğer firmalarımız;
Şişe Cam(12 ülke), Arçelik, Beko gibi markalarla Koç Holding ( 22 ülke), Sabancı Holding (18 ülke), Vestel (16 ülkede), Gama (17 ülkede), TAV (8 ülkede), Tekfen Holding (20 ülkede), Alarko, Zorlu enerji (26 ülkede), Yıldız Holding (9 ülkede), Çalık Holding(22 ülkede), Yıldırım Holding(21 ülkede), Borusan (12 ülkede), Eczacıbaşı (4 ülkede), Rönesans Holding(20 ülkede), Orhan Holding ( 13 ülkede), Hidromek (4 ülkede), Polimeks Holding (5 ülkede) yurt dışı yatırımlarla dünya pazarında güçlerini artırma arayışında.
İŞTE YURT DIŞINDA YATIRIM YAPAN TÜRK ŞİRKETLERİ :
Pladis (Yıldız Holding/13 ülkede), Ardutch B.V (Arçelik A.Ş./ Hollanda), Tosyalı Algerie(Tosyalı Holding/Cezayir), Arctic SA (Arçelik/Romanya), Grunding (Arçelik/ Almanya, Norveç ve İsveç), Defy(Arçelik/Güney Afrika), Beko (Fransa, Almanya, İran), Razi Petrochemical (Gübretaş/ İran), TAV UAE ( TAV /BAE), Ruscam(Şişecam/Rusya), Borusan(Kazakistan), Trakya Glass Bulgaria, EAD (Şişecam/Bulgaristan), KCell (Turkcell/ Kazakistan), Efes Breweries International (Anadolu Grubu /6 ülkede ), TAV (TAV/Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Katar, Tunus, Libya ve Bahreyn ), HR Group (Ziylan /6 ülkede ), Credit Europe Bank ( Fiba/ Hollanda ve Rusya), AzerCell (Turkcell/Azerbaycan), Eroğlu Mısır( Eroğlu Grubu/ Mısır), Lifecell(Turkcell/Ukrayna), AGT Food and Ingredients ( Arbel/ 6 ülkede ), Kordsa( Sabancı/ABD, Arjantin, Brezilya, Çin, Mısır, Almanya, Endonezya ve Tayland ), Şişecam(Pearl Grub/Mısır), Gama (Rusya, Katar, Libya, Yemen, Kazakistan, Bulgaristan ve Ürdün), Otokoç ve Avis Budget Group(Olympic Commercial and Tourist Enterprises/Yunanistan’daki araç kiralama şirketi), Trakya Cam(Sangalli Vetro Porto Nogaro/İtalya), Aselsan ( Katar, Azerbaycan, Malezya), Yıldız Holding( United Biscuits /ingiltere), SARK-USA (Sarkuysan/ ABD), Hidromek ( Tayland, İspanya, Rusya, Japonya), Ak-Kim( Dinox/Almanya), Kayı Grubu(German Travel International (GTI), CCI International (Anadolu Grup), LC Waikiki, BİM, Penti, Tavuk Dünyası, Adil Işık, Flormar, Colin’s, Koton,English Home, Simit Sarayı, Mado, Köşebaşı gibi perakende ve gıda sektörü ve Hazelcast, OpsGenie,Kobil, Koding, Udemy gibi onlarca Türk girişimci Türkün sesini ve Türkün gücünü tüm dünyaya duyuruyor.
Yurt dışına açılan tüm şirketlerimizi tebrik ediyoruz.
İlhami Pektaş