Mustafa Cemal TOMAR
YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU
YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU
2023-2024 eğitim-öğretim yılı 11.09.2023 pazartesi günü başlıyor. Vatanımıza, milletimize hayırlı olsun.
Alâk suresinin ilk beş ayeti ilk inen ayetlerdir. Dinimizin ilk emri "Rabbinin adıyla oku"dur. Okumak ama nasıl okumak? İşte bu sorunun cevabı önemlidir. Bütün okumanın sırları bu ayette yatıyor.
İster dini ilimleri oku, istersen dünyevi ilimleri "Lehu mülküs semavat-i Vel erd" "yerin ve göğün mülkü O'nundur". Senin ne haddinedir ki ilimle, bilimi ayırmak. Öyle ise; gerek fen ilimlerini gerek uhrevi ve dünyevi ilimlerini okurken "Yaratan Rabbimizin adıyla okumalıyız. Bu bir emirdir.
Tabi ki burada sadece besmele çekerek okumak demek değildir. Bütün ilmin hazineleri O'nun yanındadır. Kevni ayetlerin tamamı onun tasarrufundadır. Suyun kaldırma kuvveti, (H2SO4) iki hidrojen bir oksijen atomunun birleşmesi sonucunda hayat kaynağımız olan suyun oluşumu Yüce Allah Teâlâ'nın kevni ayetlerindendir. Kur'andaki yazılı ayetler, insanın yaratılıştaki sırlar, semavat ve arzın içindeki bütün kanunlar yasalar O'nun tasarrufundadır. O'nun izni olmadan bir ağacın dalından bir yaprak dahi yere düşemez. Bu nazarla, başta kendimize ve akabinde hayata ve kâinata bakar, Yüce Rabbimizin, sonsuz ilim ve kudretini, anlar ve idrak edersek, bu şuurla öğrencilerimize okutmanlık yaparsak o zaman Yaratan Rabbinin Adıyla okumuş oluruz. Diğer durumda ise sadece sözel olarak okuma olur ki, böyle okumalar hakiki okumalar değildir.
"İKRA' "oku" demektir. Rabbinin adıyla okunmayan ilimler netice itibarıyla bizi küfre götürebilir. Nice bilim adamları bu ilahi emri dikkate almadan okumuşlar, sonunda sapıtmışlardır.
Zerreden kürreye ilâhi nazar ile bakarsak her taş yerine oturur. Aksi durumda her şey allak bullak olur.
Evet! Rabbimizin yüce ismiyle bir başlangıç yaparak eğiyim- öğretime başlayalım. Her şey bereketli olacaktır. Bilimin temel derslerinin tamamı Yüce Rabbimizi anlatır. Her mahluk zerreden kürteye kendi lisanıyla "Allah" der. Bir kurbağa "vak,vak" der. Aslında "Hakk, Hakk" diyor. Bıldırcın "Huuu, huu" diye ötüyor. Hak da Hu da Allah Teâlâ demektir. "Sebbeha lillahi, mafissemavati Vel erd", "Yerde ve Gökte ne varsa, O'nun emrine boyun eğmiştir" ayet-i Kerimesi bizlere anlatmaya çalıştıklarımı bize beyan ediyor. Bu şuurla okumak ve gerekli dersi çıkarmak bize nasip olsun inşallah.
Her alanda olduğu gibi okuma konusunda da gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmışız.
OECD'nin 20 kurucu üyesi bulunmaktadır (Türkiye, ABD, Kanada, Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Federal Almanya, İtalya, Portekiz, İngiltere, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İsviçre, Avusturya, İsveç, İzlanda, Norveç, İspanya). Bilâhare Japonya, Finlandiya, Avustralya ve Yeni Zelanda kuruluşa katılmışlardır.
Bu ülkeler içinde en düşük okuma oranı maalesef Türkiye'de. Az okuyan toplumlar geri kalmış toplumlardır. Burada emek vererek yazdığımız yazılar var. Okuyup geri bildirimde bulunanlar var. Onların her birine müteşekkirim. Lâkin 5000'e yakın arkadaşım var görünüyor. Geri bildirimler çok düşük görünüyor. Bu durum bile az okuduğumuzun örneklendirmesidir.
Değerli kardeşlerim. Okuma alışkanlığı küçük yaşta başlar. İlkokul 1.sınıfta çocuklarımız okumayı yazmayı öğrenmeye başladığından itibaren okuma alışkanlığı çocuklarımıza, torunlarımıza kazandırmaya başlamalıyız. Okuma sevgisi ilkokul birinci sınıftaki çocuklarımıza kazandırdığımızda inanın o çocuklar hayat boyu okuyacaklardır. Tabi bu arada bu alışkanlığı kazandırmak için biz de okumalıyız. Çok okuyan milletlerin ve toplumların önü açıktır.
İllerimiz arasında okuma oranına göre sıralama yapılmış, en çok okuyan ilimiz Muğla, Tunceli ilimiz 6. Sırada yer almıştır.Tunceli halkı okuma başarısı Türkiye'de önde gelen illerimizdendir. Tebrik ederiz Tuncelili vatandaşlarımızı. İller içerisinde ilk ona giren Kocaeli hariç bir Karadeniz ilinin olmayışı beni üzmüştür.
Beynimizi okuyarak, bedenimizi spor yaparak geliştirebileceğimizi unutmayalım. İmanımızın xiyedeleşmesi için; Yaratan Rabbimizin adıyla okumalıyız.Selâm ve Dua ile...
19.09.2023
M. Cemal Tomar
Başöğretmen