Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

VELİLERİMİZE HATIRLATMALAR !!!

VELİLERİMİZE HATIRLATMALAR!!!

Ebeveynler çocuklarının akran zorbalığına maruz kaldıklarını nasıl anlayabilir?

Birçok çocuk özellikle de küçük yaştaki çocuklar zorbalığa uğradıklarını anlamaz, bilseler bile bunu ‘’Ben zorbalığa uğruyorum’’ şeklinde ifade edemezler. Bu nedenle çocuk eğer okula gitmek istemiyor, okul servisine binmemek için yol arıyor, çocuğun eşyaları sıklıkla yok oluyor ya da zarar görüyorsa, okuldaki arkadaşlarından hiç bahsetmiyor, okul dışında okul arkadaşlarıyla görüşmekten kaçınıyorsa, tam olarak açıklayamadığı yara veya izleri varsa, duyguları şiddetli bir şekilde açığa çıkıyorsa (öfke patlamaları, ağlama krizleri vb.) çocuk akran zorbalığına maruz kalıyor olabilir.

Çocuklara görgü kurallarını öğretme de anne babaya öneriler.

*Ebeveynler çocuklarına öğüt vermek yerine, doğru davranışı uygulamalı olarak göstermelidir.

*Anne ve baba konulan kurallar konusunda aynı tutumu sergilemelidir.

*Anne ve baba önce birbirlerine saygılı davranmalıdır.

*Çocuğa kuralları öğretirken baskıcı ve cezalandırıcı davranmamalıdır.

*En önemlisi ebeveynler çocukları için doğru ve örnek rol modeller olmalıdır.

Kaygı Bozukluğunun çocuklardaki belirtileri nelerdir?

*Diğer çocuklarla karşılaştırıldığında gerginlik veren durumlarda kendilerini rahatlatmakta zorluk yaşarlar.

* Kaygı bozukluğu yaşayan çocuklar gerginlik ve endişeyle başa çıkabilmek için kaygı düzeylerinin yüksek olması nedeniyle yaratıcı planlar yapamazlar, problemlere çözüm üretemezler.

*Yaratıcı çözümler bulabilmiş olsalar bile çabuk pes ederler çünkü kendi duygularıyla baş etmekte zorlanırlar ve sonuca hemen ulaşmak isterler.

*Endişe duydukları durumlarda duygularını kontrol altına alabilseler bile kendinilerini başarılı hissetmezler.

Çocuklara ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

*Çocuğun çalışma ortamının sessiz ve düzenli olmasını sağlayarak çalışabilmesi için uygun ortam hazırlanmalı

* Çocuk ödev yaparken TV vs. açık olmamasına dikkat edilmeli

* "Çocuğa "Ne çabuk bitirdin?", "Hadi ödevlerine tekrar bak" gibi uyarılarda bulunulmamalı. Bu durum çocuğun ödeve karşı soğukluk duymasına sebep olur.

* Ödev için ihtiyaçlar önceden çocukla birlikte belirlenmeli, gerekli olan materyallerin ödevden önce masada hazır bulunulması sağlamalı.

* Çocuğunuz yaptığı ödevleri okula götürmede unutkanlık yaşıyorsa okula gitmeden önce çantasını birlikte kontrol edebilirsiniz.

*Zamanında tamamlanan ödevin ardından, birlikte yapmaktan hoşlandığınız ortak bir aktivite gerçekleştirebilirsiniz. (satranç oynamak, film izlemek gibi)

* Siz olmadan ödevlerini yapmıyorsa, ödevlerini nasıl yapacağı konusunda önce yardımcı olup ardından ödevi kendi başına yapması için süre belirleyebilirsiniz.

* Asla onun yerine ödevlerini siz yapmayın.

* Ödev yapmadığında çocuğa hakaret, aşağılayıcı sözler kullanmayın.

* Çocuklar en iyi oyunla öğrenirler. Ödevlerin içine biraz oyun katabilirsiniz.

* Ödevlerin neden yapılması gerektiğini her defasında çocuklara anlatılıp ödev yapmalarına motive olmalarını sağlayabilirsiniz.

Çocuğa kardeşi olacağı haberi nasıl verilmelidir?

Çocuk bir kardeşi olacağı haberini öğrendiğinde belirsizliğe düşebilir, karmaşık duygular hissedebilir. Bu nedenle ebeveynlerin kardeş haberini kendileri vermeleri, çocuğun sorularını yanıtlamaları, çocuğu bebek gelişimi konusunda merak ettigi konular hakkında bilgilendirmeleri ve çocuğun odasının düzenini bozmamaları tavsiye edilir.

Buradaki tavsiyelerim uzmanların uzun süre inceleyip ortaya koydukları maddelerdir. Bu tavsiyeleri ebeveynler dikkatle okumalı gereğince hareket etmelidir. Her tavsiyenin arka plânında büyük bir eneğin olduğunu unutmayalım. "Eğitim en kârlı yatırımdır." Unutmayalım!!!

16.11.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.