Türkiye'nin En Önemli Meyvelerinde yüzde 30 Artış

Türkiye'nin En Önemli Meyvelerinde yüzde 30 Artış

Türkiyede en çok tüteketilen meyvelerden çilek ve kirazda yüzde 30 artış oldu . Merkezi olan elazığ da bu yıl diyer meyvelerde artış gösterdi

Ekim alanı ve ağaç sayısı değişmemesine rağmen, bu yıl yüzde 30 civarında artış olması hem üreticiyi, hem de alıcıyı sevindirdi. Elazığ'da çilek, kiraz ve kayısının geçen yıla oranla bu yıl çiftçiyi sevindirdiğini belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Gürbüz, ”Geçtiğimiz yıl kirazda ağaç başı verimimiz 18-20 kilo civarındaydı. Bu yıl ise bu rakam ağaç başına 25-30 kilo civarında oldu. Geçen yıl 3 bin dekar tarlada 7 ton çilek alınmıştı, bu yıl bu rakamın 10 tona ulaşmasını bekliyoruz. Kayısıda ise geçen yıla oranla durum daha iyi, çünkü geçen yıl hiç yoktu. Bu yıl bazı bölgelerde kayısıda yüzde 40 ile 50 civarında yağış ve don nedeniyle kayıp olsa da verim geçen yıla oranla kat kat üzerinde oldu” dedi.

"1 AĞAÇ 20 YERİNE, 30 KİLOGRAM KİRAZ VERDİ"
Elazığ’da kiraz yetiştiriciliğinin merkezinin, Baskil ve Sivrice ilçeleri olduğunu belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Gürbüz, özellikle 6 bin 500 dekar alanda 130 bin civarında ağaçta kiraz yetiştiriciliği yapıldığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl kirazda ağaç başı verimimiz 18-20 kilo civarındaydı. Geçtiğimiz yıl ciddi bir don olayı yaşanmıştı ancak kayısı kadar olmasa da, kirazı az da olsa etkilemişti. Geçen yıl 2 ton 300 kilo civarında üretim olmuştu. Bu yıl kiraz biraz daha iyi, dondan etkilenmedi. Ağaç başı yaklaşık 25-30 kilo civarında verim bekliyoruz. Bu da yaklaşık 3 ton civarında ediyor” diye konuştu.

"AYNA TARLADA YÜZDE 30 DAHA FAZLA ÇİLEK ÜRETİMİ OLDU"
Elazığ’da çilek üreticiliğinin yoğun olarak Kuyulu, Gezin ve Sivrice ilçesinde yapıldığına dikkat çeken Gürbüz, Kamorazo, serma ve 2016 ile yerli çeşitleri olan Gezin ve Kuyulu çileğinin bulunduğunu söyledi. Gürbüz, "Bölgemizde yerli çeşitler daha fazla beğenildiği için üreticilerimize bu yıl diğer çeşitleri önermedik. Bundan sona bakanlığımız ile birlikte hazırlayacağımız proje ile diğer çeşitlerimizi de üreticilerimize önererek ticaretine girmek istiyoruz. Çileğin de bu yıl kiraz gibi rekoltesi iyi durumda. Geçtiğimiz yıl 3 bin dekar alanda 7 bin ton civarında üretim yaptık. Bu yıl ise 9 bin 500-10 bin ton üretim bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"KAYISI GEÇEN YILA ORANLA BU YILI AZ HASARLA ATLATTI"
Kayısının geçtiğimiz yıl 30 Nisan’da yaşanan don olayından çok etkilendiğine dikkat çeken Gürbüz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Geçtiğimiz yıl Elazığ’da ve çevresinde kayısı yok denecek kadar azdı ve sıkıntı yaşandı. Bu yılda aşırı yağışlar kayısıda olumsuz etki gösterdi. Aşırı yağışların hemen ardından 1 gün de don oldu. Özellikle kayısı ağaçları Baskil başta olmak üzere bir kısımda da Keban ve Ağın ilçelerimizde dondan etkilendi. Baskil’de özellikle yaklaşık yüzde 40 ile 60 arasında değişen hasar durumu var. Cuma günü il hasar tespit komisyonumuz bir araya gelip nihai kararı verip, bakanlığımıza ileteceğiz”.
Belirlenen bölgeler dışında kayısıda hasar olmadığının altını çizen Gürbüz, bu yıl yağış ve don olaylarına rağmen kayısının geçen yıla oranla çok fazla olduğunu da ifade etti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.