Türkiye'den vizesiz hangi ülkelere gidilir? Türkiye'den Vizesiz seyahat edilebilecek ülkelerin güncel tam listesi

Türkiye'den vizesiz hangi ülkelere gidilir? Türkiye'den Vizesiz seyahat edilebilecek ülkelerin güncel tam listesi

Yurt dışı seyahatlerinin önündeki en büyük engellerden biri vize olarak öne çıkıyor. Dünyanın birçok noktasına seyahat etmek için vize gerekiyor.

Dünyanın farklı lokasyonlarında yer alan Asya, Amerika, Afrika, Avrupa ve Avustralya'da yer alan ülkelere seyahat etmek isteyen vatandaşlar vizesiz ülkeleri merak ediyor.

Peki Türkiye'den vize istemeyen ülkeler neresi? İşte vizesiz gidilebilecek 60 ülkenin listesi...

Seyahat etmeyi seven vatandaşların önlerine çıkan en büyük engellerden biri Vize olarak öne çıkıyor. Turistik, Ticari, Eğitim gibi birçok farklı alanda Türkiye vatandaşları vize başvurusunda bulunabiliyor. Dünyanın birçok ülkesi Türkiye'den seyahat edilebilmesi için vize şartı koşuyor. Vize olmayan ülkeler ise seyahat tutkunlarının gözdesi olmaya devam ediyor.

Peki Vizesiz seyahat edilebilen ülkeler nereler?

Türkiye'den vize istemeyen 60 ülke şu şekilde...

VİZESİZ SEYAHAT EDİLEN ÜLKELER LİSTESİ

1. Antigua ve Barbuda

2. Arjantin

3. Bosna Hersek

4. Arnavutluk

5. Azerbaycan

6. Bahamalar

7. Bahreyn

8. Barbados

9. Belarus

10. Belize

11. Bolivya

12. Bosna-Hersek

13. Botsvana

14. Brezilya

15. Brunei

16. Chibuti

17. Doğu Timor

18. Dominika

19. Dominik Cumhuriyeti

20. Ekvador

21. El Salvador

22. Endonezya

23. Ermenistan

24. Esvatini

25. Fas

26. Fiji

27. Filipinler

28. Guatemala

29. Güney Afrika Cumhuriyeti

30. Güney Kore

31. Gürcistan

32. Haiti

33. Honduras

34. Hong Kong

35. İran

36. Jamaika

37. Kamboçya

38. KKTC

39. Karadağ

40. Katar

41. Kazakistan

42. Kenya

43. Kırgızistan

44. Kolombiya

45. Kosova

46. Kosta Rika

47. Kuveyt

48. Makedonya

49. Meksika

50. Mısır

51. Peru

52. Sırbistan

53. Senegal

54. Şili

55. Tunus

56. Ukrayna

57. Ürdün

58. Uruguay

59. Venezuela

60. Zambiya

VİZE NEDİR, TÜRLERİ NELERDİR?

Vize, bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gerekli izin olarak adlandırılır.

Vize, pasaporta, onu kullanarak ülkeye girilebilmesi için yapılan onaydır. Belgeyi geçerli sayma ve giriş çıkışta sorun olmadığını belirtir. Pasaportu veren otoriteyi yani devleti tanıma anlamı da taşır. Yabancıların Türkiye'ye girişinde pasaport dışında giriş vizesi de gereklidir. Umuma mahsus yabancı pasaportlara vize vermeye valilikler veya onların izniyle emniyet müdürlükleri ve kaymakamlıklar, yurt dışında ise konsolosluklar yetkilidir.

Uygulamada sınır kapısında vize almaya bandrol vize denir. Bandrol vize harçlarını Dışişleri Bakanlığı belirler. Bununla birlikte yabancıların Türkiye'ye girişlerinde pasaport ve vize denetimi Emniyet'in, yani İçişleri Bakanlığı'nın denetimindedir. Vize, ikamet veya çalışma hakkı vermez, sadece geçici bir süre kalma hakkı sağlar. Üç tür vize vardır: Tek giriş vizesi (bir yıl, sadece bir giriş için), sayısız giriş vizesi (birden çok giriş için), transit vizesi (başka ülkelere gitmek için Türkiye'den geçmek üzere tek transit ve çift transit -gidiş dönüş-lüdür). Türkiye'ye dönüş vizesi yabancılara verilir, süresi bir yıldır. İkamet tezkereli yabancılardan bu vize aranmaz, buna "vize bağışıklığı" denir. PK'ye göre, emniyet izniyle, uçaktan uçağa aktarmalarda yabancılar havaalanı dışına çıkabilir.

Genelde iki devlet arasında vize anlaşmaları yapılır. Ancak vize uygulamaları veya vize muafiyeti tek taraflı da olabilir. Avrupa Birliği ülkelerinin kendi aralarında vize zorunluluğu yoktur, ancak birlik ülkeleri Türkiye'ye vize zorunluluğu uygulamaktadır. Bazı AB ülkeleri, başka bir AB ülkesinde sürekli oturan TC yurttaşlarını vizeden muaf tutmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti de bu ülkelerden bazılarına (örneğin Almanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi), orada yaşayan Türkiye veya Türk kökenli yabancılara kolaylık sağlamak amacıyla vize uygulamaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.