Türkiye'de Ceviz üretiminin yüzde 4,5’i Van İlimizde bulunuyor

Türkiye'de Ceviz üretiminin yüzde 4,5’i Van İlimizde bulunuyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Türkiye ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 4,5’inin Vangölü Havzası’nda bulunduğunu söyledi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Türkiye ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 4,5’inin Vangölü Havzası’nda bulunduğunu söyledi.
 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Türkiye ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 4,5’lik kısmı ile ağaç sayısının yüzde 8’e yakınının Vangölü Havzası’nda bulunduğunu söyledi.

Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen “Adilcevaz Yöresinde Soğuğa ve Dona Dayanım Gösteren Üstün Nitelikli Ceviz Gen Kaynaklarının Belirlenerek Gen Bahçesinde Koruma Altına Alınması” isimli projenin tanıtımı YYÜ’de yapıldı.

Yürütücülüğünü YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya’nın yaptığı projenin tanıtım toplantısına Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sert Kabuklu Meyveler Çalışma Grubu Koordinatörü Dr. Haydar Kurt ve çok sayıda akademisyen ile vatandaş katıldı.

“Ceviz ağaçlarının yüzde 8’e yakını Vangölü Havzası’nda yer alıyor”

Toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı Kazankaya, cevizin özellikle bölge ekonomisine katkısı üzerinde durarak, Türkiye ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 4,5’lik kısmı ile ağaç sayısının yüzde 8’e yakın kısmının Vangölü Havzası’nda bulunan bölgede gerçekleştiğini kaydetti.

Vangölü Havzası’nda yüzyıllardır geleneksel olarak ceviz yetiştiriciliği yapıldığının altını çizen Kazankaya, “Zengin bir ceviz ağacı popülasyonu mevcuttur. Son yıllarda iklim değişiklikleri nedeniyle, geç ilkbahar döneminde ani ve şiddetli soğuklar Doğu Anadolu Bölgesi’nin genelinde ve Adilcevaz ilçemizde de büyük zararlara neden olmuştur. Bu sorunu çözmek amacıyla bu projenin yapılmasına karar verilmiştir.” dedi.

Proje ile bölgede bulunan üstün özelliklere sahip, geç yapraklanan ceviz tiplerinin aşı ile çoğaltılarak gen bahçesinde muhafaza altına alınmasının amaçlandığının altını çizen Kazankaya, “Kurulacak bahçe bölge ceviz gen merkezi olması nedeniyle araştırma kuruşları ve üniversiteler tarafından ileriki yıllarda ceviz konusunda yapılacak olan ıslah çalışmaları ve üreticiler için örnek bir demonstrasyon bahçesi olarak kullanılacaktır.” diye konuştu.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sert Kabuklu Meyveler Çalışma Grubu Koordinatörü Dr. Haydar Kurt ise “Bu çalışma sonucunda Adilcevaz bölgesindeki bu ceviz popülasyonundan ilkbaharın geç ve sonbaharın erken donlarına dayanıklı veya bunlardan mümkün mertebe etkilenmeyen verim ve kalite özellikleri bakımından yabancı çeşitlerle yarışabilecek en az bir tip bulunarak, bunun tescil ettirilip ülkemiz ceviz yetiştiriciliğine kazandırılması en büyük isteğimizdir.” şeklinde konuştu.

Program, misafirlere verilen Van kahvaltısıyla sona erdi. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.