Televizyon Başındayken Kilo Almanız Kolaylaşabilir !
Kış mevsimiyle birlikte geceleri televizyon karşısında geçirilen zaman artarken, artan ‘atıştırmalık bir şeyler yeme’ isteği, fazla kilolara yol açıyor.
Kış mevsimiyle birlikte geceleri televizyon karşısında geçirilen zaman artarken, artan ‘atıştırmalık bir şeyler yeme’ isteği, fazla kilolara yol açıyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Diyetisyeni Özge Akar, alternatif atıştırmalıklarla, televizyon karşısında geçen kış gecelerinin kilo almadan atlatılabileceğini söylüyor. Akar’ın hazırladığı liste, limitler aşılmadan tüketildiğinde hem kilo aldırmıyor hem de sağlıklı beslenmeye katkı sağlıyor.
TV KEYFİ MÖNÜSÜ
Diyetisyen Özge Akar’ın alternatif atıştırmalık önerileri listesi şunlardan oluşuyor:
"Bir çay bardağı leblebi, 1 su bardağı patlamış mısır, 3 adet badem + 3 adet fındık+ 2 adet kuru kayısı + ½ çay bardağı leblebi, Salata grubu malzemeleri(salatalık,marul,domates), 1 su bardağı tarçınlı süt + 2 adet diyet bisküvi, 1/2 paket diyet bisküvi + 1 su bardağı bitki çayı, 1-2 adet grissini + 1 su bardağı bitki çayı, 3 yemek kaşığı yulaf kepeği + 1 bardak süt, 1/2 kase sütlü tatlı (light sütle yapılmış/üzeri bol toz tarçınlı)
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
Kışın vücut ve metabolizmanın daha yavaş çalıştığını belirten Diyetisyen Akar’ın verdiği bilgiye göre, bu durum kilo artışına yol açıp, bağışıklık sisteminin de çökmesi durumunda hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Bu riske karşı Özge Akar, bağışıklık sisteminin en iyi dostu olan A vitaminine dikkat çekiyor. Akar “Havuç, kayısı, roka ve tere gibi yiyecekler A vitamini yönünden zengindir. Özellikle kışın, A ve B12 vitamininden zengin hayvansal kaynaklı besinlere de belirli sıklıklarda günlük beslenme modelimizde yer vermeliyiz. Haftada 2 kez balık, her gün 1 su bardağı süt (tarçın koyarsak daha çok yağ yakımı sağlar) ve yumurta tüketmeliyiz. Bağışıklık için omega-3 takviyesi olarak günde 2-3 tüm ceviz de yiyebiliriz.”
METABOLİZMAYI HIZLANDIRIN
Diyetisyen Özge Akar, metabolizmayı hızlandırmak için beslenme önerilerini ise şöyle özetliyor: “Kırmızı et, balık ve deniz ürünleri, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut), kuru kayısı, kuru üzüm, yumurta ve yeşil yapraklı besinler (ıspanak, maydanoz), pırasa, lahana, yağlı tohumlar (badem, fındık, kabak çekirdeği), limon, baharatlar (pul biber, karabiber, zencefil) gibi besinlerin ve aroma vericilerin termik anlamda yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Hatta baharatları normal sınırımızın biraz üzerinde kullanırsak susama mekanizmasını biraz daha fazla çalıştırabilir.”
Akşam