Super Mario Run inceleme

Super Mario Run inceleme

Nintendo, yıllardır karşı olduğu mobil oyunlara Super Mario Run ile giriş yaptı. Peki, Super Mario Run, sükse yaptığı kadar güzel mi? İşte Nintendo...

Oyun sektöründe her zaman farklı olmayı hedefleyen ve çoğu kez bu hedefini gerçekleştiren Nintendo, uzun bir süre mobil platformlardan uzak durmuştu. Kültleşmiş oyun karakteri olan Mario’yu; NESGameBoyGameCube, Nintendo 64, Nintendo DS/3DS, Wii ve Wii U platformlarında oyun severler ile buluşturan Nintendo, mobil platforma giriş yapmama inadını Super Mario Run ile kırdı. Hem de ne kırma!

Super Mario Run yayınlandıktan saatler sonra tüm dünyada en çok indirilen ücretsiz oyunlar listesinde yer almayı başardı. Alıştığımız macera türündeki Peki, Mario oyunlarından farklı olarak ilk defa sonsuz koşu türünde bir Mario oyunu ile karşımıza çıkan Nintendo, gerçekten başarılı olabildi mi?

Super Mario Run, 90’lı yılların heyecanını tekrar yaşatması ile mi yoksa gerçekten başarılı bir oyun olduğu için mi sükse yaptı? Bu sorunun cevabını; yıllardır Nintendo konsollarında Mario oyunlarını oynayan biri olarak Super Mario Run incelemesinde vereceğiz.

Oynanış

Super Mario Run incelememize ilk olarak oynanış bölümünden giriş yapıyoruz. Yazının başında da belirttiğimiz gibi Mario ilk defa sonsuz koşu türünde karşımıza çıktı. Mario’nun otomatik olarak ilerlemesi ilk başta güzel gibi görünse de ben gibi tüm altınları toplamak isteyenleri çileden çıkartacak. Super Mario Run’da Mario’yu durdurmak çok zor.

Oyunun belli yerlerinde kutucuklar yer alıyor. Bu kutucukların üzerinde Mario bir süre duruyor. Bu süre zarfında gitmek istediğiniz yeri seçiyorsunuz. Ancak bu seçimden sonra ya üst bölümdeki ya alt bölümdeki altınlardan vazgeçmek zorunda kalıyorsunuz.

Tüm altınları toplamanın yanında renkli altınları da toplamak gerekiyor. Her bölümde; Pembe, mor ve yeşil olmak üzere 3 farklı renkli altın bulunuyor. Bir sonraki renkli altını açabilmek için bölümde 5 farklı renkli altınlı toplamanız gerekiyor. Bu renkli altınları toplamak oldukça zor.

Nintendo konsollarındaki Mario oyunlarında da bu tür özel altınları toplanın zor olmasından dolayı, Super Mario Run'daki zorluğu sevdiğimi söyleyebilirim.

Her bölümde size 2 tane balon sunuluyor. Eğer renkli altınları kaçırırsanız bu balona tıklayıp Mario’yu geriye sardırabiliyorsunuz.

Sonsuz koşu türüne yeni bir soluk kazandıran Super Mario Run’ın farklı oynanış yapısı ilk başta hoşuma gitmese de yeniliğe açık olmak gerektiğini düşünüp kısa sürede alıştığımı söyleyebilirim.

Oynanış: 4

Grafik

Mario’yu Wii U’dan sonra ilk defa yüksek çözünürlükte görme fırsatını sunan Super Mario Run, Retina ekranda özellikle iPhone 7 ekranında oldukça güzel görünüyor. Başarılı bir şekilde uygulanan Anti Aliasing filtresi sayesinde pürüzsüz bir Mario sizleri karşılıyor. Oyundaki karakterlerin ve mekanların modellemesi New Super Mario serilerinde olduğu gibi çok güzel görünüyor.

Tasarım dünyası üşengeç tasarım olarak nitelendirdiğim Flat tasarım anlayışına geçmişken, Super Mario Run’ın menü tasarımında glossy tasarımını görmek beni çok mutlu etti.

Grafik: 5

Ses

Mario oyunların orijinal kartuş ile emülatörler arasında en büyük fark ses efekttidir. Kartuşlarda Mario oyunlarının sesi gecikme olmadan gelirken, emülatörlerde ses gecikmesi çok az da olsa vardır. Super Mario Run, portlanmamış yeni bir oyun olmasına rağmen ses konusunda sanki bir emülatör kullanıyor hissiyatı uyandırıyor.

Özellikle borular içerisinden geçerken ses efekttinin geriden gelmesi rahatsızlık veriyor. Ancak bu sorunun önümüzdeki günlerde gelecek olan güncellemeler ile giderileceğini düşünüyorum. Gecikme dışında New Super Mario’nun çok beğendiğim ses efektleri Super Mario Run’a başarı bir şekilde uygulanmış.

Ses: 4

Genel değerlendirme

Super Mario Run’ı bir Nintendo hayranı ve kullanıcısı olarak genel hatları ile değerlendirecek olursam; oyun bazı eksiklerine ve kısa oynanış süresine rağmen çok başarılı olmuş. Özellikle Super Mario Maker tarzında bölüm oluşturma seçeneğinin yer alması ve Mario, Luigi, Yoshi, Toad, Princess ve Toadette gibi kültleşmiş karakterler ile oynayabilmek çok güzel. Ancak Mario dışında bu karakterleri açabilmek için görevleri tamamlamanız gerekiyor.

Ana karakterler dışında Boom Boom, Fake Bowser ve Bowser gibi bossları da görmek oyuna ayrı bir tad katmış. Rally bölümü altında Toad ile altın toplama yarışı yapma gibi ana oyundan hariç bir oyun modu da bulunan Super Mario Run’ı, herkesin denemesini şiddetle tavsiye ediyorum.

Sosyal medyada gördüğüm Mario’ya 26,99 TL verilmez saçmalığını şu cümle ile özetliyorum. “Hayatta hiçbir şey ücretsiz değildir!. Nintendo babasının hayrına oyun geliştirmedi. Diğer oyunların bedeli olduğu gibi Super Mario Run’ın da bir bedeli var.

Genel: 4.5

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.