Şeker yağa işte böyle dönüşüyor!
Milyonlarca insanın vazgeçemediği şeker, insan vücuduna nasıl etki ediyor? İşte şekerin yağa dönüşme aşaması ve zararları
Son yıllarda artan kilo artışı, obezite oranında ki yükseliş, aburcubur tüketiminde ki artış ve aşırı yapay şeker içeren yiyecek ve içeceklerin tüketimi nasıl kilo verebilirim? şerker vücutta yağa nasıl dönüşür? şekerin sağlığa zararları nelerdir? gibi sorular sorarak araştırma yapmaya neden olmakta. Sizler için şekerin vücuda nasıl yağ olarak girdiğini anlatan makalemiz ile başbaşa bırakıyoruz.
Şeker vücuda girdiğinde neler yaptığına yakından bakma zamanı geldi. Şerker vücuda girdiğinde fruktoz ve glikoz olarak 2 kısıma ayrılır. Şeker karaciğere geldiğinde glukozla etkili bir biçimde başa çıkılır. 2 seçenekten birisini seçer; ya enerji olarak kullanılır, yada yedek batarya gibi, sonrası için saklanır.
Ama fruktoz olan kısım oldukça zorlayıcıdır. Karaciğerin fruktozu düzenlemek için bir sistemi yoktur, çünki doğada nadiren bulunmaktadır. Karaciğer bu yüzden, fruktozu ihtiyaç duysa da duymasa da kan dolaşımının dışına gönderir. Eğer tüm yedek bataryanız doluysa, o zaman derhal yağa dönüştürülür. Dönüştürülen yağın bir kısmı karaciğerde kalır ve diyabete yakalanma riskinizi yükseltir.
Bir başka olan şey de, karaciğerde bulunan bu yağın, kan dolaşımının dışına trigliseritler olarak yollanmasıdır ve bu aşırı şişmanlığa yol açar. Damarlarınızı tıkayarak, kalp hastalığına sebep olabilir.
Çok şeker yediğimiz zaman ve ekmek, makarna gibi karbonhidratlarla insülin denilen bir hormon salgılanır. İnsülin hücrelerimizin kapılarını açan bir bıçak işlevi görür. Onu kan dolaşımından kaldırıp, tüm glikozu absorbe ederek enerji olarak yakabilirler.
Kanda ne kadar glikoz varsa, okadar insülin salgılaması gerçekleşir. Ama hepimiz için asıl nokta ise, insülin kan dolaşımımızda bütün glukozlarla uğraşırken, yağ hücrelerimizin yağlara tutunmasını söyler. Yağ yakma işleminiz kapanır. Yani çok fazla şeker yendiği zaman, şişman karaciğer aracılığıyla vücudumuza yağ koyarız. Ayrıca bütün o glikoz yüzünden, yağ hücrelerimizin yağlara tutunmasını söyleyen insülin dengemizi ayarlarız. İnsülin de etrafta bütün şekerlerle uğraşırken, yağ falan yakamayız.
Şekerin zararları, şekerin vücuda olan etkileri ile ilgili sizler için hazıladığımız bu makale umarız artık şeker kullanmamanıza vesile olacaktır.