Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TL. mevduatlara, kur artışları oranında kâr vereceklerini açıklamasının ardından dolar fiyatları hızla inişe geçti. % 30’lara doğru yol alan bu düşüşün nereye varacağı piyasaların tartışma konusu..
Öncelikle şu gerçeği göz önüne almak gerek; Piyasalarda-marketlerde yükselen fiyatların bu derece inişe geçmesi imkânsız. Fiyatlar, enflasyon düzeyinde bir miktar gevşer ve fiyatlarda paniğe bağlı yükselişler durur.. Hepsi bu kadar.!
Öte yandan, dolardan TL.’ye dönüşlerde verilecek olan kâr garantisinin işleyişinin belirginleşeceği ana kadar ‘kur’un iki ay önceki seviyelere kadar düşmesi zor.
Sanıyorum dolarda rakamlar en çok 11-12 TL seviyesine iner ve o noktadan alınacak kararları gözler. Ortaya çok iyimser bir tablonun çıkması halinde doların 10 TL. civarlarına gerilemesi mümkün olabilir ancak, piyasaları bu derece gevşetecek iyimser bir tablonun ortaya çıkması zor.
Türkiye’nin bütçe olanakları belli ve tüm enstrümanlar kullanılsa dahi bir anda piyasaları aşırı etkileyecek çok ileri düzeyde olumlu bir tablo ortaya çıkmaz.
Para piyasalarının geçmiş işleyişine baktığımızda doların bugünkü seviyelerde iniş-çıkışlarının olabilmesi muhtemel gözüküyor.
Türkiye’nin faiz kıskacından adım adım kurtulması ve kurları bir dengeye oturtması gerek. Alınan tedbirlerle piyasalara böylesi moral/motivasyon aşılanabilirse ekonomimizin istikrarlı bir hale gelmesi mümkün olur. Bunun için ise zamana ve sabıra ihtiyaç var..
Piyasalara güven gelirse her şey adım adım yoluna girer..
Bu ise bugünden, yarına aniden sağlanabilecek bir şey değil..
Şimdilik en zor dönemeçi geçmiş durumdayız. Umarız her şey yolunda gider, ülkemizin ekonomisi güçlenir, faiz sarmalından kurtuluruz..