İbrahim Halil ER
MUHANNES (KADINLARA İLGİ DUYMAYAN) SAHABİLER
Yazımızın başlığını görenler haliyle tepki göstereceklerdir ama sonuçta bu durum tıbbi bir arızadan kaynaklanmaktadir.
Biz de gündeme lutiler olduğu için muhannes sahabi var mı yok mu konusunu araştırdık ve kaynaklarda üç muhannes sahabinin ismini gördük.
Hz. Peygamber zamanında Medine'de üç muhannes vardı. Bunlar Hît, Hidm ve Mâti idi.
Resulullah, bunlardan Hîti Hâh'a sürdü. Şöyle ki Resulullah, onda gördüğü konuşma yumuşaklığı ve gevşeklikten (kırıtma) dolayı kendisini arzu sahibi olmayan erkeklerden sanıyordu. Bu yüzden o Resulullah'ın hanımlarının yanma giriyordu.
Hz. Peygamber bir defasında içeri girdiğinde onun bir Arap cariyeyi vasfederek şöyle dediğini duydu: "Ayağa kalktığında ikiye katlanır, oturduğunda ise yayılır. İki uyluğu arasında saklı bir şey var ki tersine çevrilmiş kaba benzer".
Bunun üzerine Resulullah "Ben bu habisin, bu sözü söyleyebileceğini sanmazdım" veya söylediğini söyledi ve onu Hâh'a sürdü.
Resulullah'ın (sav) vefatından sonra ise Medine'de altı muhannes vardı.
Muhanneslik, yumuşaklık ve gevşeklik (kırıtma) demektir, el-Misbâh'ta şu bilgi verilir: Bazıları buna "kadınlara karşı arzu duymaz" ilavesinde bulunurlar. Hâfiz îbn Hacer şöyle der: "O, davranış ve konuşmasında kadına benzeyen kimsedir".
Sahih-i Buhari'de "Kitabu'n-Nikâh''ta özel bir bölüm vardır.
İbn Ishak el-Meğâzi'de ilgili hadiste geçen muhannesin adının Mâti olduğunu zikreder. Bu ad Mâti olup Mâni olduğu da söylenmiştir.
Muhammed b. İbrahim et-Teymî'den şu rivayet nakledilir: Tâif Gazvesi'nde, Resulullah'ın yanında teyzesi Fâhite bint Amr b. Âiz'in bir azatlısı vardı, muhannesti. Kendisine Mâti denirdi. Bu, Hz. Peygamber'in hanımlarının yanına girer, evinde bulunurdu. Hz. Peygamber onun ne kadınlarla ilgili olarak erkeklerin anladığı şeyleri anladığım ne de bu hususta arzusu bulunduğunu sanmıyordu.
Hz. Peygamber onun Halid b. Velid'e şöyle dediğini duydu: "Ey Halid, Tâif i fethettiğinizde sakın Bâdiye bint Gaylân b. Seleme'yi elden kaçırma; o önden dört, arkadan da sekiz büklümdür!"
Resulullah (sav) bunu duyunca, "Ben bu habisi, duyduğu şeyi anlamıyor sanırdım" dedi ve hanımlarına "onu yanınıza sokmayın" buyurdu. Bunun üzerine o Resulullah'ın evine sokulmadı.
(Kettani, Hz.Peygamber’in Yönetimi, Et-teratibu’l-idariyye, İz Yayıncılık: 3/235-238.)
TENBİH: Bu şahısların muhannes olması onların sahabilik vasfının kaybolmasına neden olmaz.
Ayrıca, bu şahıslar günümüz anlamda lutilik yapan kişiler olmayıp, kadınlara karşı arzu duymayan erkeklerdi.
Peygamberle bir an bile sohbet yapmak, tüm ömrü boyunca ibadet yapmaktan daha efdaldır.