Prof. Dr. Zeki BAYRAKTAR
MASAYI KİM DAĞITTI?
.
CHP’liler Meral Akşener’i yoğun bir saldırıya tabi tutuyorlar, “nasıl böyle yapar, masayı dağıttı, bizi sattı vs” diyerek. Ancak benim görebildiğim şu; Meral Akşener masayı dağıtmadı, masanın dağıldığını -önceki sözleri ile tutarlı olacak şekilde - ilan etti sadece. Çünkü;
.
Meral Akşener kamuoyuna yaptığı açıklamalarda yani açık ve seçik bir şekilde Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına onay vermeyeceğini ima etti mi? Etti, hem de defalarca.
.
Akşener millet ittifakının seçtiği İmamoğlu veya Yavaş aday olarak önerilirse itiraz etmeyiz dedi mi? Dedi, yani gönlünden bu iki ismin geçtiğini beyan etti mi? Etti.
.
Yine kendisi açıkça bu masanın noter olmadığını, dayatılan isimlere onay vermeyeceğini ifade etti mi? Etti, hem de kamuoyuna açık bir şekilde.
Ahmet Davutoğlu “altılı masada bütün kararlar oybirliğiyle alınacak, bir kişi bile itiraz etse masa dağılır” dedi mi? Dedi
.
Kemal Kılıçdaroğlu Davutoğlu‘nun bu sözünü teyid etti mi? Evet etti.
O halde 1,5 yıldır adayı konuşmayıp (bu talip olunacak kız için 1,5 yıl araştırma yapıp damadın kim olacağını belirlememeye benzer) yumurta kapıya dayandığında “adayımız (olmaz, itiraz ederiz denen) Kemal Kılıçdaroğlu’dur ve bu artık tartışılamaz” dayatması yapılınca Akşener ne yapmalıydı? Daha önce kamuoyuna açıkça deklare ettiği kendi beyanlarını çiğneyerek evet mi demeliydi yoksa o halde ben yokum mu demeliydi?
.
Dün olan bundan ibarettir benim gördüğüm, daha da önemlisi bu pekçok isim tarafından tahmin edilen, mukadder görülen bir durum değil miydi? Muharrem İnce mesela, bu masanın tam da bu gerekçeyle dağılacağını açık ve net bir şekilde ilan etmemiş miydi? hadi Cumhur İttifakının bu konudaki beyanlarını geçelim, çünkü onlar muhalif ama Muharrem İnce CHP’yi içerden bilmiyor mu?
.
Bunlar fal veya astroloji değildi ki, Kılıçdaroğlu’nun adaylığında ısrarcı olması halinde kaçınılmaz sonun böyle olacağı ayan beyan açıktı.
Şşimdi bundan sonra ne olur, millet ittifakının adayı cumhurbaşkanı seçilir mi seçilemez mi bu ayrı bir tartışma konusu fakat şu da aynı şekilde açık; 5+1’li masanın adayı seçildiği takdirde benzer tartışmalar seçimden hemen sonra (altı ay bilemediniz bir yıl içerisinde) yine gerçekleşecektir. Çünkü siyasette iç politikada dış politikada ekonomide tarımda şehircilikte kentleşmede vs ülkenin bunca meselesi içerisinde beşli veya altılı masadaki bütün başkanların oybirliğiyle karar almaları mümkün değildir, de-ğil-dir,  bu olasılık neredeyse %100’e yakındır ama gerçekleştiğinde nasıl bir kaos çıkacak onu kestirmek mümkün değil, çünkü seçilen cumhurbaşkanı resmen ve fiilen yetkili olacak, “siz ne yaparsanız yapın ben yoluma devam ederim” diyebilir (çünkü artık onlara muhtaç değil) veya parlamento aritmetiği buna müsaitse tekrar seçim kararı alınabilir vs. Tabii tüm bunlar millet ittifakı adayının seçimi kazanması halinde meydana gelecek olan olasılıklar, varsayımsal olarak.