LYS'ye girecek öğrencilere Şunları Mutlaka Yapın
LYS sınavına Girecek Öğrencilere Bir Kaç Öneride Bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet Şu Açıklamalara Yer verdi...
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, bu haftasonu uygulanacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) sayılı günler kala öğrencilere dikkat edecekleri konular hakkında uyarılarda bulundu. Adayların soğukkanlılıklarını koruması gerektiğine dikkat çeken Acet, “Adayların son birkaç gün kala çalışma tempolarında, beslenme, uyku düzenlerinde ve kısaca günlük yaşam akışlarında çok fazla değişiklik yapmamalarını öneriyorum. Çünkü sınava kısa süre kala yapılacak olan değişiklikler sınav performansını ve motivasyonunu olumsuz yönde etkiler. Öğrenciler, ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını düşünerek bu sınava girmeliler. Ayrıca şu anda gerçekleşmemiş bir sınavdan duyulan endişe ve gerginlik, sınava gereğinden fazla anlamlar yükleme gibi düşünceler olumsuz kaygılara sebebiyet verecektir” dedi.
Öğrencilerin bilmedikleri konuları sınava birkaç gün kala öğrenme çabası içine girmelerinin çok da anlamlı olmadığını dile getiren Murat Acet, “Öğrenciler, son birkaç gün içinde daha fazla konu çalışmak ve sınav performanslarını arttırmak istiyorlar. Ancak Kapsamlı ve geniş konuların öğrenilmeye çalışılması konunun öğrenilmesini sağlamayacağı gibi, mevcut bilgilerle ilgili kafa karışıklığı yaşanmasına da neden olmaktadır. Bu yüzden bugüne kadar yaptıkları çalışmaları analiz ederek kısa soru çözümleriyle sınava kendilerini hazırlamalılar” diye konuştu.
SINAVI KÖTÜ GEÇEN ÖĞRENCİYE ‘KONTENJAN’ ŞANSI
Sınavda istediği performansı sergileyemeyen öğrencilerin kontenjan şansı olduğunu hatırlatan Acet şunları söyledi: “Öncelikle her ne olursa olsun yaşam devam edecek. Tercih döneminde bizim bugün sınav sonuçları üzerinde çıkaracağımız yorumlardan çok farklı tablolar karşımıza çıkabilir. ‘Bu sene kesinlikle kazanamam, puanım ziyan oldu’ deyip de tercih dönemindeki gelişmelerle yerleşme şansları olan adaylarımız vardı. O yüzden tek başına bir sınav sonucu öğrencinin yerleşmesi için yeterli değil. Artan kontenjanlar ve açılacak yeni bölümler yerleşme konusundaki ihtimalleri arttırıyor. Bu nedenle sınavda elinden gelenin en iyisini yapan öğrenciler, tercih süresini soğukkanlılıkla beklemeli.”
RAHAT ORTAM UYARISI
Ailelere de çeşitli uyarılarda bulunan Murat Acet, özellikle sınava sayılı günler kala öğrencilerin yanında sınav hakkında konuşmak yerine onlar için rahat bir ortam sağlamaları gerektiğini söyledi. Acet, “Aileler, çocuklarının geleceği açısından en güzelini ve iyisini istiyor. Bu en doğal hakları ancak sınav öncesinde koşulsuz destek olmaları gerekiyor. Çünkü öğrenci arkadaşlarımız yıl içindeki bütün emeklerini bu sınav için sarf ettiler. Aileler, öğrencilerin sınava daha rahat ve performanslarını gerçekleştirebilecekleri bir ortam hazırlamalılar” dedi.
SAĞLIK BÖLÜMLERİNİN POPÜLERLİĞİ ARTI
Sağlık sektörüne yapılan yatırımların, öğrenciler arasında sağlıkla ilgili bölümlere olan ilgiyi arttırdığına dikkat çeken Murat Acet, “Son 3-4 yıldır sektörel anlamdaki yatırımlarla doğru orantılı olarak sağlık alanında çok ciddi anlamda popüler bölümler var. Sadece tıp, eczacılık, diş hekimliği, moleküler biyoloji ve genetik değil sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu bünyesinde bulunan iki yıllık ön lisans bölümleri de ciddi anlamda popüler hale geldi” ifadelerini kullandı.