KİLOSU 1.7 MİLYON DOLARA ÇİP SATIYOR
Mikro-Tasarım mikro-elektronik devreler ve sistemleri için tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak amacı ile 2008 yılında ODTÜ Teknopark’ta kurulan Mikrosens ve Mikro-Tasarım şirketleri teknoloji ihracatında ezber bozdu.
Mikro-Tasarım mikro-elektronik devreler ve sistemleri için tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak amacı ile 2008 yılında ODTÜ Teknopark’ta kurulan Mikrosens ve Mikro-Tasarım şirketleri teknoloji ihracatında ezber bozdu. Türk mühendislerince geliştirilen termal görüntüleme çipleri Türkiye nin teknoloji ihracatında ezber bozarak kilosu 1.7 milyon dolara ABD ve Tayvan'a satılıyor.
Bu teknoloji ile 1989 yılında Amerika da doktora yaparken tanışan Dr. Akın, Amerika da öğrendiği bu teknoloji ile vücut içine konulabilecek sinir hücrelerinden kayıt yapabilecek mikro elektrotlar geliştirdi ve bu elektrodlardan gelen sinyalleri işleyerek kablosuz olarak iletebilecek bir çip tasarladı ve üretti. Bu çip, o tarihte ABD de önemli bir yarışmada birincilik ödülü aldı. Doktorasını tamamladıktan sonra bu teknolojiyi 1995 yılında ülkemize getiren Akın, o tarihten buyana MEMS teknolojsi üzerine çalışıyor. 1998 yılında Türkiye nin ilk ve tek çip üretim fabrikası olan TESTAŞ'ı devralarak modern bir teknoloji merkezi olan ODTÜ-MEMS Araştırma ve Uygulama Merkezi haline getirdi. Bugün 1300 m2 alanda faaliyet gösteren ODTÜ MEMS Merkezi, dünyadaki en iyi araştırma laboratuarlarıyla yarışabilecek seviyeye geldi. Bugüne kadar 65 milyon USD'lık proje başarı ile tamamlandı.
Firma, siparişe özel karışık-sinyal entegre devre tasarım servisi sağlıyor ve gelecek ürünler için ‘yükte hafif pahada ağır üretim’ modeli araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıyor. Bugün dünyada 13 milyar doları geçen ve 2019' da 25 milyar dolara ulaşacak MEMS pazarı bulunuyor.
MEMS olarak üzerinde yoğunlaşılan konular; Soğutmasız Kızılötesi Detektörler, İvmeölçer ve Dönüölçerler, RF MEMS Aygıtlar ve Sistemler, BiyoMEMS, Kanser Hücre Taraması, Biyoteröre Karşı Algılayıcı Sistemler ve MEMS Enerji Üreteçleri.
ODTÜ Teknopark’ta faaliyet gösteren Mikrosens ve Mikro-Tasarım firmaları gerçekleştirdikleri ihracatla küresel teknoloji devleri arasına girdi. ODTÜ MikroElektroMekanik Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Akın’ın kurduğu diğer firması Mikrosens ise Türkiye’de “ilk minyatür kızılötesi kamera”yı geliştirdi. Kameranın ilk müşterisi de yine ABD.
İşte bizim kilosu 1.5 dolarlık ihracat ürünü değil böyle kilosu 1.7 milyon dolarlık ihracat ürünlerini desteklememiz ve hızla geliştirmemiz lazım.
Prof. Dr. Tayfun Akın beyi ve firmalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
İlhami Pektaş