İHH Batman Şube Başkanı Hüseyin Şansi “Dünyada 1 milyarı aşkın insan temiz suya erişemiyor”
İnsanı Yardım Vakfı (İHH) Batman Şube Başkanı Hüseyin Şansi, Afrika’nın kırsal kesimlerinde ve Asya’da temiz su sıkıntısı bulunan ülke ve bölgelerde yaşanan su sıkıntılarını anlatarak İHH’nın su kuyuları çalışmalarına anlattı.
İnsanı Yardım Vakfı (İHH) Batman Şube Başkanı Hüseyin Şansi, Afrika’nın kırsal kesimlerinde ve Asya’da temiz su sıkıntısı bulunan ülke ve bölgelerde yaşanan su sıkıntılarını anlatarak İHH’nın su kuyuları çalışmalarına anlattı.
İHH 2002 yılında başlattığı su kuyusu projesi ile 19 ülkede bugüne kadar 4 bin 447 su kuyusunun açılışını yaptığını belirten Şansi, “Geçmişte sömürgeci batı ülkelerinin tarım politikalarına bağlı olarak gittikçe kuraklık ve çölleşmeye mahkûm olan Afrika ülkeleri, bugün ekonomik imkânsızlıklardan ötürü sahip oldukları su kaynaklarını değerlendiremiyorlar. Kronik kuraklık sorununun yanında her yıl bölgesel olarak yaşanan ölümcül kuraklıklar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybediyor, yüzbinlerce hayvan ise telef oluyor. Su kaynakları elde etmek amaçlı baş gösteren kabile savaşları temiz suya ulaşmama nedeniyle oluşan hastalıklar da bölgede susuzluğun yol açtığı diğer sorunlar olarak ortaya çıkıyor. Başta dizanteri olmak üzere temiz su yokluğuna bağlı birçok hastalık nedeniyle her sene on binlerce Afrikalı hayatını kaybediyor.” dedi.
“Her yıl 3 buçuk milyon kişi içme suyu için hayatını kaybediyor”
Genellikle Afrika’nın kırsal kesimlerinde ve Asya’da temiz su sıkıntısı bulunan ülke ve bölgelerde su kuyuları açıldığını ifade eden Şansi, “13 yıldır sürdürülen su kuyusu projesi ile her bir su kuyusu açıldıktan sonra çıkan su, bütün sağlık taramalarından geçirilerek halkın kullanımına sunuluyor. İstatistiklere göre dünyada 1 milyarı aşkın insan temiz suya erişemiyor. Her yıl 3 buçuk milyon kişi, su kanyaklı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Bunun yüzde 98’i gelişmekte olan ülkelerde vuku buluyor.” diye belirtti.
Açıklamanın devamında ise Şansi şunları kaydetti: “Dünyada her gün 4 bin 900, her yıl ise yaklaşık 2 milyon çocuk kirli sulardan ve sağlıksız koşullardan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle ölüyor. 2025 yılında 3 milyar kişinin su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. İHH’nın su kullanımı ve susuzluğa bağlı ölümcül hastalık ya da sosyal soruların önüne geçmeyi amaçlıyor.”(M. Sait Çelik – İLKHA)