Her yüz çiften 22’si boşanıyor
Türkiye’de son yıllarda boşanma oranlarının yüzde 20’yi aştığına dikkat çeken uzmanlar, sorunlarını aşmakta zorlanan çiftlerin mutlaka uzman desteği almasını öneriyor.
Türkiye’de son yıllarda boşanma oranlarının yüzde 20’yi aştığına dikkat çeken uzmanlar, sorunlarını aşmakta zorlanan çiftlerin mutlaka uzman desteği almasını öneriyor.
Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) son 16 yılda boşanma oranlarının giderek arttığını ve geçtiğimiz yıl içerisinde evli her 100 çiftten 22’sinin boşandığını açıkladı.
Son yıllardaki boşanma oranlarında gözlenen artışa dikkat çeken Aile Terapileri ve Terapistleri Derneği (TERAPİDER) Genel Başkanı Uz. Dr. Taner Canatar, her evlilikte zaman zaman problemler yaşanabileceğini, böyle durumlarda mutlaka uzman desteği alınması gerektiğini belirtti.
Boşanma öncesi mutlaka Aile ve Evlilik Terapisi desteği alınması gerektiğini ifade eden Canatar, her evlilikte zaman zaman tartışma, fikir ayrılıkları ve bunlardan kaynaklanan problemler olabileceğini belirtti. Uyumsuzluk, güvensizlik, öfke kontrol bozukluğu ve diyalog zayıflığından kaynaklanan bazı sorunların evliliğin devamını sorgulamaya kadar gidebildiğini dile getiren Canatar, “Oysa bu olumsuz süreci durdurmak mümkün. Çiftler bunu bazen kendi çabalarıyla başarabilseler de, bazen bir aile ve evlilik terapistinden destek almaları gerekir.” dedi.
Evlilik terapilerinde genel amacın, eşler arasındaki sorunları giderecek çözümler üretmek olduğunu ifade eden Canatar, “Hiçbir evlilik mükemmel ve sorunsuz değildir. İster severek ister görücü usulüyle evlensinler, hemen hemen her çift evliliği boyunca zaman zaman yardıma ihtiyaç duyabilir.” diye belirtti.
Boşanmaların eşlerden çok çocukları da olumsuz etkilediğini belirten Canatar, “Ortada bir çocuk olduğunda ise aile ve evlilik sorunları için yardım almak çok daha önem kazanabiliyor. Eşlerin, sağlıklı gitmeyen evlilikler için yardım almamaları hatta bunu evlilik sürecinde yaşanılması kaçınılmaz doğal bir süreç gibi algılamaları, sadece kendi yaşantılarını değil; onlarla birlikte büyüyen çocukları da etkileyebildiği için gelecek nesillerin evlilikten kaçınmalarına da yol açabiliyor.” uyarısında bulundu. (İLKHA)