Mustafa Cemal TOMAR
HAYAT BİLGİSİ DERSİNİ NASIL İŞLEDİM?
HAYAT BİLGİSİ DERSİNİ NASIL İŞLEDİM?
Derse ilk girdiğimde çocuklara bazen " günaydın" bazen de "esselamu aleyküm" diyerek derse başlarım. Amacım selâmlaşmaya öğrencileri alıştırmaktır.
Bu sabah derse girdiğimde " esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu" şeklinde selâm verdim. Bu şekilde verilen selâma "ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatuhu" şeklinde karşılık verilmesi gerektiğini ifade ettim. Bu şekilde selâmlaşmak hem selâm verene hem de selâm alana otuz sevap kazanacağı bilgisini verdim.
Sonra öğrencilere hitaben:
"Gelin hep beraber otuzar sevap kazanalım" diyerek karşılıklı selamlaştık. Bazı öğrencilerin düzgün bir şekilde selâmlaşmayı öğrendiklerini görünce sevindim.
Dünyada her ulus kendine göre selamlaşma şekilleri vardır. Bizde de vardır farklı selâmlaşma şekilleri diyerek hatırlatmalarda bulundum. Sabahleyin en çok kullandığımız selâmlaşma şeklinin " günaydın" olduğunu belirttim. Sonra en güzel selâmlaşma şeklinin "selam verip almak" olduğunu ifade ettim.
Sınıfta, bunun sebebi nedir sorusu ile karşılaştım. Bu sorudan çok hoşnut oldum.
Nasrettin Hoca' ya atfedilen bir anekdotla cevap verdim.
Nasıl mı?
Bir gün sınıfta öğretmen öğrencilere; günaydın ile selâm arasında ne fark var? diye sormuş.
Çocuklar cevap veremeyince, öğretmen; "araştırın gelin" demiş.
Öğrencilerden bir kaç tanesinin aklına Nasrettin Hoca gelmiş. Hoca'nın yanına gitmeye karar vermişler. Çocuklar Hoca' nın evine gittiklerinde Hoca eşek üzerinde bir yerden geldiğini görmüşler.
Hoca, eşekten inince selâm vermişler ve soruyu hocaya yöneltmişler.
Hoca, anlatmaya başlamış:
" Günaydın demek günün hava raporunu vermek demektir. Oysa ki selâm; Allah Teâlâ'nın rahmeti, selâmeti, bereketi üzerinize olsun demektir. Diğer bir ifade ile, selâmette, güvende olun, hiç bir zarar size dokunmasın, ömrünüz rızkınız geniş olsun, Rabbimizin koruması, sevgisi, merhameti üzerinize olsun demektir" demiş Nasrettin Hoca.
Yani "dünya kadar fark var" demiş.
Çocuğun biri;
"Sabahleyin günaydın demekle birbirimize hava raporu mu veriyoruz öğretmenim" diye sordu.
Ben de konuya açıklık getirdim.
Her gün 1.2.3. sınıflarda genellikle Hayat Bilgisi dersi olur. Hayat bilgisinin konuları geniştir. Sadece kitabın içindeki konulardan ibaret değildir. Öğretmen gündem dışı konulara da girebilir.
Selâm vermenin önemini böyle anlatınca çocukların çok hoşuna gitti.
Selamın önemi ile ilgili Ayet-i Kerimeler ve Hadis-i Şerif'er sunalım.
"Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selâmla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır." (Nisâ Sûresi 86)
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız. ”
Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i:
“Ey insanlar! Selâmı yayınız, yemek yediriniz, akrabalarınızla alâkanızı ve onlara yardımınızı devam ettiriniz. İnsanlar uyurken siz namaz kılınız. Bu sayede selâmetle cennete girersiniz” buyururken işittim.
Hayat Bilgisi dersinde okulda öğretilmesi gereken değerlerden selâmın mahiyetini ve anlamını işledik..Ders işleyişiimiz faydalı olduğuna inanıyorum. Öğretmenlerimiz bu değeri önemsemeliler. Gerçekten Allah Teâlâ' nın selâmı yerine geçebilecek başka bir selam yoktur, olamaz.
Selâmlaşalım, kaynaşalım, aramızdaki bağları selam bağıyla bağlayalım. Selâm sayesinde birbirimize karşı güvenimiz artsın. Küçük yaşta selâm vermeye başlayalım. Selâmla birleşelim, selâmla ayrılalım. O zaman Allah Teâlâ 'nın izniyle hiç kimse bizim beraberliği bozamaz. Hepmiz birimiz, birimiz hepimiziz. Selâm ve dua ile...
20.11.2024