GÜNEŞ IŞINLARININ ÜLKEYİ TERK ETMESİYLE KIŞ DEPRESYONU...

GÜNEŞ IŞINLARININ ÜLKEYİ TERK ETMESİYLE KIŞ DEPRESYONU...

Yaşanılan coğrafyadaki güneş ışınlarının artık ülkeyi terk etmesiyle birlikte uyku hormonunun artması ve mutluluk hormonunun azalmasıyla karakterize bir durum.

Yazın aydınlık, sıcak ve neşeli günleri geride kalırken, uzmanlar kış aylarında fiziksel ve sosyal şartların insanların depresif hissetmesine zemin hazırladığına dikkat çekiyor.

Medicana Konya Hastanesi doktorlarından Uzman Psikolog Işıl Yenikaynak, kış depresyonunu, “Kış mevsimine özgü duygu durumunda olumsuz gelişmeler ve enerji kaybıyla karakterize bir durum” olarak tanımlarken bu durumu tetikleyen birçok sebeplerin olduğuna dikkat çekti. Ülkede kış aylarının gelmesiyle insanlarda kış depresyonunun baş gösterdiğini ifade eden Işıl Yenikaynak, “Yaşanılan coğrafyadaki güneş ışınlarının artık ülkeyi terk etmesiyle birlikte uyku hormonunun artması ve mutluluk hormonunun azalmasıyla karakterize bir durum. Bu da yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, enerji kaybı, fazla uyuma isteği, sosyal ilişkilerde azalmaya neden olan hayattan zevk alamama, karamsar düşüncelerin gelmesiyle bize belirtisini koyduran kış mevsimine özgü bir durum” dedi.
“DEPRESYONA YATKINLIK KIŞ DEPRESYONUNU TETİKLİYOR”
İnsanların depresyona yatkınlığının kış depresyonuna neden olabildiğini anlatan Yeşilkaynak, “Ancak kış depresyonu diyebilmemiz için sadece kış mevsiminde daha yoğun olarak hissedilmesi ve mevsime adaptasyon süresiyle beraber kısa sürmesi gerekiyor. Eğer depresyon bir aydan fazla uzun sürmeye başlarsa artık kronik bir depresyon halini almış demektir. Bu durumda bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak gerekir” diye konuştu.
“KIŞ DEPRESYONUNU ÖNLEMEK İÇİN GÜNEŞ IŞIĞINDAN BOL FAYDALANMAK GEREKİYOR”
Kış depresyonunu önlemek için güneş ışığından bol bol faydalanmak gerektiğinin altını çizen Yeşilkaynak, sözlerini şöyle tamamladı: “Onun dışında düzenli egzersiz, kafein ve karbonhidrattan uzak durulmalı. Bunun yerine daha çok protein ve sebze ağırlıklı bir yeme biçimine geçmek önemli. Sosyal aktiviteyi arttırmak bu duygusal durumun aşılmasında arkadaş ve çevre desteğinin oldukça önemi olduğunu görüyoruz. Biz ruh sağlığı uzmanları ise genelde fototerapi denilen bir ışık tedavisiyle beraber gün ışığına yatkın bir ışıkla sabah saatlerinde yaklaşık 30 dakikalık gün ışığına maruz bırakıyoruz. Onun üzerine psikoterapiler ve antidepresan ilaçla birlikte yaşanılan bu dönemsel duygu bozukluğunun kroniğe dönmeden kişiyi rahatlatmak aynı zamanda yaşam kalitesini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.