Ertesi Gün Hapı Kullanımı Orucu Bozar Mı?

Ertesi Gün Hapı Kullanımı Orucu Bozar Mı?

Kadınların gebe kalmamak adına merak ettiği konulardan bir tanesi olan ertesi gün hapı kullanımı orucu bozar mı? İşte detaylar...

Ertesi gün hapı, yüksek oranda progesteron hormonu içeren ertesi gün hapları, korunmasız olarak girilen cinsel ilişki hemen sonra, planlanmamış gebeliklerin oluşumunu engellemek için hanımlar tarafından ağızdan alınan bir ilaçtır.

İlaç muhteviyatında yer alan yüksek düzeyde progesteron hormonu, kadın yumurtasının erkek üreme hücresi sperm tarafınca döllenme ihtimalini azaltmasının yanı sıra, döllenen yumurtanın da uterusa tutunmasını engelleyerek, gebelik oluşumunu engeller.

Doğum denetim ilaçlarının aksine, ertesi gün hapı tertipli kullanım gerektirmez ve gebelik istenmeyen ilişki hemen sonra bir yahut iki doz olarak kullanılır. Bu nedenle bir doğum denetim yöntemi olarak idraklanmaması gereken ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki, kondom yırtılması gibi beklenmedik durumlarda kullanılmalıdır.

Cinsel ilişki sonrasında gebeliği engelleme şansı, ilacın ne kadar erken kullanıldığıyla da bağlantılı olan doğum kontrol hapları, ilişki sonrası 5. Günde alındığında tesir etmeyebilir.

Ertesi gün hapı, korunmasız ilişki sonrasındaki ilk 24 saatte alındığında, planlanmamış gebelik oluşumlarının ortalama olarak %98'ini engeller.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını önleme konusunda ise hiçbir koruyucu etkisi bulunmayan ertesi gün haplarının yalnızca beklenmedik durumlarda gebeliği önlemek amacıyla kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Ertesi gün hapı iyi mi kullanılır sorusunu yanıtlamadan önce ertesi gün hapı nedir bunu iyi anlamak gerekir.

Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapı, eczanelerde reçetesiz olarak satılan yüksek progesteron hormonu içerikli bir ilaçtır. Gebeliğin planlanmadığı zamanlarda korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesinin ardından kullanıldığında gebelik oluşumunu engelleme mevzusunda etkilidir.

Ertesi gün hapının, isminden dolayı cinsel ilişkiden sonraki gün kullanılması gerektiği sanılsa da gebelik ihtimali söz konusu olan ilişki ondan sonra ne kadar çabuk alınırsa o denli etkilidir.

İlişki sonrası ilk 12 saat içinde alındığında olası gebeliği engelleme ihtimali %90 yöreındayken, ikinci gün alındığında bu oran %75'e geriler. 5. Günün nihayetinde ise tesir etmeyeceği kabul edilir.

Acil korunma yöntemi olarak düşünülmesi ihtiyaç duyulan bu ilaçlar, gebeliği kati olarak engellemediği için doğum kontrol yöntemi olarak kabul görmez.

Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinden hiçbirinin uygulanmadığı durumlarda yalnızca cinsel ilişki daha sonra geçici olarak, âdet döngüsünün herhangi bir süreında kullanılabilir. Âdet dönemi içinde gebelik ihtimalinin en yüksek olduğu ovulasyon veya farklı bir deyişle yumurtlama döneminde bile alındığında, içeriğindeki yüksek progesteron hormonu yumurtanın sperm tarafından döllenmesini güçleştirir.

Yumurta, ilaç alınana kadar döllenmiş olsa dahi döllenen yumurta, rahme tutunamaz. Böylece gebelik oluşumu engellenmiş olur.

Bir doğum denetim yöntemi olmayan sadece korunmasız ilişki sonrasında gebelik oluşumunu yüksek oranda engellemiş olan ertesi gün hapının kullanımı, korunmanın unutulduğu ve kondom yırtılması benzer biçimde beklenmedik durumlarla sınırlandırılmalıdır.

Doğum kontrol yöntemi benzer biçimde idraklanarak tertipli kullanıldığında bir çok yan etkiye yol açabilen ertesi gün hapının uzun süreli kullanılması kesinlikle önerilmez.

Eczanelerde tablet hâlinde satılan ilaçların kullanım dozları markalar içinde değişiklık gösterebilir. Bazı ilaçlar tek kullanım ile tesir ederken bazılarının iki defa veya iki doz kullanılması gerekebilir. Bu yüzden ilaç alındığında eczacıya danışılmalı ve ilaç prospektüsü ne olursa olsun dikkatle okunmalıdır.

Ertesi gün haplarının cinsel hastalıklara karşı koruma sağlamadığı da unutulmamalıdır. Ferdin etken ve tertipli bir cinsel hayata sahip olması ve gebelik planlamaması durumunda ertesi gün hapı kullanımı yerine doğum kontrol yöntemlerini kullanması önerilir.

Ertesi gün hapı iyi mi kullanılır?

Doğum denetim yöntemlerinin uygulanmadığı zamanlarda, korunmasız ve gebelik ihtimali bulunan cinsel ilişkilerden sonra kullanılması gereken ertesi gün hapı, cinsel birlikteliğin ardından ne kadar çabuk alınırsa, gebeliği önlemede o kadar başarılıdır.

Sanılanın aksine ertesi gün hapı, cinsel ilişkiden sonraki gün alınmak zorunda değildir. İlişki hemen sonra 5. Güne kadar alınabilen ilacın gebeliği engelleme şansı ne süre alındığı ile direkt bağlantılıdır.

İlk 24 saat içinde alınan ilaç, gebeliği önlemede %98 oranında etkiliyken bu oran 48. Saatte %75'e geriler. Bu yüzden ertesi gün hapı, korunmasız olarak girilen cinsel ilişki hemen sonra mümkün olan en kısa sürede oral yoldan alınmalıdır.

Eczaneden alınan ilaç, prospektüsü dikkatlice okunduktan sonrasında, prospektüste açıklandıği dozda kullanılmalıdır. Ella hapı fiyatı sürekli olarak değişkenlik göstermektedir. Bunun sebebi ilaç markaları arasında kullanım değişiklıkları bulunmasıdır.

Bazı ilaçlar ilişki daha sonra tek hap olarak kullanılırken, bazıları iki doz olarak kullanıldığında etkilidir.

Ertesi gün hapı iyi mi koruma sağlar?

Korunmasız cinsel ilişkinin ardından mümkün olan en kısa sürede alınması ihtiyaç duyulan ertesi gün hapı, beklenmedik gebelik oluşumunu içeriğindeki progesteron hormonu sayesinde engeller.

Gebelik oluşumu için sperm hücresinin, hanım üreme sistemi organlarından biri olan fallop tüplerine geldiğinde burada hazır bekleyen yumurtayı döllemesi gerekir.

Hanım vücudunda ortalama 2 gün kadar canlı kalabilen sperm hücresi, fallop tüplerine ulaştıktan sonraki 2 gün içinde yumurtlama olması durumunda da yumurtayı dölleyerek gebeliği oluşturabilir.

Sadece korunmasız cinsel ilişki sonrasında alınan ertesi gün hapı, ihtiva ettiği yüksek miktardaki hormonlar yardımıyla yumurtlamayı geciktirir.

Yumurta, fallop tüplerinde sperm tarafınca döllenmiş olsa bile, ertesi gün hapı kullanımı ile beraber embriyonun rahme tutunmasına olanak tanıdıkları olan rahim içi duvarının kalınlaşmasını engelleyerek gebelik oluşumunun önüne geçer.

Ertesi gün hapının yan etkileri nedir?

Ertesi gün hapı, planlanmamış gebeliklerin oluşumunu engelleme mevzusunda oldukca etkilidir. Korunmasız olarak girilen birlikteliğin derhal peşinden alındığında maksimum koruma sağlayan ilacın başarı oranı, cinsel ilişki üzerinden süre geçtikçe düşer.

Gebeliği engellemek için yüksek dozda progesteron hormonu içeren ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemi şeklinde kullanıldığında bir çok yan etkiye yol açabilir.

Ek olarak tek kullanımda dahi âdet düzensizliği, bulantı ve kusma şeklinde semptomların görülmesine sebep olabilir. İlaç alındıktan sonrasında ilk 3 saatte kişinin kusması durumunda, ilacın koruyucu tesiri kalmayacağından ilaç yeniden kullanılmalıdır.

İlaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerin devam etmesi durumunda ise en yakın sıhhat kurumuna başvurulmalıdır. Ertesi gün hapı içeriğindeki yüksek miktardaki hormon ve hormon kullanımına bağlı olarak görülen yan etkilerden dolayı bir aylık vakit diliminde bir kereden fazla kullanılmamalıdır.

Aynı ay içinde birden fazla korunmasız ilişkiye girilmesi durumunda yahut uzun vadeli ertesi gün hapı kullanıma bağlı olarak ferdin hormonal düzeni alt üst olabilir.

Vücutta yer alan tüm sistemlerin haberleşmesini ve bir uyum içinde çalışmasını sağlayan hormonlardaki düzensizlik pek çok sağlık problemine yol açabileceği şeklinde ilacın uzun süreli kullanımına bağlı olarak ertesi gün hapı zararları olarak bilinen, âdet düzeninin bozulmasına, kalp damar hastalıklarına ve kanser türlerinin oluşumuna da neden olabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.