Doğan Medyasına Kötü Haber Türksat 4B'den Sinyal Alındı

Doğan Medyasına Kötü Haber Türksat 4B'den Sinyal Alındı

Uydu filosu kurmak için kesintisiz çalışan Türkiye, dev bir adım daha attı. Haberleşme uydusu 4B, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Milli keşif uydusu Göktürk-2 ve haberleşme uydusu 4A'yı uzaya gönderen Türksat, ilk yerli uydu olma ...

Uydu filosu kurmak için kesintisiz çalışan Türkiye, dev bir adım daha attı. Haberleşme uydusu 4B, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Milli keşif uydusu Göktürk-2 ve haberleşme uydusu 4A'yı uzaya gönderen Türksat, ilk yerli uydu olma özelliği taşıyan 6A için de çalışmalarını sürdürüyor. 2019'da uzayda filo kurmayı hedefleyen Türkiye, 6A'nın fırlatılmasıyla kendi uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek.

İlk sinyal saat 09:01'de alındı

Türk mühendislerin üretim sürecinde yer aldığı 4B uydusunun görevi, 4A'nın ardından haberleşme servisine destek vermek. Bu özelliğiyle 4B'nin, Türkiye'ye uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlaması hedefleniyor. Türkiye saati ile 23.40'ta fırlatılan 4B uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 09.01'de İtalya'nın Fucino yer istasyonundan alındığı bildirildi.

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, Türksat 4B uydusunun fırlatılmadan 5 dakika 47 saniye sonra atmosferden çıktığını söyledi.

Uydunun 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrıldığını ifade eden Gül, "Uydunun 9 saat 13 dakika sonra Breeze-M'den başarıyla ayrılması ve ilk sinyalin alınması uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başladı. 6 gün sonra uydu, 50 derece doğru boylamındaki yörüngesine yerleşecek" diye konuştu.

Türksat 4B uydusu fırlatıldı 391Türksat 4B uydusu fırlatıldı

Türkiye'nin 50 derecede görev yapacak ilk uydusu olan Türksat 4B, fırlatmanın ardından 50 derece Doğu yörüngesinde teslim alınacak.Yörüngeye yerleştirme ve yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından Aralık ayında işletmeye alınacak olan Türksat 4B uydusu, Ka-Bant üzerinden internet erişimi için kullanılacak.Yeni uydunun kapsama alanı, Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetleri kuşatacak. Aynı zamanda uydunun uzaya gönderilmesiyle birlikte hem ülkemizin TV yayın kapasitesi artacak, hem de uydu üzerinden internet kullanımı yaygınlaşacak.Başbakan Davutoğlu'ndan ilk yorumBaşbakan Davutoğlu, 4B'ye ilişkin olarak açıklamalarda bulundu:"Eskiden imkanlarımız sınırlıydı. Şimdi uzaya kendi imkanlarımızla uydu fırlatıyoruz. Stratejik olarak güç kazanıyoruz. Çok daha ucuz iletişim ortamlarına kavuşacağız. Türkiye'nin coğrafi koşulları nedeniyle de önemli bir boşluğu dolduracak. Kapsamı alanı da çok büyük bir alana yayılacak. Engellemek istedikleri Türkiye bu. Bunlar daha başlangıç."Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Türksat 4B haberleşme uydusunun uzaya fırlatılmasıyla ilgili olarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ka-Bant ile uydudan sağlanan internetin hızında artış sağlanacağını bildiren Bakan Bilgin, “Türksat 4B uydusunda yer alan Ka-Bant ile daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak" dedi.Bakan Bilgin, uydunun Ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyon kanallarının canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacağını ifade ederek şunları söyledi:“Türksat 3A, Türksat 4A haberleşme uyduları üzerinde veri haberleşmesi ve canlı yayın geçişleri için ayrılan kapasite Türksat 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece Doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilebilecek."UYDUNUZ ÖZELLİKLERİKu, Ka ve C frekans bantlarında aktarıcılara sahip olan Türksat 4B uydusu, 12 adet Ka bant spot kapsama alanında daha ucuz internet hizmeti verecek. Uydu, televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığında, 9 kilowatt elektrik enerjisi gücüne sahip uydunun manevra ömrü 30 yıl.Türksat 4A ve 4B uydu projeleri kapsamında düzenlenen teknoloji transfer amaçlı Doğrudan Katılım Programı ile Türk mühendisler,uydu entegrasyon ve test sertifikalarını aldı. 

Türksat 4B uydusu sayesinde Ka band ile uydudan daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak. Uydu ayrıca 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi ile 792 Mhz Ka frekans band kapasitesine sahip olacak. Bunun da yaygın olarak televizyon kanallarının canlı yayın geçişlerinde kullanılması hedefleniyor. Aralık ayında ticari faaliyete başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

Sırada 6A var

Türkiye adına halen uzayda bulunan milli keşif uydusu Göktürk-2'nin yanı sıra Türksat 2A, 3A, 4A uyduları da görev yapıyor. 4B uydusunun ardından sırada 5A, 6A ve 7A uydularını da uzaya göndermek var. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye 15 Aralık 2014'te ilk yerli haberleşme uydusu 6A'yı üretmek üzere imza atmıştı. Çalışmaları halen süren 6A, Türkiye'yi bu alanda üretici ülkeler listesine yükseltecek. 3A uydusu üretilirken Fransa'ya, 4A sürecinde deJaponya'ya giden Türk mühendisler, şimdi de 6A için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye 2019'a kadar uzayda bir uydu filosu kurmayı hedefliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.