Mezhep İmamımız Maturidi ( ö. 944) Dinin Kaynağı hakkında Sahabeden itibaren İslam alimlerinin görüşlerini Te'vilat adlı tefsirinde naklediyor.. İslam uleması, Aydınlanma döneminde ilk olarak başlayıp XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde itibaren yoğunlaşarak odaklanan Batılı modern din bilimcilerden 1200 sene önce konuyu tartışmışlar..
a. Ebu Musa el Eş'ari ve İbn Abbas gibi bazı sahabelere göre ilk toplum kafir idi. İtalyan dinler tarihçisi Raffele Pettazzoni ( ö.1959) bu görüşü teorik hale getirecektir. Herşeyi bilen tanrı öğretisine göre tevhide meyilli bireylerden farklı olarak politeist karakterdeki toplumlar kafirdir ve din kurucuları bireysel olarak oraya gelip devrim yaparlar.
b.Abdullah b. Mesud'a göre Nuh ile beraber insanlık toplum olarak Mümin idi ve daha sonra bozuldular. Katolik Rahip din bilimcisi Wilhelm Schmidt (ö.1953) bu görüşü XIX.yuzyilda urmonoteismus teorisi olarak ortaya koyacaktır.
c. Tıpkı Ebu Hanife gibi İmam Maturidi de eklektik bir yol izleyerek insanların diğer canlılar gibi türlere ve etnik yapılara ayrildiklarini insan toplumlarında her daim mümin ve kâfirlerin bulundugunu Allah'ın bir toplumu velisiz ve peygambersiz bırakmadığını açıklamaktadır.. (Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi benim Evrimci Politeizm Devrimci Monoteizm adlı çalışmamda bulunmaktadır.)