Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

BİLİM İNSANLARINDAN ALINTILAR

BİLİM İNSANLARINDAN ALINTILAR

Prof. Dr. Aziz Sancar bir konuşmasında son 500 yılda müslümanlar islâm ve bilim adına bir şey yapmadıklarını ifade etti.

Prof. İsmail Hakkı Aydın ise Aziz Hoca' nın bu konuda inisiyatif gösterdiğini ifade ederek, 500 yılı 1.000 yıla çıkardı. Hoca, Merhum Elmalı Hamdi Yazır'ın yazmış olduğu tefsiri okuyup inceleyerek 200'ün üzerinde bu memlekette tefsir profesörleri olduğunu belirtti. Sözkonusu profesörler " kiile, kaale" fiillerini kullanarak nakilcilik yaptıklarını, "ekuulu" ile başlayan bir cümle kuramadıklarını, dolayısıyla bilim ve tefsir konusuna hiç bir şey katmadıkları konusuna vurgu yaptı. Hoca, Kur'anı kerim Fatır Suresi'nin 13. Ayet-i Kerime'sinde Cenab-ı Hâk; "Allah, geceyi gündüze katar, gündüzü geceye katar; belirli bir süre içinde hareket eden güneş ve ayı buyruk altına almıştır. İşte bu, Rabbiniz olan Allah'tır, hükümranlık O'nundur. O'nu bırakıp taptıklarınız, bir çekirdek kabuğuna bile sahip değillerdir" .buyurduğunu hatırlattı. Bu Ayet-i Celile'de geçen çekirdek kelimesinden "kabak çekirdeği mi, elma-armut çekirdeği mi kastedilmiş, hiç araştırılmamıştır. Araştırma yapıldığında "hücrenin çekirdeği" anlamıma geldiği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bilimin ışık hızıyla mesafe aldığı yerde eski tefsir kitapları ile iktiva etmek, geri kalmışlığın sonucudur. Bilim Rabbimizin ilmine vukufiyeti ihtiva eder. Bize yeni ufuk pencereleri açar. Bu pencerelerden tekrar tekrar ayetlere bakmak gerekmez mi?

Burada "çekirdek örneği" bir misaldir. "Yerin derinliklerinde size ihsan ettiğimiz rızıklara" işaret eden ayetler vardır. Yerin derinliklerindeki kaynaklar küffarların elindedir.

Prof. Dr. Mehmet Okuyan da "çekirdek" ve Fatır Süresi 13. Ayet ile ilgili benzer ayetleri bize hatırlatıyor. Benzer ayetlere bakmak isteyenlere hatırlatıyorum.

Benzer Ayetler: Âl-i İmrân 3:27; Hacc 22:61; Lokmân 31:29; Hadîd 57:6 Benzer mesajlar: Ra‘d 13:2; Lokmân 31:29; Zümer 39:5.

Daha önce bir yazımda "Peruklu Âlimler" başlığı taşıyan bir yazı yazmıştım. Peruklu âlimlerin en önemli özelliği var olan bilgileri bir yerden alıp başka bir yere aktarmaktır. Yani işleri başkasının peruğunu alıp kafalarına geçirmektir. " Efelâ te'kiluun, efelâ tenzuruun... gibi ayetleri hiç kullanmazlar Yani, bakmaz, akletmez misiniz? Yahu hep başkasının sürdüğü araca yolcu olarak binmek durumunda mısınız? Direksiyonun başına geçmeye ehilsem neden aracı sürmeme müdahale ediliyor? Daha onlarca soru...Babıâli yokuşunun yollarını yalama hadisesi maalesef her bilim dalına sarkmış durumdadır. Bunca kitap karıştıranlar, az kitap karıştırıp ün salanların yollarına revan olmuşlar, asırlarca böyle devam ediyor.

Sözünü ettiğim bu profesörleri kısaca tanıyalım:

Aziz Sancar kimdir?

Mardin'in Savur ilçesinde 1946'da dünyaya gelen Sancar, eğitimi olmayan ailesinin 8 çocuğundan biriydi. Çocuklarının eğitimine önem veren ailesi sayesinde üniversiteye kadar Mardin'de okudu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde lisans eğitimini tamamladıktan sonra ABD'ye lisansüstü eğitim için giden Sancar, doktora derecesini Teksas Üniversitesinden Moleküler Biyoloji alanında aldı. Sancar, DNA tamiri ve hücre döngüsü gibi alanlarda uzmanlaştı, 2015'te DNA tamiri ile ilgili Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile beraber kimya dalında Nobel Ödülü'nü kazandı. Aynı zamanda dini hassasiyetleri bağlamında duyarlı olan bir şahsiyettir.

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın Kimdir?

Bilim Adamı, Beyin Cerrahı, Düşünür, Edib, Şair, Güftekâr, Mûsıkîşinas, Teolog, Flozof, Hattat. İsmail Hakkı Aydın, 1954 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokulu Maçka’da, Orta ve Lise tahsilini Trabzon’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Beyin Cerrahisi Kürsüsünde asistanlığa başladı. Bilahare İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kürsüsü’nde ihtisasına devam ettikten sonra, Zürich Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği’nde, Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil’in yanında, Beyin Cerrahisi İhtisas Tezini ve mikronöroşirürji çalışmalarını tamamladı. Zürich Mikronöroşirürji Araştırma Merkezi’nde, Instraktör olarak görev yaptı ve aynı zamanda, serebro-vasküler mikro-cerrahi alanlarında araştırmalarda bulundu.

1984 Yılı sonunda yurda dönerek, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanlığı’na atandı. 1985’de, Türkiye’de ilk olarak, “Ameliyatları Uzaktan Eşzamanlı İzleme ve Kayıt Sistemi”ni ve Mikronöroşirurji Araştırma Laboratuarını kurdu. 1988’de, beyin-damar tıkanıklıklarının operasyonlarında kullanılan ve dünyada ilk defa kendi adı ile literatüre geçen yeni bir ameliyat tekniği geliştirmesi sebebi ile, 1990 yılında TÜBİTAK ödülü aldı ve zamanın Cumhurbaşkanı tarafından taltif edildi. Beyin kanamaları ve anevrizmaların cerrahi tedavisinde yaptığı uluslararası araştırma ve katkılarından dolayı, 1991 yılında, A.B.D.de, Congress of Neurological Surgeons’un INTERNATIONAL FELLOW’u ve F.C.N.S. unvanı ile ödüllendirildi. Aynı yıl, REKTÖRLÜK ve DEKANLIK tarafından da ödüllendirildi. Bu derece farklı alanlarda ihtisas sahibi olan bilim insanına doğrusu rastlamadım. Trabzonlu oluşu ayrıca beni mutlu ediyor. YouTube ve TV proğramlarına zaman zaman çıkan İsmail Hakkı Aydın hocayı dinlemenizi tavsiye ederim.

Prof. Dr. Mehmet Okuyan Kimdir?

Akademisyen, İlahiyat Profesörü, Tefsirci, Araştırmacı Yazar, Televizyon programı sunucusu. 1965, Çaykara / Trabzon doğumlu. İlköğrenimini Çaykara’da, ortaöğrenimini Trabzon’un Hayrat ilçesinde tamamladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1987) mezunu. Aynı fakültede Tefsir Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak (1988) göreve başladı. Yüksek lisansını “Yirminci Asrın İlk Yarısındaki Türk Müfessirleri” başlıklı tezi ile (1990) aynı yerde, doktorasını “Necmuddin Daye ve Tasavvufi Tefsiri” başlıklı tezi ile (1994) Ondokuz Mayıs Üniversitesi SBE’de tamamladı. Aynı fakültede yardımcı doçent (1994) ve doçent (2002) olarak görev yaptı. 2008’de profesörlük ünvanını aldı.

Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Ondokuz Mayıs Üniviversitesinde Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Temel İslam Bilimleri Tefsir Usülü ve Tarihi Bilim Dalı Başkanlığı, Temel İslam Bilimler Bölüm Bşk. Yardımcılığı ve Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Okuyan’ın makaleleri İlmî Araştırmalar, İslâmî Araştırmalar adlı dergilerde yayımlandı. TDV İslâm Ansiklopedisinde madde yazarlığı yaptı.

Halen OMÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliğine devam etmektedir. Ramazan günleri ağırlıklı olmak üzere çeşitli televizyon kanallarında dini programlar hazırlayıp sunmaktadır.

Ülkemizde her alanda kıymetli bilim insanları yetişmiştir. Bunları tanımak ve sahip çıkmak başta devletimizin ve ardından hepimizin görevi olmalıdır. Saygılarımla....

05.01.2025

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.