Bayramda sağlığınızdan olmayın
Kurban Bayramı’nda et tüketiminin kronik hastalıkları olanlarda önemli sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, hastaların bayram sürecinde dikkat etmeleri eti mümkün olduğunca kısıtlamaları konusunda uyardı.
Kurban Bayramı’nda et tüketiminin kronik hastalıkları olanlarda önemli sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, hastaların bayram sürecinde dikkat etmeleri eti mümkün olduğunca kısıtlamaları konusunda uyardı.
Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasının sindirim sorunlarının yanı sıra; karaciğer, böbrek, gut, tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları olanlarda önemli sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunan Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Gürkan Yurteri, Kurban Bayramı’nda kronik rahatsızlığı olanların et tüketiminde dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Yeterli miktarda et vücut için gerekli
Vücudun yapı taşlarından biri olan proteinin ana kaynağının et olduğunu ve etin, sağlık için mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Yurteri, ancak aşırı miktarda etin, sağlıklı bireyler için bile zararlı olabileceğinin unutulmaması gerektiğini de söyledi.
Dr. Yurteri, “Lifli besinlerden yoksun ve etin ağırlıkta olduğu bir beslenme şekli, özellikle sindirim sorunu olan kişilerde hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle etin sebzelerle birlikte ölçülü tüketilmesi, sindirim sorunlarının önüne geçilmesi için önemlidir.” dedi.
Kronik karaciğer hastaları eti sınırlandırmalı
Vücudun ihtiyacı olan proteinin karaciğerde yapıldığını ve proteinin yıkılması sonucu ortaya çıkan amonyağın karaciğerde üreye çevrilerek sıvılarla vücuttan atıldığını söyleyen Dr. Yurteri, kronik karaciğer hastası olan kişilerde, karaciğer fonksiyonlarının yerine getirilemediği için bir miktar amonyak birikimi olduğunu belirtti.
Dr. Yurteri, Aşırı et tüketimini kronik karaciğer hastalarının amonyak komasına girmesine yol açabilir. Sindirim sistemi için gerekli safra da karaciğerde üretilmektedir. Fazla tüketilen yağlı etler, safra üretimini artırarak karaciğerin yorulmasına neden olabilir. Bu nedenle karaciğer hastalarının et tüketimini sınırlandırması çok önemlidir.” uyarısında bulundu.
Gut hastaları eti yoğurtla tüketmeli
Kandaki ürik asit yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan gut hastalığının da etin kısıtlanmasını gerektiren bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Dr. Yurteri, aşırı et tüketimine bağlı olarak hastalarda gut krizlerinin yaşanabildiğini söyledi.
Dr. Yurteri, “Bu nedenle gut hastaları bayramda eti, mümkün olduğu kadar küçük porsiyonlarda tercih etmelidir. Bununla birlikte ürik asit dengesini sağlayan süt ve yoğurt gibi yiyeceklerle birlikte etin tüketilmesi gut hastaları için tavsiye edilmektedir.” dedi.
Kolesterolünüz varsa yağlı etten uzak durun
Kolesterol sorunu olmayan kişilerde et tüketiminin kalp damar sağlığı yönünden çok ciddi bir soruna yol açmadığını belirten Dr. Yurter, ancak etin yağlı olması, total kolesterol seviyesi yüksek hastalar için sakıncalı olduğunun altını çizdi.
Yağ metabolizma dengesinde sorun bulunanların ise et tüketimine bağlı olarak kan yağlarında ciddi bir yükselme yaşandığına dikkat çeken Dr. Yurteri, bu durumda kanın kıvamında artış yaşandığını ve buna bağlı olarak damarda tıkanma ve ciddi damar hastalıklarının oluştuğuna dikkat çekti.
Safra kesesi hastaları şişkinlik yaşayabilir
Etin, sindirimi zor olan bir besin olduğunu ve yeni kesilen hayvanların etinin dinlendirilmiş etlerden daha sert olacağı için sindirilmesinin de daha zor olduğunu belirten Dr. Yurteri, sözlerini şöyle devam ettirdi:
“Etin bağırsaklarda gerçekleşen sindirim ve emiliminde hazım enzimlerinden biri olan safraya da ihtiyaç duyulmaktadır. Fazla safra üretiminin gerektiği bu durumlarda özellikle safra kesesi hastalığı olan kişiler şişkinlik ve kabızlık gibi hazım sorunları yaşamaktadır.”
Diyabet ve tansiyon hastasıysanız etteki yağ ve tuza dikkat
“Uzun süreli diyabet hastalarının böbrek ve damar sistemini korumak adına eti ve tuzu mümkün olduğunca az tüketmesi gerekmektedir.” diyen Dr. Yurteri, aşırı miktarda etin, kan şekerinin yükselmesine neden olabildiğini, bununla birlikte fazla miktarlarda kırmızı et tüketiminin hem yağ hem de tuz içeriğinden dolayı kan basıncını olumsuz etkileyeceğini ve tansiyonun yükselmesine yol açabileceğini söyledi. (İLKHA)