Arılar için gerekli olan Şubat-Mart aylarında çiçeklenen bitkiler nelerdir?
Bal arısı yetiştiriciliği yapan okurlarımız için araştırma yaptık. Şubat ve Mart aylarında çiçek açan bitkiler hangileridir? detaylar haberimizde..
Kardelen, Kızılcık, Söğüt ve Çiğdem
Bu 4 bitki arıcılık için çok önemlidir...
Şubat-Mart aylarında çiçeklenmektedir ve arılar için ilk polen ve nektarı üretirler.
Kardelen çiçeği yüksek rakımlı yerlerde ve çoğunlukla dağ eteklerinde açan bir bitkidir. Soğuğa dayanıklı olduğu için üzerinde kar varken bile çiçek açabilir. Dayanıklı bir yapıya ve etkileyici güzelliğe sahip olduğu için herkes tarafından sevilir.
Kızılcık ya da ergen, kızılcıkgiller familyasından bir ağaç türü. En fazla 5–8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir.
Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.
Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır.
KIZILCIĞIN FAYDALARI
Bir antioksidan deposu olan kızılcığın üriner sistem enfeksiyonlarını engelleme dışında, sindirim sistemi sorunlarını azaltma, diş plaklarını ve çürüklerini önleme, LDL kolesterolü düşürme ve damar çeperini destekleyerek kalp-damar sağlığına katkı ve anti kanser özellikleri bulunuyor.
Kızılcığın karaciğer ve meme kanseri oluşumunda kanserli hücrelerin üreyip gelişmesini önlediğine dair çalışmalar var.
Varfarin gibi antikoagülan kullananların bu etkiyi artırıcı özelliği nedeniyle kranberi desteklerini dikkatli kullanmaları önerilir.
Kızılcık antioksidan olarak saponin, tanin ve verbenalid açısından zengindir. Tüm düz kas gruplarında rahatlama sağlar. Salgıları azaltır.
İnsanların günümüzdeki en büyük sağlık sorunlarından biri de hızlı kilo alımı. Kızılcık suyu vücudumuzdaki yağ birikintilerine hızlı bir etkisi olan organik asitler içerir.
Ateroskleroz, oksijen bakımından zengin kan akışı eksikliğine neden olan ve kalp krizine yol açabilen plak birikimi ile arterleri sınırlayan bir durumdur.
Soğuk ve ılıman koşullarda oldukça kolay yetişen ağaçlar, söğüt ağaçlarıdır. Söğüt ağacının farklı çeşitleri ve farklı boyları bulunur. Bunlara örnek vermek gerekirse; aksöğüt, keçi söğüdü, salkım söğüdü gibi türler sıralanabilir. Görünüm açısından değişkenlik gösterseler bile, yetişme mekanları ve bakımı aynıdır. Bu ağacın bakımı çok zahmetsizdir. Bu yüzden de yetiştirmek çok kolaydır. Genel olarak su kenarlarında veya bahçelerde yetiştiğini görmek mümkündür.
Söğüt Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Çok nadir olarak her mevsimde yeşil kalmayı beceren söğüt ağacı genel şekilde, her ay yapraklarını döken, söğütgillerden yetişen bir ağaç çeşidi olarak tanımlanabilir. Parçalı ve ufak bir yapıya sahip olan yaprakları, oldukça hoş bir görünüme sahiptir. Yaprak kısmı, başak şeklindeki duruştadır. Söğüt ağaçları, tohumlama için problem yaşamadıklarından ötürü, hızlı biçimde çimlenebilir.
Su kenarlarında bodur veya uzun boylu olarak yetişen söğüt ağaçlarının, kapsül tarzında meyveleri bulunur. Meyveler, ev ilaçları için kullanılır. Bu ağaç türünün sağlık konusunda pek çok yararı bulunur. Bunlar; uykusuzluk problemlerinin giderilmesi, sakinleştirme, kanı düzene sokma, ateş düşürmesi ve ishali kesme gibi yararlardır.
Söğüt Ağacı Nasıl Yetişir?
Killi toprak ve ılık yerler, söğüt ağacının yetiştirilmesi için oldukça önemli bir konudur. Ağacın yetişeceği yerin sulak olması, ağacın hızlıca yetişmesine katkı sağlayacaktır. Bunun dışında toprak derin bir yapıda olmalıdır. Bu da ağacın hızlı yetişmesine olanak tanıyacaktır. Söğüt ağaçları, nehir kıyılarına köklerini suya uzatıp, aydınlık alanlarda hızlı olarak gelişirler.
Kış sonlarına doğru sürekli şekilde budama yapılmalıdır. Budama ise ilk fidan dikildikten hemen sonra yapılmalı. Bu şekilde dallarının kırılmasının önüne geçilecektir. Budanmış olan dallar, killi toprağa dikildikten sonra bol bol sulanmalıdır. Ağaç yetişirken olumsuz bir durumla karşılaşılmaması için fidanların çubukla desteklenmesi gerekmektedir. Söğüt ağaçları sürekli budama sayesinde hızlıca boy atabilir. Söğüt ağacının en hızlı ve kolay yetişmesi adına, dalları toprağa gömülmeli ve bol bol sulanması gerekir.
Çiğdem Çiçeği Nedir?
Çiğdem çiçeği uzun yaprakları olan güzel kokulu bir çiçektir. Özellikle kadınlar tarafından çok sevildiği için ev ortamında yetiştirilebilir. Mor, sarı ve pembe renkleri sayesinde dikkat çekici bir güzelliği vardır. Yeterli toprağı ve suyu bulunduğu zaman büyümesinde sorun yaşanmaz.
Çiğdem çiçeği yetiştirilmesi kolay olduğu için fiyatları oldukça uygundur. Bu nedenle tohumun bulunmasında zorluk oluşmaz. İnternet ortamında da satışı bulunan çiçeklerden biridir. İnsan vücuduna faydalı olduğu için bitki çayları ve yemek yapımında kullanılması uygundur.
Çiğdem Çiçeği Bakımı Nasıldır?
Özel bir bakım istemediği için hemen hemen herkesin sahip olabileceği çiçeklerden biri çiğdemdir. Yaprak boyuna dikkat edilerek alınan bir saksıda rahatlıkla yetişebilir. Günde bir kez toprağı ıslatacak kadar sulanması büyümesi için yeterli olur. Zaman zaman toprağın havalandırılması veya değiştirilmesi çiçeğin daha sağlıklı büyümesini sağlar.
Çiğdem Çiçeği Nasıl Ekilir?
Çiğdem çiçeğinin ekilebilmesi için bir miktar toprak ve suya ihtiyaç duyulur. Tohumlar veya soğanlar toprağın altına çok derin olmayacak şekilde yerleştirilir. Ardından üzeri kapanır ve toprağın ıslanmasını sağlayacak kadar su dökülür. Sağlıklı tohumlar bir süre sonra çimlenmeye, soğanlar ise zamanla yeşermeye başlar.
Çiğdem Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Çiğdem çiçeğini ekerken tohumlardan ve soğanlardan yardım alınır. Bu nedenle çoğaltılırken tohum ve soğana gerek duyulur. Ancak yalnızca bir bitkinin bulunduğu yerlerde yapraklar kullanılarak çoğaltma yapılabilir. Köklenmesi için bir süre suda bekletilen yaprak toprağa ekildikten sonra çiğdem bitkisi çıkar.
Çiğdem Çiçeği Tohumu Nasıl Olur?
Çiğdem çiçeklerinin tohumları küçük ve kabuklu bir yapıdadır. Ancak tohumlar yerine soğanlar ekimde daha çok kullanılır. Çiğdem soğanları da küçük boylarda, içinde yeşermeyi sağlayacak kadar besin bulunduran bir yapıdadır.
Çiğdem Çiçeği Nasıl Sulanır?
Çiğdem çiçeği fazla su depolama özelliğine sahip değildir. Bu nedenle günde bir kez sulanması gerekir. Ancak alınan fazla su miktarı çiçeğe zarar verebileceği için az miktarda sulanmalıdır. Genellikle toprağı ıslatacak kadar su kullanılması çiçeğin büyümesini sağlamaktadır. Ayrıca damlama yöntemiyle sulama yapan aparatlar saksıya yerleştirilerek kullanılabilir.
Evde Çiğdem Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılabilir mi?
Çiğdem çiçeği farklı ortamlara uyum sağlayabilen bir çiçektir. Bu nedenle evde uygun koşullarda yetiştirilmesi uygundur. Uygun sulama ve güneş ışınlarıyla kapalı ortamlarda yetişebilir. Ayrıca iş yerlerinde, apartman boşluğunda, bahçede de çiğdem çiçeği yetiştiriciliği yapılabilir.
Çiğdem Çiçeği Anlamı
Çiğdem çiçeğinin renklere göre anlamları mevcuttur. Genel olarak mevsim geçişlerini haber vermektedir. Diğer bir ismi mahmur çiçeği olan bu çiçek yaylalarda hava durumu hakkında bilgi verebilir. Mor ve sarı açan çiçekler yaz aylarını temsil ederken, pembe çiçekler kış ayını gösterir.
Çiğdem Çiçeği Latincesi
Bitkiler özellikle iş yaşamlarında sahip oldukları Latince isimlerle adlandırılırlar. Süsengiller familyasında bulunan çiğdem çiçeği de Latince bir isme sahiptir. Toprak altında uzun tüpleri bulunan çiğdem çiçeğinin diğer ismi crocus olarak belirlenmiştir. Çiğdem çiçeğinin ait olduğu familyanın Latince ismi Iridaceae’dir.
Çiğdem Çiçeği Özellikleri
Çiğdem çiçeğinin kendine ait pek çok özelliği bulunur. Çok yıllık bitkilerden olan çiğdemler, Akdeniz’de rahatça yetişebilir. Bahar mevsimlerinde açarak mevsim değişikliklerini haber verirler. Yeşil ve uzun yaprakları sayesinde kendilerini dış etkenlerden korurlar.
Çiğdem çiçeklerinin yaprakları dikkat çekicidir. Yaklaşık 25 santimetre yaprak uzunlukları bulunur. Kötü havalarda kapanma özelliklerine sahiptir. Ayrıca topraktan çıkan saplı çiçeklerden biridir. Çiğdem çiçeğinde üreme toprağın altında gerçekleşir.
Çiğdem Çiçeği Faydaları
Çiğdem çiçekleri insan sağlığına faydalı olduğu için yemeklerde ve çaylarda kullanılabilir. Boşaltım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kişinin terlemesini sağlayarak zararlı maddeleri ve fazla suyu dışarı atar. Gut hastalığı için kullanılabilen çiğdem bitkisi, ağrı kesici özelliklere de sahiptir.
Çiğdem çiçeği insanlar için faydalı olduğu kadar toprak için de faydalıdır. Tarım ilaçlarında bitkilerin daha çok meyve vermesi için kullanılabilir. Ayrıca ağaç diplerine çiğdem çiçeği ekildiğinde daha hızlı ve sağlıklı büyüme gözlemlenir.
Çiğdem Çiçeği Hikayesi
Çiğdem çiçeği yapısıyla örnek alınması gereken bir hikayeye sahiptir. Her ne kadar güzel ve narin görünse de aslında oldukça güçlüdür. Bu nedenle zor zamanlarda güçsüz gibi görünen kimseler, içinde var olan gücün farkına varmak için çiğdem çiçeğini örnek alabilir. Hedeflere giderken pes edilmemesi gerektiğini gösterir.